PDA

Επιστροφή στο Forum : Ο μύθος του Μπουζουκιού ''ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ" ΜΠΕΜΠΗΣΑΛΗΦΡΑΓΚΗΣ
17.09.2001, 11:09
Είχα και έχω την τύχη να έχω ένα Πατέρα ο οποίος μεγάλωσε στο Χαζηκυριάκειο. Οι επειρείες του αμέτρητες. Μεγάλωσε ανάμεσα στους μεγαλύτερους ρεμπέτες της Ελλάδας. Ο Δημήτρης ο Στεργίου καθόταν απέναντι ακριβώς από το πατρικό του. Οι πενιές του φεύγανε από το μικρό καμαράκι και γλύκαιναν όλο το τετράγωνο. Ο Παπαϊωάννου , η Σεβας Χανούμ, η Σωτηρία η Μπέλλου, Ο Τσιτσάνης όλοι θαύμαζαν τη δεξιοτεχνεία του. Ήταν πιο γρήγορος και από το Χιώτη. Πάντα όμως του άρεσε η αφάνεια. Ήταν για αυτόν και για τους φίλους...

με εκτίμηση
ΑΛΗΦΡΑΓΚΗΣ ΙΩΑΝΗΣ

Νικος
09.02.2006, 11:22
Πριν κάνα δυο μήνες έμαθα για κάποιον Μπέμπη ό οποίος συναγωνίιζονταν το Χιώτη. Κατόπιν έρευνας στο internet βρήκα πολλές συνεντέυξεις παλαιότερων μουσικών (Ζαμπέτας, Παπαϊωάννου κ.α.) οι οποίοι μιλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον Μπέμπη. Προσφάτως άκουσα το cd του (το μοναδικό του) καθώς και ένα άλλο σόλο (πενιές του μπέμπη). Από αυτά που άκουσα ομολογουμένως δεν εντυπωσιάστηκα (περίμενα κάτι ποιο γρήγορο). Μήπως υπάρχουν άλλες ηχογραφίσεις του που να αποδεικνύουν καλύτερα την δεξιοτεχνία του?

ΥΓ Δεν αμφισβητώ αυτά που διάβασα για τον εν λόγω μουσικό. Απλά ερευνώ περισσότερο το θέμα.

Αρης
09.02.2006, 12:15
Μπορείς να πας στην Εκθεση της Φρανκφούρτης σε μερικούς μήνες. Εκεί θα έχει καινούργια μοντέλα της Φεράρι και της Λαμποργκίνι, πολύ γρήγορα.

Παναγιώτης
09.02.2006, 12:20
Να πώ κι εγώ την άποψη μου για το θέμα. Ο Μπέμπης ήταν ένας σπουδαίος παίκτης του οργάνου.Η κρίση καλύτερος-χειρότερος δεν είναι αντικειμενική για αυτά τα μεγαθήρια του μπουζουκιού.Τι να συγκρίνεις τον Ευριπίδη με τον Σοφοκλή;Χιώτης ή Τσιτσάνης ή Μάρκος ή δεν ξέρω κι εγώ πόσοι άλλοι.Το αργός γρήγορος πάλι μικρή σημασία έχει.Τον ήχο που βγάζει ο Μάρκος μπορεί να τον προσεγγίσει κανείς; Να ακούσεις κάποιον και να μπερδευτείς να πείς:"παίζει ο Μάρκος ή μοιάζει στο Μάρκο".Τις πενιές Μπέμπη τις έχω ακούσει σήμερα τέσσερις-πέντε φορές πιο γρήγορα από το Μπέμπη(στο 200+ του μετρονόμου).Ωστόσο τη στρογγυλάδα και την εκφραστικότητα που έχει ο Στεργίου δεν την βγάζει κανείς.Το κάθε λουλούδι έχει διαφορετικό άρωμα. Άλλος πουλάει ταχύτητα,άλλος πάθος, άλλος άλλα...Ο Κωνσταντίνου μεταφέρει μια εμπειρία του δίπλα στον Παπαιωάννου.Έπαιζε πιτσιρικάς και δώστου τρίλιες, δώστου τρεχαλητό, δώστου περικοκλάδες και φιοριτούρες.Και ο ΜπαρμπαΓιάννης από κάτω "όρμα μικρέ και φάτο μικρέ!".Μόλις ανεβαίνει αργά να παίξει του λέει:"Έχεις μια κουρσάρα κι έχεις βρεί λεωφόρο μεγάλη κι ανοικτή και τρέχεις.Μόλις μπαίνεις όμως στα στενά θα βρεθεί ένα κατσαριδάκι που ξέρει τα κατατόπια και θα σε αφήσει πίσω".Ξεκινάει το ταξίμι σουρωμένος και στις πρώτες τρείς νότες ζαλίστηκα!".Ο καθένας απ'αυτούς έχει άλλα κατά τη γνώμη μου.Μπορεί σήμερα να τρέξουν ως εκεί που δε πάει άλλο."Και τα τρένα τρέχουν αλλά δεν γίναν μπουζουξήδες..."(Κ.Παπαδόπουλος)

Ισαάκ
09.02.2006, 13:43
Νίκο,

Καλωσόρισες.

Αν και ειρωνικό το σχόλιο του Άρη, νομίζω ότι αυτή τη φορά θα συμφωνήσω μαζί του ότι είναι το πλέον κατάλληλο.

Μπέμπης, Χιώτης είναι θρύλλοι του μπουζουκιού, άνθρωποι που έχουν χαράξει ανεξίτηλα το στίγμα τους στην μουσική της χώρας μας.

Νίκος
09.02.2006, 13:44
Στη Φραγκφούρτη πάντως, τα οχήματα δεν θα τρέχουν. Μετά τα 64ρτα και τα 128δοα, τί; Τρομάρα μας!

Νικος
09.02.2006, 14:00
Ωραία η ειρωνία

Ρώτησα:Μήπως υπάρχουν άλλες ηχογραφίσεις του που να αναδηκνείουν καλύτερα την δεξιοτεχνία του?

Παντού αναφέρεται ώς βιρτουόζος (συνήθως οι βιρτουόζοι διακρίνονται για την ταχύτητα) για αυτό και αναφέρομαι στην ταχύτητα τουκαι όχι στον στρογγυλό παίξιμο.

Δεν αμφισβήτησα το Μπέμπη. Ποιος είμαι άλλωστε για να το κάνω (ούτε καν τρίχα απ τα αχαμνά του - για να ρίξουμε και λίγο το επίπεδο).Δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται ο θεός του μπουζουκιού.

Ούτε εριστική διάθεση είχα ούτε ειρωνική. Απλά έκανα ένα post αρχικά λέγοντας την πρώτη εντύπωση μου και εν συνεχεία ρωτώντας κάτι και αμέσως πετάγεται (ο έξυπνος) ο ΑΝ να μου την πει.

Από παλαιότερα post που διάβασα δεν σε είχα για άτομο τέτοιου επιπέδου κύριε ΑΝ. (έτσι για να στην πω και εγώ)

Αυτά τα ολίγα από εμένα.

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην pater 09 Φεβρουάριος, 2006)

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην pater 09 Φεβρουάριος, 2006)

Νικος
09.02.2006, 14:09
Επίσης δεν σύγκρινα κανέναν με κανέναν. Απλά επειδή όταν σκεφτούμε ταχύτητα μας έρχεται ο Χιώτης στο μυαλό για αυτό έγραψα "συναγωνίζονταν το Χιώτη".

Από ότι διάβασα άλλωστε έκαναν και κόντρες ταχύτητας στο Πινγκαλς. Παρόλα αυτά δεν στάθηκα στην σύγκριση αυτών των δύο. Ούτε έχει και νόημα μία τέτοια συζήτηση σύγκρισης. Για αυτό και θα συμφωνήσω με το παρακάτω:
Μπέμπης, Χιώτης είναι θρύλλοι του μπουζουκιού, άνθρωποι που έχουν χαράξει ανεξίτηλα το στίγμα τους στην μουσική της χώρας μας.

γιώργος
09.02.2006, 18:06
Νίκο, στο "ψαχτήρι" του forum θα βρεις μερικές από τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε αυτό το forum, στο παρελθόν, για τον Μπέμπη. Άλλη μία καλή πηγή για πληροφορίες περί Μπέμπη και Χιώτη είναι το βιβλίο της Ιωάννας Κλειάσιου για τη ζωή του Τάκη Μπίνη. Ο Μπίνης ήταν κολλητός με τον Μπέμπη (μαζί στην Ελλάδα και στην Αμερική). Είναι αλήθεια ότι ο Μπέμπης απέφευγε τις ηχογραφήσεις, εξ ου και ελάχιστα δείγματά του υπάρχουν σήμερα. Όταν του έλεγαν περί ηχογραφήσεων έλεγε "ας έρθουν να με ακούσουν"...

Το cd που βρήκες (http://www.musicmirror.gr/index.html) το έχει επιμεληθεί ο Βαγγέλης Αρναουτάκης και περιλαμβάνει , νομίζω, σχεδόν όλες τις ηχογραφήσεις που έκανε στην Αμερική ο Μπέμπης.
Εάν βρεις τον Άρη στα κέφια θα σε κατατοπίσει περισσότερο,αρκεί να κάνεις τη σωστή ερώτηση. Η ταχύτητα δεν είναι μέγεθος σύγκρισης όπως (μάλλον απότομα) κατάλαβες.
Καλό ψάξιμο...

Γιώργος
09.02.2006, 20:13
...Όταν λες "σωστή ερώτηση" συνονόματε, τι ακριβώς εννοείς ; Υπάρχει κάποια λίστα με τις προβλεπόμενες ;

Υ.Γ. Άλλος για ειρωνεία ;;; :P

Αρης
09.02.2006, 20:47
Δικαιολογημένη η αγανάχτησή σου για το ειρωνικό μου σχόλιο. Τι να κάνουμε; Αυτά έχουν τα φόρα...

Ο Μπέμπης δυστυχώς μας άφησε ελάχιστες ηχογραφήσεις. Δεν γούσταρε να παίζει σε δίσκους (στο επόμενο τεύχος της "Κλίκας" ο Γ. Σταματίου μιλάει και γι' αυτό το θέμα), αλλά τα λίγα που έπαιξε δίνουν μια γεύση.
Βρες ν' ακούσεις το "Γεια σου Περαία αθάνατε" του Γενίτσαρη, με τον Καζαντζίδη. Ορισμός της "στρογγυλής" ολοκάθαρης πενιάς.
Το μινόρε του Μπέμπη είναι το πρώτο που παίχτηκε σε δίσκο μ' αυτή τη μορφή (πιάνο μπουζούκι). Ολοι οι υπόλοιποι έπονται, υιοθετώντας το ίδιο στυλ ηχογράφησης, αλλά και το ίδιο πάνω-κάτω μουσικό μοτίβο. Τα περίφημα σόλα του Τσομίδη, του Ιορδάνη κλπ.
Αν σ' εντυπωσιάζει η ταχύτητα, τότε βρες ν' ακούσεις κάτι από Λαφτσή. Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο γρήγορος -τουλάχιστον από αυτούς που ξέρουμε- αλλά αυτό δεν τον κατατάσσει στα κορυφαία μπουζούκια...

ΥΓ1. "Σωστή" ερώτηση είναι αυτή που την κάνεις, χωρίς να την έχεις εκ των προτέρων απαντήσει. Λες π.χ. ο Αρης είναι μαλάκας, αλλά μήπως ξέρετε πού μπορώ να βρω κάτι που αποδεικνύει πως δεν είναι;

ΥΓ2. Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε πουθενά, αλλά ο Ιορδάνης είναι εδώ και μέρες στην εντατική σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μακάρι να είναι άλλο ένα καλαμπούρι του, και να μην το 'χει πάρει στα σοβαρά να φύγει.

augoustis
09.02.2006, 21:03
Νίκο εγώ σε συγχαίρω γιατί ψάχνεσαι. Και το γεγονός ότι ρώτησες άλλους που πιστεύεις πώς ξέρουν καλύτερα από σένα υπέρ σου είναι. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μάθεις. Τώρα και εγώ με τη σειρά μου θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους. Αλίμονο αν η ταχύτητα ήταν το μέτρο αξιολόγησης ενός καλού οργανοπαίκτη. Όσο για τη σύγκριση Χιώτη-Μπέμπη, μα και ο ίδιος ο Χιώτης παραδεχόταν ότι ο Μπέμπης ήταν καλύτερος.

Νικος
09.02.2006, 21:45
Ρε παιδιά είπα εγώ ότι η ταχύτητα είναι το παν? Απλά εστιάστικα στην ταχύτητα και όχι στα υπόλοιπα. Όταν πρωτάκουσα το cd φάνηκε ξεκάθαρα η ποιότητα του ως μπουζουξής. Το ότι η ταχύτητα δεν είναι το παν το ξέρω από τα 12 μου όποτε και έπαιζα ήδη τρία χρόνια πιάνο.

Άρη έγραψες:
ΥΓ1. "Σωστή" ερώτηση είναι αυτή που την κάνεις, χωρίς να την έχεις εκ των προτέρων απαντήσει. Λες π.χ. ο Αρης είναι μαλάκας, αλλά μήπως ξέρετε πού μπορώ να βρω κάτι που αποδεικνύει πως δεν είναι;

Δεν νομίζω ότι απάντησα σε καμιά καμιά ερώτηση εκ των προτέρων. Απλά είπα ότι δεν εντυπωσιάστικα από την ταχύτητα (χωρίς να πω ότι ο Μπέμπης δεν είναι καλός η κάτι αντίστοιχο).

Τέλος πάντων σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες

Θοδωρής
09.02.2006, 23:42
Εγώ πάλι... την πρώτη φορά που άκουσα Μπέμπη (το σόλο "πενιές Μπέμπη") ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Έβγαλα κιόλας το εύκολο συμπέρασμα ότι αυτό είναι γρήγορο και ολοκάθαρο μπουζούκι που δεν χάνει το λαϊκό του χρώμα, σε αντιδιαστολή με το άκουσμα λ.χ. και αυτού του Χιώτη, που σε πολλά κομμάτια του φαίνεται ότι στον (αυτο)σκοπό της ταχύτητας χάνεται το αίσθημα. Γι'αυτό και χαιρόμουν όταν επί χρόνια μετά το άκουγα και στο σήμα της εκπομπής του μακαρίτη του Γεραμάνη. Ως υστερόγραφο, να μη θεωρηθεί παρακαλώ ότι με το σχόλιό μου μειώνεται η μεγάλη αξία του οργανοπαίκτη Χιώτη.

Γιώργος
10.02.2006, 00:14
Δεν ξέρω ποια ερώτηση είναι η σωστή, πάντως ξέρω πως λάθος είναι η ερώτηση που δεν έγινε ποτέ...

Υ.Γ. Για τον Ιορδάνη,όντως το άκουσα κι εγώ, χωρίς να ξέρω παραπάνω λεπτομέρειες...

Υ.Γ2...Κλίκα με Σταματίου ; Άιντε ντεεεεεε! http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/happy.gif

Ηλιόπουλος
10.02.2006, 09:11
Ο Ιορδάνης είναι στο Ευγενίδειο στην εντατική , μιλήσαμε με κάποιους γιατρούς και μας είπαν οτι μάλλον θα την σκαπουλάρει γιατι παρά την ανακοπή που έπαθε κατάφερε να ανανήψει σε ενα βαθμό.
Η κατάσταση του είναι ακόμα κρίσιμη αλλά αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη.
Για τον Νίκο , δυστυχώς φίλε οι ηχογραφήσεις του Μπέμπη είναι ελάχιστες και οι περισσότερες τυχαίες δηλαδή κάποιος τον ηχογραφούσε σε ανύποπτες στιγμές σε μαγαζιά της Αμερικής , οι δυνατότητες του έχουν παραμείνει στα όρια του μύθου , αυτό που νομίζω εγω είναι πως ο Μπέμπης έχει το τελειότερο άκουσμα τριχόρδου που έχω ακούσει ποτέ με αντίπαλο του όχι τοσο το Χιώτη που είναι παίχτης με συγγένεια τεχνικής μαζί του αλλά τον προπολεμικό Τσιτσάνη.
Αυτά και μην παραξηγιέσαι τόσο εύκολα , αν δεν το κατάλαβες μπήκες σε βραζιλιάνικο καφενείο και ρώτησες αν έπαιζε καλή μπάλα ο Πελέ.

Φραγκίσκος
10.02.2006, 10:02
Λοιπόν

α) είμαι από τους ελάχιστους εδώ μέσα που δεν με εντυπωσιάζει ο Μπέμπης?

β) δεν είναι ο Μπέμπης ο πρώτος με σόλο που συνδυάζει μπουζούκι και πιάνο. Προηγήθηκε κατά πολύ ο Περιστέρης ("Γκιουζέλ ταξίμ", αυτό που είναι ίδιο με το "ταξίμ ζεϊμπέκικο" του Μάρκου). Και ο Χιώτης προηγείται χρονικά στο κατά τα άλλα χαζοτράγουδο "Αγαπούλα μου Οκέυ".

γ) Πριν λίγες μέρες βγήκε από την εντατική και ο Κάρολος και μόλις επέστρεψε σπίτι. Τι διάολο, περονόσπορος έπεσε?

δ) Νίκο, καλά κουράγια εδώ που έμπλεξες. Καλά θα περάσεις, μην ανησυχείς...

Φιλιά

thanasis
10.02.2006, 10:47
Νίκο θεωρώ πως ένα καλό δείγμα σόλο του Μπέμπη
είναι αυτό που χρησιμοποιούσε σαν εισαγωγή στην
εκπομπή του ο σχωρεμένος Πάνος Γεραμάνης.

kostas
10.02.2006, 14:22
Εγώ πάλι, αυτά τα σόλα τύπου Μπέμπη - Λεμονόπουλου και δε συμμαζεύεται, τα σιχαίνομαι σαν τις αμαρτίες μου (που είναι μπόλικες και άρα μετράει).

Αξίωμα:
"Ενα είναι το μπουζούκι: Το τρίχορδο".-

Παρέκβαση:
Το άλλο με τις 4 χορδές το ονόμασαν κι αυτό μπυζούκι για εμπορικούς λόγους.

Παμε τώρα στο μπουζούκι. Μετά το Jack Gregory, τον Αρτέμη και τον Μάρκο, ελάχιστοι (και σποραδικά) παίξανε 100% τρίχορδο μπουζούκι.

Δεν με νοιάζει αν κάποιοι ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΣΑΝ το μπουζούκι για να παίξουν σόλα για άλλα όργανα: Για τετράχορδο, για κιθάρα, για κλαρίνο, για βιολί, για πιάνο... Πάντως όχι για τρίχοδρο μπουζούκι. Τις ίδιες νότες θα παίζανε αν ΤΥΧΑΙΝΕ το όργανο που ξέρουν καλά να είναι η πίπιζα ή το τρίγωνο για τα κάλλαντα. Οποιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά, πρόβλημά του. Ας πάει σε κάνα γιατρό να του βγάλουν το μπετόν απ' τα αυτιά γιατί είναι κρίμα να πεθάνει χωρίς να έχει γευτεί τη μαγεία.

Από κει και πέρα, κάποιοι σοβαροί μπουζουκοπαιχταράδες υπάρχουν και σήμερα. Και είναι παιχταράδες διότι παίζουν το τρίχορδο με "τρίχορδο" τρόπο και όχι με "τετράχορδο" ή "βιολίστικο". Και δεν δίνω μια δεκάρα για το τι πιστεύουν οι τετράχορδοι, ότι και καλά "όλα το ίδιο είναι" και ότι "σημασία έχει ο παίχτης και ο ψυχικός του κόσμος" και κάτι άλλες τέτοιες αηδίες.

Τρίχορδο κυρίες και κύριοι = λιτό, μεστό, μερακλήδικο, και εντέλει λεβέντικο παίξιμο, όπως αυτό του Ιορδάνη, του Στουραϊτη, του Πάπου, του Στέλιου Βαμβακάρη και κάνα δυό ακόμα (αναφερόμενοι στο σήμερα). Είναι το παίξιμο που σέβεται και δεν παρακάμπτει τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του οργάνου, αναδεικνύοντας το τρίχοδρο ηχόχρωμα που τόσο λείπει απ' τις μέρες μας.

Τελεία και παύλα.

ΥΓ. Ρε Σώτο, κράτα μας ενήμερους για τον Jordan.

costas
11.02.2006, 04:51
Νίκο, μην μασάς.
Νάναι καλά κι ο Φραγκίσκος, που επέστρεψε... δριμύτερος.
Λοιπόν: Τον Μπέμπη τον ακούω από παιδί. Οι "Πενιές του Μπέμπη" ήσαν δημοφιλέστατες στην Αίγυπτο, ίσως και να είχε περάσει από κει, δεν το εξέτασα. Καλός, δε λέω, αλλά λίγος. Όταν μάλιστα τον ακούω στον "Χάρο", αναπολώ... τον Δασκαλάκη. Συνθέτης δεν είναι. Στιχουργός ούτε. Τραγουδιστής; Μέτριος. Μένει λοιπόν το "δεξιοτέχνης του μπουζουκιού", όπως πολύ καλά είπες. Αν όμως θεοποιήσουμε τον Μπέμπη, τότε τι να πούμε γιά τον Χαλκιά, τον Μάρκο, τον Αρτέμη, τον Καπλάνη, τον Τσιτσάνη, κι ύστερα τον Χιώτη, τον Ζαμπέτα, τον Λεμονόπουλο, τον Ντίλινγκερ κ.ο.κ.?
Οι μουσικοί από κεκτημένη ταχύτητα, έλεγαν όλοι καλά λόγια γιά τον Μπέμπη. Ίσως γιατί δεν τους ανταγωνίζονταν, με τις ελάχιστες δισκογραφικές του παρουσίες. Σιγά που δεν ήθελε... Αν ήταν ΤΟΟΟΟΟΣΟ καλός, θα τον έβαζαν στο στούντιο να γράφει αβέρτα. Ακόμα κι οι συνάδελφοί του, θα τον έπαιρναν στις ηχογραφήσεις των δικών τους δίσκων.
Γιά μένα η πιό ενδιαφέρουσα παρουσία του Μπέμπη, είναι στο "Βουνό".
Πάντως, προς έλλειψιν παρεξηγήσεως, ο Νίκος μίλησε γιά ΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ, και ξέρομε ήδη πως οι μυθολογίες γύρω από το ρεμπέτικο, είναι πάμπολλες. Αυτά, και δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια.

Τάσος
11.02.2006, 09:29
Πώςέμπλεξε ο Τζόρνταν σαυτό το παλιονοσοκομείο?Δεν είχε κρεβάτι σε ένα νοσοκομείο της προκοπής?

Αρης
11.02.2006, 20:13
"...Οι μουσικοί από κεκτημένη ταχύτητα, έλεγαν όλοι καλά λόγια γιά τον Μπέμπη. Ίσως γιατί δεν τους ανταγωνίζονταν, με τις ελάχιστες δισκογραφικές του παρουσίες. Σιγά που δεν ήθελε... Αν ήταν ΤΟΟΟΟΟΣΟ καλός, θα τον έβαζαν στο στούντιο να γράφει αβέρτα. Ακόμα κι οι συνάδελφοί του, θα τον έπαιρναν στις ηχογραφήσεις των δικών τους δίσκων..."

Τέτοια ...παπαριά είχα ν' ακούσω καιρό! Ημαρτον Κώστα.

Πάρτε μια γεύση (προδημοσίευση από την "Κλίκα") τι λέει ο Σπόρος:

"...Ο Μπέμπης ήταν άλλη ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν τον ήθελαν οι εταιρίες στους δίσκους γιατί δεν του είχαν εμπιστοσύνη, λόγω ασυνέπειας. Για να παίξεις στην εταιρία έπρεπε το πρωί στις οχτώ να είσαι εκεί, μετά το ξενύχτι στο μαγαζί. Και να είσαι στην ώρα σου, γιατί αλλιώς χανόταν η ηχογράφηση. Εμένα, πολλές φορές που δεν ξύπναγα, μου έστελναν πειρατικό ταξί να με πάρει από το σπίτι. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο είχαμε Κολούμπια και Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή είχαμε Οντεόν. Ο Μπέμπης δεν άντεχε τέτοιους ...προγραμματισμούς. Έπινε και πολύ. Σαν παίχτης όμως ήταν θεός..."

Ζαφειρίου
11.02.2006, 23:00
Ερώτηση:1)Με το μπουζούκι παίζεις μουσική ή κάτι καθαρά αποκλειστικά "μπουζουκίστικο";
2)Στην μουσική νομίζω υπάρχουν κ τα 1/64,λάθος;
3)Γιατί αυτή η σύγκριση των νέων με τους παλιούς;
ΥΓ:παλιοί=μερακλήδες οργανοπαίκτες, νέοι=επαγγελματίες οργανοπαίκτες
αυτο μπορεί να σημαίνει πολλά....
Σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο κάνω το εξής (παράλογο;) σκεπτικό:τότε το μπουζούκι ήταν κάτι σαν "διάλειμμα" απο την δουλειά κ τα προβλήματα της εποχής,"χόμπι".Τώρα είναι μέσον επιβίωσης....
οπότε:τώρα υπάρχει περισσότερη μελέτη κ μια πιο "μουσική" φιλοσοφία παιξίματος....
Δηλαδή (θεωρητικά πάντα....μην βρίζετε) μπορούσαν οι παλιοί να πιάσουν τις ταχύτητες των νέων;
μήπως για αυτό το ρεμπέτικο ύφος είναι καθαρά συναίσθημα-μελωδία;
μουσική=ρυθμός-αρμονία
ΥΓ2:Με την μουσική εξωτερικεύουμε συναισθήματα...
κάποια από αυτά δεν χρειάζεται να τα εκφράσουμε με λίγη ταχύτητα παραπάνω;

Καμιά φορά η άλλειψη κάποιου ταλέντου η μελέτης,μας οδηγεί στην απαξία αυτών που τα κατακτήσανε......

Ζαφειρίου
11.02.2006, 23:02
Πριν αρχίσετε το "βρίσιμο".....
το δικηγόρο του "έξω από δω" κάνω.....

Με την αμφισβήτηση μπορείς να κατακτήσεις την γνώση....Αϊνστάιν

Πάνος
12.02.2006, 01:31
Δημήτρη μπορώ να παρέμβω; 'φχαριστώωω...

1) Δε σε "νοάω", κάντο λίγο λιανό αυτό.
2) Φυσικά και υπάρχει. Υπάρχει και το 1/ν, όπου ν>Μ όπου Μ οποιοσδήποτε θετικός αριθμός.
3) Γιατί όχι; Κουβέντα κάνουμε.

αντι-ΥΓ: Κανείς δε το είπε αυτό, νομίζω. Όσο αφορά το αν οι παλιοί μπορούσαν ή όχι να πιάσουν ταχύτητες κλπ κλπ... Σε παραπέμπω στο αντι-ΥΓ2.

αντι-ΥΓ2: ... (θεωρητικά πάντα!)

Και γω το δικηγόρο του έξω από κει κάνω...

Πάντα φιλικά,

Πάνος

ΥΓ Φανταστείτε δηλαδή τί θα έκανε ο Φλας με το τρίχορδο... Καλά ε, μιλάμε για μεγάλο σουξέ.

ΥΥΓ Φαντάσου η κουβέντα να αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από το θέμα του "απλού παιξίματος των παλιών"; χεχε...

ΥΥΥΓ Μ'αυτά και μ'αυτά θυμήθηκα τη ΦΕΡΑΡΙ στη τελετή ένααρξης τη Παρασκευή...http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/biggrin.gif

costas
12.02.2006, 06:01
Είπα να μην απαντήσω, μα δεν αντέχω τη διαιώνιση της μ---κίας. Τις "παπαριές" τις έλεγαν κι ακόμα τις λένε οι ίδιοι οι μουσικοί, και τις χάβουν οι παπαροφάγοι. Τόπα και παλιά, από την πρώτη στιγμή που άρχισε η "αναγνώριση" και οι συναντήσεις με τους "φοιτητές" τους όπως μας λέγανε, φούντωσε η μυθολογία. Μόνο ο Μάρκος ήταν καθαρός. Ο Τσιτσάνης ισχυριζότανε πως έγραψε το "Κάποια μάνα αναστενάζει", κι ο Χατζηδάκις τόχαψε. Ο Παπαϊωάννου ισχυριζότανε πως εκείνος πήγε στον Μεταξά, και τούπαιξε με το μπουζούκι του γιά να τον γλυκάνει... Το χειρότερο ήταν όταν... θάβανε συναδέλφους τους, μυθοποιώντας... τις αδυναμίες τους! Αυτό κάνει και ο αιδεσιμότατος κ. Σπόρος, που όταν μου τον σύστησε στο στούντιο ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, μου εμφανίστηκε ως "ο μέγιστος της Αμερικάνικης σκηνής". Εδώ όμως, είναι ολοφάνερο πως τον Μπέμπη, τον θάβει κανονικά. Είναι σαν κάποιον άλλο (δε θα πω τ' όνομά του) που μου είπε "ποιό μπουζούκι του Δελιά; Αυτός ήταν πρεζάκης!" Αν πιάσεις δε τον Μπίνη, άσε... Εξετέθη αρκετά με το βιβλίο της Ιωάννας.
Τόπαμε και παλιά, αυτά όλα δεν τους κάνουν λιγότερο σπουδαίους, οι μεγαλύτεροι δημιουργοί του κόσμου, είναι συχνά κακεντρεχείς με τους άλλους. Αλλά το θέμα είναι άλλο: Να μη μασάμε την κάθε μυθολογία, όπως αυτήν που κάνει συχνά αυτό το φόρουμ με τις υπερβολές και τις θεοποιήσεις.
Και στο κάτω-κάτω, τι είπαμε; Πως ο Μπάμπης ήταν ένας πολύ καλός μπουζουξής, που εισήγαγε το κατά καιρούς "πνιγμένο παίξιμο" που ακολουθεί σήμερα ο Χρήστος Κωνσταντίνου.
Αυτή τη φορά δε θ' απαντήσω, ούτε καν σε βρισιές.

costas
12.02.2006, 06:03
Ξέχασα να πω πως σ' όποιον λέει πως κάποιος άλλος είναι αλκοολικός ή χασικλής ή πρεζόνι, απαντώ "σιγά τις παρθένες".

Κώστας
12.02.2006, 08:07
Τί μπουζούκι έπαιζε ο Μπέμπης, τρίχορδο ή τετράχορδο;http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/proud.gif

Πάνος
12.02.2006, 11:35
3

Ζαφειρίου
12.02.2006, 12:57
Φίλε Πάνο,

ο Φλας αν έπαιζε δεν θα έκανε τίποτε απολύτως...
ωστόσο αν είχε κ το ύφος,το μεράκι κ τις γνώσεις....
θα ήταν κορυφή...

Δεν υποστηρίζω ότι η ταχύτητα είναι το παν,άλλα ούτε κ το ύφος είναι το παν....απαιτείται συνδυασμός νομίζω.
Κάποτε ένας φίλος μου (παίκτης-σκυλάς) μου είπε το εξής:φέρε μου όποιο ρεμπέτικο τραγούδι θέλεις κ εγώ θα στο παίξω κ στο ύφος που θέλεις...
αν σου φέρω εγώ ένα σκυλάδικο κομμάτι θα μπορέσεις να το παίξεις όπως πρέπει;
Η μουσική δεν έχει όρια...μπορεί σε κάποιον να αρέσει το ρεμπέτικο ύφος άλλα παίχτης είναι αυτός που μπορεί να παίξει τα πάντα...τότε παίζει όργανο

Γιώργος
12.02.2006, 13:20
Κωστα Χαλιε σου βγαζω κιτρινη αν και σε συμπαθω !! ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΑΙΖΕ 3ΧΟΡΔΟ Ο ΜΠΕΜΠΗΣ !!
Σχετικα με αυτο που ρωτας υπαρχει ο εξης ΜΥΘΟΣ κι οταν λεμε μυθος πραγματικα ειναι ετσι μια και κανεις δεν το εχει επιβεβαιωσει τεκμηριωμενα απλα υπαρχει σαν φημη που κατωχυρωθηκε στον κυκλο των μουσικων σαν "αληθεια", οτι δηλαδη :
Ο Μπεμπης επαιζε τοσο γρηγορα στο 3χορδο που
για να τον "φτασει" ο Χιωτης εφτιαξε το 4χορδο !!
Με το γνωστο τροπο που περιγραφει λεπτομερως ο Μπινης στο βιβλιο του !!
Μαλιστα ο μυθος μεγαλωνει οταν λεγεται οτι ο ιδιος ο Χιωτης ηταν αυτος που το ειπε αυτο,
μια και τον σεβοταν και παραδεχοταν τον Μπεμπη !!
Επισης απο το βιβλιο του Μπινη μαθαινουμε οτι οι δυο κολοσσοι αυτοι Χιωτης-Μπεμπης απο το '47-'48 επιχειρηθηκε να παιξουν μαζι σε σχημα αλλα σταθηκε αδυνατο απο το φυσικο "αταιριαστο" να παιζουν δυο δεξιοτεχνες μαζι !! το αφηνω ετσι ασχολιαστο οπως και ο Μπινης απλα το ανεφερα ετσι μια και αν δεν ζησεις καποιον ανθρωπο δεν μπορεις να εκφερεις γνωμη κατα τη δικη μου αποψη.

Προς Αρη
Καλο ειναι να μην ανεβαζουμε τους τονους μεταξυ μας, δεν εχουμε να χωρισουμε τιποτα κι απ'την αλλη μπορουμε να τα ριξουμε σε τοσα που μας ενοχλουν ...
Προς Κωστα Φερρη
Δεν καταλαβαινω απο που βγαινει οτι μπορει να μειωθει η καλλιτεχνικη αξια του Μπεμπη αλλα και του Τσιτσανη για ενα πταισμα που εκανε οπως ολοι μας εχουμε κανει φανταζομαι ομοιως και για τον Παπαιωαννου. Ολοι εχουν αδυνατες στιγμες ...
Και θυμαμαι την Ξανθη το '81 καπου που γνωρισα ενα παιδι που ηταν φανταρος και δουλευε σαν πολιτης ηλεκτρολογος στο "Χαραμα" με Τσιτσανη και
Μπελλου, οποτε μου περιεγραφε φασεις και σκηνικα απο τσακωμους και αλλα και ειχα "χασει πασα ιδεα" ποιος εγω τωρα να εκφερω γνωμη τωρα για
τον Τσιτσανη που με τα τραγουδια του εχω φαει γλυκο ψωμακι !! και οχι μονο ... και εχω ζησει ολη την Ελλαδα να διασκεδαζει, ξεφαντωνει, κραιπαλιαζεται και εκστασιαζεται με τις μελωδιες του ...

Επισης να προσθεσω μια πληροφορια και μια γνωμη.
Ο Μπεμπης συμμετεχει σε ενα δισκο του δικου μας Κωστα Παπαδακη-Ναυτη οπου παιζει δημοτικα και
λαικα ενας δισκος καπως προχειρογραμμενος γυρω στο '62 στην Αμερικη οπου εκει δεν παιζει ο Μπεμπης τοσο αψογα. Πιστευω οτι φταιει το μπουζουκι που μαλλον δεν ειναι το δικο του αλλα του Κ.Π. και πρεπει να ηταν κατσαρολα ... Αν θελετε ανεβαζω δειγμα.
Σημ. ο ιδιος ο Ναυτης μου διαβεβαιωσε οτι επαιζε ο Μπεμπης,δεν ειναι μουφα !
Και τελος πιστευω οτι το αστατο του χαρακτηρα
του Μπεμπη και η ελλειψη θελησης ή προσπαθειας για καρριερα και ονομα
τον εκαναν να αδιαφορει για υστεροφημια, ηχογραφησεις κλπ
Επισης να υπενθυμισω οτι ολοι οι καλοι μπουζουξηδες της εποχης του ηταν κλασεις ανωτεροι απο τους σημερινους κι ας τρεχουν οι σημερινοι τοσο !! Το παθος, το μερακι, η ψυχη και η καταρτιση πανω στους λαικους δρομους που ειχαν ολοι αυτοι Μπεμπης, Χιωτης, Αθανασιου, Σπορος, Τσιμπιδης, Μακριδακης, Τατασοπουλος, Ιορδανης, Λεμονοπουλος, Καλυμνακης, Λαυκας και που η επομενη γενια κραταει εως σημερα Παπαδοπουλος, Καρνεζης, Μωραιτης, Στουραιτης, Ζαφειριου και καποιοι που ξεχναω ή δε γνωριζω
δυστυχως τεινουν να εξαλειφθουν τελειως σημερα !!

Θοδωρής
12.02.2006, 13:38
"ποιος εγω τωρα να εκφερω γνωμη τωρα για
τον Τσιτσανη που με τα τραγουδια του εχω φαει γλυκο ψωμακι !! " ....

γεια σου ρε Γιώργη άρχοντα ... μεγάλη κουβέντα αυτο http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/happy.gif και τιμή σου που το λες !

την καλημέρα μου σε όλους ... και ημαρτον, ας μην βρίζουμε ο ένας τον άλλον ...

Πάνος
12.02.2006, 13:53
Ρε Θοδωρή, σε έχουμε χάσει από το φόρουμ... Τόσο πια σε ζορίζουν αυτοί οι άθλιοι;http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/biggrin.gif

Νίκος
12.02.2006, 16:30
Η διαμαχη για τριχορδο η τετραχορδο δεν αξιζει σε μας που αγαπαμε το καλο ελληνικο τραγουδι.
Ο Χιωτης 4χορδο παιζει στον Επιταφειο και ποιος απο μας νομιζει οτι αυτο δεν ειναι μπουζουκι;

Αν οι παλιοι παιζαν μπουζουκι καλυτερα απο τους τωρινους, εξαρταται κατα την γνωμη μου απο την ποιοτητα της μουσικης που επαιζαν. Αν δεν γραφαν αυτα που εγραψαν οι Μαρκος, Τσιτσανης (και αλλοι πολλοι) δε θα υπηρχε καν το θεμα περι καλυτερου.

Κοιταχτε εγω μενω στο εξωτερικο για πολλα χρονια και οταν ερχομαι στην Ελλαδα η εχω επισκεπτες απο Ελλαδα οσες φορες και αν βαλω ρεμπετικα δεν τα πανε καθολου. Οχι αλλο αλλα λενε οτι ακουω αυτα επειδη ειμαι μακρια.

Εγω φυσικα δε το πιστευω αυτο αλλα πιστευω οτι η αισθητικη του Ελληνα εχει αλλαξει, και αυτο επιρεαζει και το μπουζουκι.
Αυτη η ταπεινη γνωμη μου.

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην Nikos_s 12 Φεβρουάριος, 2006)

Ζαφειρίου
12.02.2006, 17:16
Κατά την προηγούμενή μου "σύγκριση" παλιών-νέων θέλω να επισημάνω ότι πχ:τον Χιώτη τον κατατάσω στους νέουσ,όπως κ τον Σταματίου,Λεμονόπουλο κτλ.Σαν νέους θεωρώ που με το παίξιμο κ τις συνθέσεις τους άλλαξαν κατά πολύ την μέχρι τότε φιλοσοφία κ παιξίματος του μπουζουκιού.
Δεν αναφέρομαι σε κόντρα 3χορδο-4χορδο αλλά σε κόντρα φιλοσοφίας.
Οι νέοι αυτοί,δέχτηκαν αρκετές επηρροές από την παγκόσμια μουσική κ "εμφύτευσαν" πολλά καινούρια στοιχεία στην ελληνική μουσική.
Από την άλλη οι νέοι της σημερινής εποχής πιστεύω είναι απλώς θύματα όσον αφορά την δημιουργία των δισκογραφικών εταιριών κ της γενικής υποκουλτούρας
της νεολαίας.
Ωστόσο σαν οργανοπαίχτες (καθαρά εκτελεστές) τους βρίσκω επίσης καινοτόμους.
Απλά δεν μου αρέσει το γεγονός ότι πολλές φορές έναν "βιρτουόζο" τον αποκαλούμε σκυλά κ οτι χαλάει
την εικόνα κ τιν ιδεολογία του μπουζουκιού;
Αλήθεια,τον Πολυκανδριώτη κ τον Νικολόπουλο πως θα τους χαρακτηρίζαμε;

Πάνος
12.02.2006, 17:37
Δημήτρη,

Πρώτα απ'όλα, μη ξεχνάς πως ο Χιώτης είχε και μια σηματνική "πρώτη περίοδο", η οποία για μένα (και πολλούς ακόμα, είμαι βέβαιος) υποσκιάζει την ύστερη εξέλιξή του.

Έπειτα, είμαι της γνώμης πως μια καινοτομία, αν δεν γίνει με την αρμόζουσα προσοχή και Γνώση, ίσως προκύψει "παράφωνη" στο φινάλε. Υπάρχουν παραδείγματα, κι απ'όλα ένα και τρανότερο... Γνώμη μου.

Δημήτρη, για σένα δεν τίθεται δηλαδή θέμα ιδεολογίας; Αρκεί άραγε η δεξιοτεχνία;

Τέλος, τους Νικολόπουλο και Πολυκανδριώτη, εσύ τους χαρακτηρίζεις "ρεμπέτες";


Δίχως ίχνος ειρωνίας, με πολύ διάθεση για διάλογο,
Πάνος

Ζαφειρίου
12.02.2006, 18:04
Φίλε Πάνο,

Θέμα ιδεολογίας για εμένα προσωπικά τίθεται στον γενικό κοσμο της μουσικής...
Να υπακούς στους κανόνες τις αρμονίας ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι κάτι κουραστικό για τα αυτιά.
Όσον αφορά την ιδεολογία (στην μουσική πάντα) η άποψή σου είναι ότι συμφωνώ με την ιδεολογία του ρεμπέτικου κ δεν ακούω (ή κ κατακρίνω) όλα τα άλλα είδη μουσικής;
Το ρεμπέτικο στις μέρες μας μπορεί να εκφράσει (για πολλούς) αυτά που εξέφρασε την τότε εποχή;Δυστυχώς οι εποχές αλλάζουν,τα προβλήματα αλλάζουν κ επίσης κ οι φωνές αλλάζουν(κ να γραφούν
τέτοια τραγούδια ποιος θα τα υποστηρίξει;)
Δεν διαφωνώ μαζί σου (ειλικρινά) απλά δοκιμάζω να τα δω με ένα διαφορετικό μάτι που έχει να κανει περισσότερο με την μουσική γενικότερα παρά με την ιδεολογία.
Τα ονόματα Νικολόπουλος,Πολυκανδριώτης τα έβαλα για να πω το εξής:μπουζούκι=ρεμπέτικο;
Έχω πετύχει εκπομπές με αφιερώματα στην ρεμπέτικη μουσική κ τους έχω ακούσει να δίνουν το χρώμα κ το ύφος στο παίξιμό τους που πολλοί στα ρεμπετάδικα (εννοείται ότι όποιος παίζει σε ρεμπετάδικο δεν είναι ρεμπέτης) δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο.
Για μένα το μπουζούκι είναι ένα μουσικό όργανο κ όχι μόνο ένα ρεμπέτικο όργανο.
Απλά δεν χρειάζεται να είσαι αποκλειστικά στον χώρο του ρεμπέτικου για να τον υποστηρίξεις με το παίξιμό σου.Πες μου τις όποιες αντιρρήσεις σου.

Ειλικρινά,στα λέω αυτά χωρίς ίχνος προσπάθειας παρεξήγησης κ "καβγά".....απλά μου αρέσουν πολύ τέτοιες (φιλοσοφικές) συζητήσεις γύρω από τον χώρο
της μουσικής κ εννοείται οτι σέβομαι την άποψή σου

Ζαφειρίου
12.02.2006, 18:06
Επίσης έχω την έξης άποψη......
Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους...
Οι μουσικοί τους χωρίζουν...

Νίκος
13.02.2006, 02:17
Δεν ειμαι τοσο "hard core" στο τι θα πει μπουζουκι, ο καλος σολιστας με το ακουσμα και μονο φαινεται.
Ξεφευγω απο το θεμα αλλα ο σολιστας ερχεται πολυ μετα απο τον δημιουργο, και κυριος αυτο που λειπει ειναι οι μεγαλοι δημιουργοι που θα μπουρουσαν να γραψουν μουσικη για να επεκτανθει το μπουζουκι - καπως αναλογα με την ιστορια της Ισπανικης κιθαρας.

Ετσι τουλαχιστον (θεωρητικος) το βλεπω, η αληθεια ισως ειναι πιο πολυπλοκη και εχει να κανει με το μεγεθος του Ελληνικου πολιτισμου μεσα σε ενα γιγαντιο γκλομπαλ βιλατζ.
Συγνωμη που γραφω πολλα αλλα το μπουζουκι ειναι το μερακι μου αλλα χωρις συνεχη εξελιξη φοβαμαι για το μελλον αυτης της καθαρα νεο-ελληνικης προσφορας στο πολιτισμο.
Αν το σκεφτουμαι λιγο δεν βγαινουν καινουργια genre τοσο ευκολα.(ενας αιωνας ειναι για μενα κατι το καινουργιο, ας προσπαθουν να μας πεισουν οτι καινοτομιες γινονται με ραγδαια ταχυτητα).
Για μενα βγηκε το ρεμπετικο μετα βγηκαν οι Θεοδωρακης, Χατζιδακις, Ξαρχακος και αλλοι λιγοτερο σημαντικοι, που συνεχισαν τους ρεμπετες οταν γραφαν καθαρα ελληνικο τραγουδι. (Οταν δεν γραφαν ελληνικο ειναι για μενα τουλαχιστον σε κατωτερο επιπεδο και δεν συγκρινεται με κλασσικη μουσικη.)
Αλλα μετα απο αυτους υπαρχει εξελιξη; Θα το πω αλλοιως , που ειναι ο καινουργιος Τσιτσανης;
Θα μου πειτε που ειναι ο καινουργιος Μαιλς Ντειβις;

ΥΓ Το Χιωτη τον αναφερα πριν μονο για να πω οτι αυτο που παιζει στον Επιταφειο ειναι μπουζουκαρα και να ειχε δεκαπεντε η μια χορδη. Το προβλημα με τους περισσοτερους συγχρονους ειναι οτι παιζουν αστειο βιολι οχι μπουζουκι. Το μπουζουκι ειναι σαν το πιανο πρεπει να τις ακουσεις ολες τις νοτες καθαρα.

Πάνος
13.02.2006, 04:48
Φίλτατε Δημήτρη,

Υπάρχουν βεβαίως αυτές οι γενικές γραμμές τις οποίες πρέπει πάντα να έχει στο νου του ο μουσικός. Ας μην απλωνόμαστε τόσο όμως.

Δε μου αρέσει ο συνδυασμός των λέξεων:
"ρεμπέτικη (+) ιδεολογία" στο παίξιμο, αλλά μάλλον αυτό περιγράφει καλλίτερα το αντικείμενο της κουβέντας μας.

Δεν είπα ότι δεν ακούω (ή κατακρίνω) άλλα είδη μουσικής. Για μένα η ρεμπέτικη μουσική είναι μακράν (από κάθε άποψη) η κορωνίδα της μουσικής που έχει δώσει ο Ελληνισμός. Γούστο μου. Και δικαίωμά μου αναφαίρετο να "λογοκρίνω" από τα αυτιά μου συνειδητά, ό,τι δεν ανήκει στο ευρύτερο γούστο μου.


Μπουζούκι = Ρεμπέτικο;

Το μπουζούκι σαν μουσικό όργανο, έχει ενορχηστρώσει και μη "ρεμπέτικη" μουσική, με πολλές φορές όμορφο αποτέλεσμα. Όμως, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Για μένα η Ρεμπέτικη μουσική είναι ο φυσικός του χώρος, εκεί που αστράφτει σε όλο του το μεγαλείο, εκεί που αναδεικνύεται η ιδιεταιρότητά και η ιερότητά του, η λιτότητά του. Εκτός Ρεμπέτικου, είναι απλά, όπως το λες, άλλο ένα μουσικό όργανο. Αυτή είναι η δική μου γνώμη.

Λες: "Το ρεμπέτικο στις μέρες μας μπορεί να εκφράσει (για πολλούς) αυτά που εξέφρασε την τότε εποχή; Δυστυχώς οι εποχές αλλάζουν,τα προβλήματα αλλάζουν κ επίσης κ οι φωνές αλλάζουν..." Εδώ δε συμφωνούμε. Τα πράγματα λίγο πολύ τα ίδια είναι. Η ουσία δεν έχει αλλάξει. Οι μάσκες αλλάζουν, το πρόσωπο από πίσω παραμένει. Η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η εγκατάλειψη... Και η ανάγκη του Λαού για μουσική έκφραση παραμένει, ανεξήτιλο ένστικτο. Γι'αυτό και το Ρεμπέτικο παίζεται, και θα παίζεται "κάπου στα πέριξ", όπως είχε πει κάποιος. Τώρα, το θέμα της δημιουργίας μουσικής σήμερα, είναι άλλο. Μπορεί να μην υπάρχουν τόσοι καλλιτέχνες αντάξιοι των κλασσικών, υπάρχουν πάντως πολλοί αξιόλογοι. Όμως, σήμερα μιλάμε για ένα κατεστημένο στη δισκογραφία, μιλάμε για μια ολόκληρη βιομηχανία η οποία βαστάει γερά τα χαλινάρια, μιλάμε για τα αφεντικά που πνίγουν κάθε (ή τουλάχιστον όσο μπορούνε) αγνή και αξιόλογη κίνηση στο χώρο του Λαϊκού τραγουδιού, και όχι μόνο.

Τέλος, αν πέτυχες τον Πολυκανδριώτη και Νικολόπουλο να δίνουν έξτρα "ρεμπέτικο" χρώμα, απαντώ υπενθυμίζοντάς σου τα ίδια σου τα λόγια
"...εννοείται ότι όποιος παίζει σε ρεμπετάδικο δεν είναι ρεμπέτης". Δε νομίζω πως οι συγκεκριμένοι πρεσβεύουν την "ρεμπέτικη ιδεολογία" στο παίξιμο. Αυτό, βέβαια, δεν τους κάνει καταδικαστέους. Όπως δε κάνει καταδικαστέο εμένα που δεν είμαι... Κινέζος! Αν όμως πλασάρομαι για Κινέζος... θα πέσει σύννεφο η σφαλιάρα, και δικαίως, έτσι δεν είναι;

Πάνος

Νίκος
13.02.2006, 05:52
Πανο θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω με το τα πραγματα ειναι λιγο πολυ τα ιδια και μονο οι μασκες αλλαζουν.

Ναι μεν τα πραγματα ειναι ιδια αλλα ομως και η μουσικη ειναι και αυτη μια μασκα και οχι η πραγματικοτητα. Και με το δικο σου μετρο αλλαζει.

Πρωτον για να διαφωνησω πρεπει να ειμαι καλοπροαιρετος - και ειμαι, με αυτα που λες μαλλον εχουμε τα ιδια γουστα στη μουσικη. Ακουω ρεμπετικο σχεδον αποκλειστηκα, μονο αυθεντικες εκτελεσεις αλλα κιολας λατρευω το δημοτικο τραγουδι οπως το παιζαν τα κλασικα κλαρινα του '20 - '50 και τις φωνες τησ Ροζας, Ριτας, Παπασιδερη Ρουκουνα κλπ.

Τα λεω αυτα για να μη νομισεις οτι θελω να γινω πνευμα αντιλογιας αλλα και γιατι περισσοτεροι απ' εμας που ακουμε πολυ ρεμπετικο δεν ακουμε δημοτικο και ας μιλαει για τα ιδια πραγματα κατα βαθος εννοω.

Το ρεμπετικο θεματολογιο ειναι επι το πληστον για μια αλλη εποχη, αλλα η μουσικη ειναι διαχρονικη(classical if you will) και δεν παυει να αγκιζει.
Και ετσι πιστευω πως οι περισσοτεροι που ακουν ρεμπετικα εχουν καποια φαντασια που μπορει να ξεπερασει ανετα το επιφανειακο(τωρινο) και να ακουσει το διαχρονικο, το προβλημα ειναι οτι οι πιο πολλοι δεν ξεπερνουν τα λογια και ετσι δεν μπορουν να ακουσουν "να 'ρχοσουνα ρε μαγκα μου μια μερα στο τεκε μας ...".
Και για το "Η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η εγκατάλειψη" αυτα σιγουρα ειναι σημαντικα αλλα δεν ειναι η ιδια "φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η εγκατάλειψη" της μικρασιατικης καταστροφης, των πολεμων(εμφυλιων και μη) και ετσι τα ατομα του περιθωρειου τωρα δεν ειναι τοσα πολλα και μαλλον δεν εχουν κρυμμενο ενα Μαρκο αναμεσα τους. Θελω να πω οτι αυτες οι καταστασεις επιρεασσαν παρα πολυ κοσμο ενω τωρα ισως οχι και τοσους.

Οσον αφορα τι βιομηχανια εκει ειμαι πολυ αισιοδοξος γιατι τα μεσα παραγωγης της μουσικης εχουν καθοριστικα γυρισει προς σε μας του απλουσ πολιτες και που'σε ακομα με τοσο φτηνη computer power και ολο πεφτει σιγουρα απο αυτη τι σκοπια θα ειναι χρυση εποχη - παραδειγμα ειναι η Κλικα που τα παιδια διαβαζονται σε ολα τα μερη της γης.

Για χαρα Νικος

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην Nikos_s 13 Φεβρουάριος, 2006)

gerogiannis
13.02.2006, 12:51
προς Γιώργο Β.Γιωργο δεν ειναι δυνατον τωρα να μπαινεις στην διαδικασια να συγκρινεις το Χιωτη με το Μπεμπη ειναι ανομοια πραγματα.Δε λεω και οι 2 Θεοι.Ούτε ότι ο ενας ειναι καλυτερος απο τον αλλον.Και αν ο Χιωτης ειπε οτι ο Μπεμπης ειναι καλυτερος θα το ειπε απο τη σεμνοτητα του.Οσο το οτι επαιζε τετραχορδο για να τον φτασει πιστευω οτι δεν επρεπε να το πεις.Σκεψου οτι ο Χιωτης ειχε τεραστια εξελιξη ψαχτηκε με τρομερα πραγματα ηταν πρωτοπορος μεχρι την τελευταια στιγμη.Απ'την αλλη ο Μπεμπης εξισου αριστος αλλα αλλο σχολειο.Το κακο ηταν οτι επινε παρα πολυ και στα τελευταια δεν μπορουσε να παιξει.Δεν μπορεις με μια προταση να γινει τετοια συγκριση που λες.Με συγχωρεις για την παρεμβαση

Παναγιώτης
13.02.2006, 13:57
Θέλω κι εγώ να πώ τη σαχλαμάρα μου για τα θέματα που αναπτύχθηκαν. Ο Πολυκανδριώτης είναι ένας κλασσικός μπουζουκίστας.Τουλάχιστον τέσσερα-πέντε επίπεδα πάνω από τους ποταπούς μπουζουξήδες.Στη μ.Π.(μετά Πολυκανδριώτη)εποχή το βουζούκιον είναι πλέον στα μεγάλα οξυζενέ ωδεία αποχαρακτηρισμένο κι αποστιγματισμένο από τα μπουρδέλα και τους τεκέδες του Πειραιά που το μόλυναν ανεπανόρθωτα.Πλέον ένας καημός του Φον Κάραγιαν έγινε πραγματικότητα.Δεν πρόλαβε πριν πεθάνει δυστυχώς να διευθύνει ένα έργο για μπουζούκι, τρομπόνι και τούμπα.Σήμερα όμως το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ο κλασικός μπουζουκίστας σήμερα μελετά ασκήσεις τζάζ(μέσα από το Μπέρκλευ μόνο).Στη συνέχεια περνά στην ανατολική Μεσόγειο, (αραβοπερσικός αέρας γαρ, άλλο πράγμα...)και τέλος καταλήγει στα κλασσικά μπουζουκίστικα έργα( Μπάχ, Μπετόβεν, Μότσαρτ κλπ).Έτσι καταλήγει στο επιθυμητό αποτέλεσμα να αποφύγει να κάνει ένα ουσάκ ταπεινό μέσα στο δρόμο, και να μην αναλώνεται σ'αυτά τα παλιακά τα ρεμπέτικα που κάποιοι γραφικοί επιμένουν να λιβανίζουν.Παράκληση προς τους σκυλάδες:Να μη λένε αυτά που λένε για καλό δικό τους.Αποβλακώνονται τελείως! Κλείνω με μια κοινή παραδοχή:Ο καθένας μπορεί να είναι όσο σούργελο θέλει.Δεν υπάρχει καταπίεση για αυτά τα θέματα.Μπορούν να παίζουν πιτσικάτο στο μπουζούκι, μόρια, με τα χέρια πάνω, κάτω, με τα αρ.....δια, καφρίλες άλλες για προπιθήκους, ότι γουστάρουν αλλά δύο πράγματα δεν αλλάζουν.
1.Ο σκυλάς φαίνεται όσο και να κρύβεται
2.Τα αρ.....δια μου δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κεφάλι μου στο ύψος.

Γιώργος
13.02.2006, 15:58
Γερογιαννη μη φορτωνεις απλα μετεφερα κατι που εχω ακουσει.
Πιθανον να ειναι σπασμενο τηλεφωνο
πιθανον να ειναι κι αληθεια ...
Τον ΜΠΕΜΠΗ η φυση τον προικισε με ταχυτητα, φαντασια, επιδεξιοτητα, δυνατοτητα μεταφορας μελωδιων απο αλλα οργανα (βιολι) οπως και την ικανοτητα εξελιξης της υπαρχουσας μουσικης φορμας και φωναρα !!
Τον ΧΙΩΤΗ μια απο τα ιδια συν την ικανοτητα συνθεσης ισως και στιχου, την ικανοτητα ενορχηστρωσης
μιας διεθνους υφους ορχηστρας συν την ικανοτητα προσαρμογης ξενων μουσικων στα δικα μας μετρα με τη διαφορα οτι ο ΧΙΩΤΗΣ ηταν πολυ γρηγορος και καθαρος ενω ο ΜΠΕΜΠΗΣ ηταν παρα πολυ γρηγορος και καθαρος.

Νικος
13.02.2006, 16:15
Επανέρχομαι με αφορμή το τελευταιο post του Γιώργου Β.

Κατέβασα από το http://rebetiko.sealabs.net όλα τα τραγούδια που παίζει ο Μπέμπης. Ακούγοντας τα καταλαβαίνει κανείς ότι ο Μπέμπης ήταν καρυφαίος μπουζουξής.
Δυστηχώς όμως και πάλι δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα όσον αφορά την ταχύτητα (από αυτά που άκουσα). Ίσως να διάλεγε ο ίδιος να μην παίζει γρήγορα/βιρτουόζικα στις ηχογραφήσεις του για τους ίδιους λόγους που διάλεξε να μην ηχογραφεί γενικότερα.

Δεν αμφισβητώ (όπως δεν αμφισβίτησα) το ποιόν του Μπέμπη. Απλά παραθέτω την εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ακούγοντας τον.

Παναγιώτης
13.02.2006, 16:40
Και τώρα σοβαρά.Το μπουζούκι έχει μια συγκεκριμένη ανατομία ως όργανο και παράγει ένα συγκεκριμένο ήχο.Αυτός ο ήχος(είτε το πιο πρίμο όργανο που ακούμε στις ηχογραφήσεις του Μάρκου και του Δελιά είτε το πιο μοντέρνο κατασκευαστικά μπουζούκι του Παπαιωάννου Τσιτσάνη ή Τατασσόπουλου κ.α.) αναδείχθηκε στα χέρια μεγάλων παικτών που μεγαλούργησαν το 30-60.Η παραγωγή κομματιών είναι τεράστια από το 1900 και έπειτα.Πολλά παιξίματα σπουδαία παρουσιάστηκαν, ιδέες, καινοτομίες, τεχνική εξέλιξη.Πολύ νερό στ'αυλάκι κύλησε από τότε.Το μπουζούκι καθιερώθηκε με τέσσερις χορδές.Το τετράχορδο από τα χέρια του Ζαμπέτα όπου ακούγεται θεσπέσια πέρασε στα χέρια σκυλάδων που παίζουν καφρίλες, βασανίζοντας τ'αυτιά.Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής:Πολλοί λένε:Το ξέρουμε το ρεμπέτικο, είναι πεπερασμένο είδος, να δούμε κάτι καινούργιο.Πως είναι δυνατόν μέσα σε χιλιάδες τραγούδια να έχουν τέτοια σιγουριά.Όταν μουσικοί που ασχολούνται πάνω από 20 χρόνια με το ρεμπέτικο και μαθαίνουν ακόμα πράγματα, τραγούδια που δεν γνώριζαν.Το τραγούδι δεν έχει ημερομηνία λήξης.Αν έχεις κάτι καλό να δείξεις, το προωθείς.Έρχεται ένας ξένος στο σπίτι σου.Θα βάλεις ένα ρούχο που δε θα τον προσβάλλει, θα κεράσεις ότι καλύτερο πιστεύεις ότι διαθέτεις.Ο Παρθενώνας αν και παλιός τον προωθεί η τουριστική βιομηχανία και δεν έφτιαξε τίποτα καινούργια κατασκευάσματα από πλεξιγκλάς για να δείξει στους τουρίστες.Το μπουζούκι παίχτηκε μ'ένα σκοπό να εκφράσει κάποια στοιχεία.Το dna του κουβαλά κάποια πράγματα σπουδαία, αλησμόνητα.Κάποια τραγούδια συγκλονιστικά-διαμαντάκια συνδέθηκαν με το όργανο και το ανέδειξαν, του δωσαν ταυτότητα.Δεν είναι για να παίζει "ένα φράγκο η βιολέτα, τσιγκολελέτα". Το ρεμπέτικο έχει αξία τεράστια είναι τραγούδι που εκφράζει με την ίδια ευκολία βαρύ καημό αλλά και παιδική τσαχπινιά, εξωστρέφεια.Ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσπεραστεί.Σήμερα υπάρχουν μαγαζιά και οικογένειες που ζούν από αυτό. Κόσμος που το αγαπά με πάθος, μουσικοί ερασιτέχνες που το λατρεύουν χωρίς σκοπιμότητα, σε αντιδιαστολή με τα σκυλάδικα και τα δημιουργήματα του Φοίβου που τα προσεγγίζουν μόνο επαγγελματίες μουσικοί για να ικανοποιήσουν το κοινό των σκυλομάγαζων, ένα κοινό άσχετο που κατευθύνεται από τις playlists που οι εταιρείες δίνουν στις καρ......λίτσες- "παραγωγούς" των σταθμών.Η πλέμπα, το κοινό του fame story και των Βερτο-πετρέληδο-ρεμο-πλουταρχέων ακούει σαν σφουγγάρι.Ένα κοινό νεοελλήνων-προπιθήκων κομπλεξικών που πάει εκεί που τους οδηγεί η βαρειά βιομηχανία του θεάματος που ρίχνει τα ρέστα της στον εμετό και τα εξαμβλώματα.Ας συνεχίσουν τον ξεπεσμό τους.Ας μη ψάξουν παραπέρα να ανακαλύψουν τη γοητεία του Μάρκου.Αδιάφοροι θα παραμείνουν για τους μερακλήδες που θέλουν να βλέπουν μερακλήδες μουσικούς να τα χώνουν με πενιές που σε "πειράζουν".Απ την άλλη και οι κουλτουριάρηδες ενοχλούνται από το ρεμπέτικο και τα τρίχορδα.Υπάρχουν δημοσιευμένες συνεντεύξεις του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκη όπου δείχνουν να απειλούνται από την απήχηση του ρεμπέτικου μετά το 70 και να ενοχλούνται που χάνουν τα πρωτεία στη νεολαία.Τέλος πάντων δεν υπάρχει τέλος σ'αυτή την κουβέντα τι είναι μπουζούκι και τι παίζει το μπουζούκι.

gerogiannis
13.02.2006, 18:00
Παναγιώτη μην μπαίνεις σ'αυτο το λούκι και πολυ απλα θα σου πω γιατί το πιστευω.Εγώ είμαι μπουζουξής τετράχορδος.Για μένα ο Ζαμπέτας είναι ο κορυφαίος όλων που έχει περάσει και αυτό γιατί ήξερε πάντα να παίξει όσα πρέπει και όπως πρέπει.Εσύ σαν Παναγιώτης δεν θα έπρεπε να φανατίζεσαι επειδή οι σκυλάδες παίζουν σκυλάδικα.Αυτοί αποδίδουν το σκυλάδικο όπως του αρμόζει.Εγώ σα Γιώργος και επαγγελματίας δεν μπορώ να το αποδώσω όπως αλλοι συναδελφοί μου.Δε σημαίνει ότι αυτοί δεν αγαπάνε το μπουζούκι.Ίσως το αγαπάνε παραπάνω από μας.Εσύ όντας υποστηρικτής του ρεμπέτικου εφόσον είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου ότι εσύ το αποδίσεις καλά θα πρέπει να σε πειράζει όταν κάποιος εν ονόματι σκυλάς αποδίσει το ρεμπέτικο με σκυλάδικο τρόπο και όχι επειδή παίζει σκυλάδικα.Καλά κάνει και παίζει.Αφού αυτό γουστάρει και το παίζει καλά.Γιατί όχι;Ο καθένας στον τομέα του.Δεν μπορούμε όλοι να ακούσουμε σκυλάδικα, ούτε ρεμπέτικα, ούτε fame story, ούτε Φοίβο, ούτε Χατζιδάκι και Θεοδωράκη με το ζόρι.Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς σαν μουσικοί και αν αποδίδουμε το κάθε είδος όπως πρέπει.

gerogiannis
13.02.2006, 18:08
Γιώργο Β. πιστεύω ότι η ταχύτητα δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο στην αξία του μουσικού και συγκεκριμένα του ούτε μπουζουξή.Εμένα ποτέ σαν Γιώργο δε με ενδιέφερε η ταχύτητα στο παίξιμό μου.Δεν δείχνει τίποτα η ταχύτητα.Επειδή τυχαίνει να έχω ακούσει πολλά θέματα και των 2 έχω πεισθεί ότι και οι 2 είχαν φτάσει σε ένα επίπεδο όπου πλέον μπορούσαν να τρέχουν όσο θέλουν και αυτό γιατί απλώς παίζαν τελείως εγκεφαλικά και άσχετα με την ταχύτητα δε χάναν ποτέ το συναίσθημα και το ύφος.

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΙΣΤΑΣ
13.02.2006, 19:09
Νίκο, καλωσόρισες στο ρεμπέτικο φόρουμ.
Λες πιο πάνω: "Κατέβασα από το http://rebetiko.sealabs.net όλα τα τραγούδια που παίζει ο Μπέμπης. Ακούγοντας τα καταλαβαίνει κανείς ότι ο Μπέμπης ήταν καρυφαίος μπουζουξής."

Δεν διαφωνώ (όπως κι όλοι οι παραπάνω) ότι ο Μπέμπης ήταν κορυφαίος μπουζουξής. Έχω όμως μια μεγάλη απορία:
Πως βρε χριστιανέ ΞΕΧΩΡΗΣΕΣ από τόσα τραγούδια (υποθέτω χιλιάδες) σε ποια ΠΑΙΖΕΙ ο ΜΠΕΜΠΗΣ???
Αν ρε μπαγάσα μπορείς να λύσεις την απορία μου αυτή, ζήτα μου όποια τραγούδια θέλεις και θα τα έχεις!! Μα το Θεό. Και δεσμεύομαι γι' αυτό δημόσια.
Αν όμως όχι, ε, τότε ... τι να πω;;

Σ.Π.

Νικος
13.02.2006, 19:59
Πριν κάνεις την ερώτηση αυτή είδες το εν λόγω site; Υπάρχει αναζήτηση. Γράφοντας Μπέμπης στα κριτήρια εμφάνισε 15 τραγούδια με κάποιο σχολιασμό μεταξύ των οποίων τρία σόλα του (πεννιές ΜΠέμπη, ραψωδία Μπέμπη, παράπονο Μπέμπη) και το 'γεια σου Περαία αθάνατε' στο οποίο τραγουδάει ο Καζατζίδης το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτά κατέβασα.

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΙΣΤΑΣ
13.02.2006, 21:09
Τότε εντάξει Νίκο. Το μυαλό μου πήγε αλλού και παραξενεύτηκα. Ο.Κ. Δεν κέρδισες μεν τα τραγούδια, αλλά έγινες πιστευτός. Και πάλι καλωσόρισες.

Σ.Π.

Πάνος
13.02.2006, 21:30
Παναγιώτη,
αυτό το "μπουζουκίστας" ήταν κορυφαίο! Συμφωνώ με όσα λες. Αλλά όπως λέει κι ο Γερογιάννης, δε θα σκίσουμε και το καλσόν μας επειδή υπάρχουν και οι σκυλάδες.

Νίκο Σταύρου,
Επιμένω πως η κοινωνία μας δεν έχει αλλάξει πρόσωπο. Μπορεί κάποια πράγματα να καλλιτερεύουν κι άλλα να χειροτερεύουν, η συνισταμένη εικόνα όμως είναι η ίδια σαπίλα. Αλλά και πέρα απ'αυτά,
το μήνυμα τραγουδιών ακόμα και μη "κοινωνικού" περιεχομένου παραμένουν, όπως Τα ερωτικά τραγούδια πχ, τα οποία ξέχασα να αναφέρω ρητά.
Κι εγώ είμαι λάτρης του δημοτικού τραγουδιού, αν και νομίζω πως υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δύο ειδών.
Οσον αφορα "τη βιομηχανια", νομίζω είσαι υπερβολικά αισιόδοξος (ή εγώ είμαι απαισιόδοξος;). Αμήν...

Πάνος

Ζαφειρίου
13.02.2006, 21:48
Για μένα ο Ζαμπέτας είναι ο κορυφαίος όλων που έχει περάσει και αυτό γιατί ήξερε πάντα να παίξει όσα πρέπει και όπως πρέπει
Είναι από τους πρώτους 4χορδους αν δεν κάνω λάθος που όλες του σχεδόν οι εισαγωγές από μελωδικά τραγούδια (καταπληκτικά όλα τους) βασίζονται σε καθαρά κιθαρίστικο παίξιμο....όλα είναι αναλύσεις συγχορδιών.
Εμένα μου αρέσει όπως προανέφερα σε άλλο μήνυμα η
γενική μουσική φιλοσοφία...
Θα ήθελα γενικά την άποψή σας...
ΥΓ: Φίλε gerogianni δεν είναι "μπήχτη" για τα λεγόμενά σου,ούτε προσωπικό,απλά πήρα αφορμή από το μήνυμά σου}

Νικος
13.02.2006, 22:36
Κανονικά και τα τραγούδια τα κέρδισα! Μην ξεχνάς ότι δεσμεύτικες δημόσια ότι θα μου τα δώσεις αν σου λύσω την απορία για το πως ξέρω ότι στα τραγούδια που κατέβασα παίζει ο Μπέμπης.

Τέλος πάντων ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!
Καλώς σας βρήκα

Γιώργος
13.02.2006, 23:41
Γερογιαννη συμφωνω απολυτα με το ποστ σου περι ταχυτητας εκτος εκει που λες για "εγκεφαλικο παιξιμο" και απ'την αλλη "συναισθημα και υφος".
Αυτο ειναι ενα αλλο θεμα δηλαδη αν παιζει κανεις γρηγορα να μπορει να δινει συναισθημα (;)
Κατα τη γνωμη μου Ο Χ Ι !!
Ουτε ομως το γρηγορο παιξιμο αυτου του ειδους μπορουμε να το πουμε εγκεφαλικο ...
Με αυτο τον ορο συνηθως περιγραφουμε κατι το πολυ ψαγμενο ή και προχωρημενο μουσικα που ξεφευγει απο το ευρυτερα διαδεδομενο ή και λαϊκο ονομαζομενο
π.χ. εγκεφαλικο μπουζουκι μπορει να παιξει ο Παππος ή ο Βασίλας που εχουν επαφη με αλλα ειδη εξ ανατολων και εκ δυσμων και μπορουν να συνδυασουν μαζι με τις παραδοσιακες φορμες
πεντατονες, χρωματικες και ενα σωρο αλλα.
Πολυ δε μαλλον και ο Νωε ο Ζαφειριδης που εχει και πτυχιο κλασσικης κιθαρας !! Ακομα το ΟΡΓΑΝΙΚΟ σολο του ΚΟΡΑΚΑΚΗ με τον ΠΑΠΠΟ απο το ΛΑΥΡΙΟ ειναι οτι πιο "εγκεφαλικο" μπορει να βγει απο μπουζουκι μαζι με κατι κουφες μελωδιες του ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ απο "Κεντρο διερχομενων" και δε συμμαζευεται ...
Για καποιον δυτικοσπουδαγμενο βεβαια αυτα ειναι ψωμοτυρι, αλλαζεις πεντε κλιμακες βαζεις δυο
ελλατωμενες, μια μπασσογραμμη σε αντιστιξη κου λου που, κου λου που κι εχεις ενα μιγμα "πρωτακουστο" !!
Και τι εγινε ;
Και τελειωνω, οταν παιζεις ενα γρηγορο σολο ουτε προλαβαινεις να βαλεις συναισθημα, ουτε να κανεις meditation, απλα παιζεις γρηγορα, βασικα για να εντυπωσιασεις με τη δεξιοτεχνια και την
ακριβεια !! Κι αυτα μεσ' το κολπο ειναι !!
Δημητρη, δεν μπαινει θεμα ποιος ειναι καλυτερος
και ποιος δευτερος και ποιος τριτος, η μουσικη δεν ειναι αρενα, ουτε διαγωνισμα, ολα τα λουλουδια στον κηπο εχουν την ομορφια τους και το αρωμα τους ...
Εμενα παντως μ'αρεσει ο ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ και ο ΜΑΝΕΤΑΣ !!

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΙΣΤΑΣ
14.02.2006, 00:21
Τι λες ρε μάγκα Νίκο! Εννοούσα αν μπορείς ακούγοντας όλα αυτά τα τραγούδια να ...ξεχωρίσεις ότι παίζει ο Μπέμπης! Και όχι, βέβαια, να στα δώσουν στο ...πιάτο με το ...ψαχτήρι!! Χε, χε. Ωραίος είσαι!http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/biggrin.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/biggrin.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/biggrin.gif

Σ.Π.

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΙΣΤΑΣ
14.02.2006, 00:29
Γιώργο Βαβουλέ, δες το mail σου.

Σ.Π.

Δημητρης
14.02.2006, 00:33
Αν γράφαμε σε χαρτι και οχι στον υπολογιστη θα λεγαμε οτι χυθηκε πολυ μελανι αποψε.
Θυμαμαι μια εκπομπη του Γεραμανη με καλεσμενο τον Γενιτσαρη. Οταν τον ρωτησε ο Γεραμάνης για τον Μπεμπη σε σχεση με τον Χιωτη,ειπε πως ο Μπεμπης ειχε το πιο γλυκο πατημα και πιο καθαρη πενια στο γρηγορο παιξιμο από ολους τους μπουζουξηδες. Εκλεισε ομως λεγοντας οτι Χιωτης ηταν καλυτερος γιατι οπως ειπε αυτολεξει ηταν ''γεννησιάρα κοτα'' δηλαδη αυτος εγραφε τραγουδια ενω ο αλλος οχι.
Για να μην το πολυτραβαμε το θεμα:
ο καθενας μπορει να εχει μια αποψη οχι απαραιτητα ιδια με τους αλλους. Σιγουρα οταν ακουω εναν μπουζουξη πολυ γρηγορο θαυμαζω τη γρηγοραδα του αλλα εγω μπορει να ζηταω κατι αλλο.
Παιζω τριχορδο και οχι τετραχορδο, δεν θελω ομως να εξαφανιστουν ολοι οι τετραχορδοι και οι σκυλαδες. Δεν παιζω καλα (απλα γρατσουναω) αλλα οταν παιζω εστω και κουτσα εγω το γουσταρω κανω κεφι και περναω καλα.
Καλο ειναι να μην χανουμε το πραγματικο νοημα της μουσικης: παιζουμε μουσικη η ακουμε γιατι μας κανει να αισθανομαστε ωραια και γεμιζει την καρδια μας.
Πολλες φορες ειδικα πιο πιτσιρικας, οταν ημουνα μονος μου, εκλεινα τα φωτα και επαιζα αυτοσχεδιασμους ατελειωτους ξεχνιομουνα με τις ωρες. Αυτό ειναι που μου δινει η μουσικη. Καμια φορα εγραφα και σε κασσετα αυτα που επαιζα(ματαιοδοξια στο φουλ)ή αυτα που ''συνεθετα''. Μετα απο καιρο που ακουγα τι εγραφα απογοητευόμουνα οταν αντιλαμβανομουνα το ποσο χαλια επαιζα και με ποσο απλοικα πρωτολεια ή ''κλεμενα'' ηταν οι ΄΄δημιουργιες΄΄ ομως δεν εχει καμια σημασια γιατι την ωρα που επαιζα ηταν υπεροχα.
Μηπως τελικά ειναι καλυτερα αντι να τσακωνομαστε στ φορα, να πιασαμε τα οργανακια μας ειτε μπουζουκια ειναι ειτε μπαγλαμαδες ειτε τσεμαπαλα ή εκκλησιαστικα οργανα και να παιξουμε κατι για να γουσταρουμε. Χαμηλοφωνα μονο γιατι μεσα κοιμαται ο γιος μου.

kostas
14.02.2006, 01:27
Γειά σου ωρέ Δημήτρη. Μ' αρέσεις.

Νίκος
14.02.2006, 02:38
Προς το Γιωργο Β και Γερογιαννη, συμφωνο και οχι με την αποψη οτι η ταχυτητα δεν παιζει κανενα ρολο. Εγω παιζω μονο για το κεφι μου και δεν ειμαι ουτε κοντα στο επαγγελματικο επιπεδο, αλλα η μουσικη δε διαφερει απο αλλους τομεις που χρειαζεται επιδεξιοτητα.

Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι χρειαζεται η ταχυτητα για να μπορει ο μουσικος να παιξει ΑΡΓΑ και με παθος.

Δεχομαι κριτικη αν κανω λαθως απο τους μουσικους.

Νικος
14.02.2006, 09:22
Στο πρώτο μήνυμα δεν αφηνόταν να εννοηθεί αυτο που λες στο δεύτερο μήνυμα!
Θέλω τα τραγουδια μου!!http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/happy.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/biggrin.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/rofl.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/proud.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/happy.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/biggrin.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/rofl.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/proud.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/happy.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/biggrin.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/rofl.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/proud.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/happy.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/biggrin.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/rofl.gifhttp://www.rembetiko.gr/forum/clipart/proud.gif

Πρόεδρος
14.02.2006, 09:59
Σάκη ο Νίκος έχει δίκιο.Χώρια που πρέπει τα τραγούδια να τα μοιράζεσαι.

Γιώργος
14.02.2006, 10:00
Ρε παιδια να πατε στον Κατή να σας λυσει τη διαφορα !!!

http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/happy.gif

Σακη εταξες, κατι πρεπει να δωσεις τωρα ...

Σταυρακέλλης
14.02.2006, 10:13
Οταν παραπονιόμαστε για το παρόν και το μέλλον της αγαπημένης μας μουσικής πρέπει να αναλογιστούμε και τα λάθη τα δικά μας και όχι μόνο το πόλεμο των άλλων.
Παρακολουθόντας αρκετές συζητήσεις στο forum παρατηρώ οτι μόλις ξεκινάει ένα θέμα στο καπάκι έρχεται μια διαφωνία και γυρνάει η συζήτηση αλλού.
Το χρέος μας είναι όχι να συνγκρίνουμε τα ιερά τέρατα που δημιούργησαν την μουσική που λατρεύουμε, αλλά ως οργανοπαίχτες να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα καλύτερα στοιχεία απο τον καθένα και άν είμαστε μάγκες να τα συνδιάσουμε ή και για να το χοντρύνω να βάλουμε και τη δική μας σφραγίδα ώστε να ύπάρξει κάποια εξέλιξη και όχι απλά μουσιακή αναπαραγωγή.
Η απόλυτη εμμονή στις προτιμήσεις μας δεν θα μας βγάλει απο το τέλμα.

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΙΣΤΑΣ
14.02.2006, 12:21
Νίκο σσσσ. Είσαι πολύ ζωηρός και άτακτος.
Αν είσαι καλό και φρόνιμο παιδί, ...κάτι μπορεί να γίνει... Λέμε, αν... Εντάξει;

Σ.Π.

Νικος
14.02.2006, 12:33
Εντάξει εντάξει. http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/happy.gif
Θα είμαι υπόδειγμα φρόνιμου παιδιού!!!

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΙΣΤΑΣ
14.02.2006, 12:48
Ο.Κ.

Σ.Π.

Αρης
14.02.2006, 13:37
Θεωρώ την παρέμβαση (αρ. μην. 59) του Παναγιώτη πολύ σοβαρή, παρά τη σατιρική της διάθεση. Η ολική αποστείρωση στην οποία προσπαθούν κάποιοι να υποβάλουν το μπουζούκι είναι το ίδιο -ίσως και περισσότερο- επικίνδυνη με τον εξευτελισμό του στις "μεγάλες" πίστες. Οσο για τον τίτλο "μπουζουκίστας", νομίζω ότι ο εν λόγω μουσικός τον κέρδισε με το σπαθί του.
Αντίθετα, κάποιοι άλλοι λαϊκοί μουσικοί (π.χ. Γρ. Βασίλας) φροντίζουν να τονίζουν σε κάθε περίπτωση τη λέξη "μπουζουξής". Μπράβο τους!

Αρης
14.02.2006, 14:05
Πριν καναδυό χρόνια, σε μια επίσκεψή μου στο σπίτι του Στέλιου Βαμβακάρη, ο Στέλιος μού έβαλε να ακούσω κάποιους πειραματισμούς του με το μπουζούκι πάνω σε κλασσικό ρεπερτόριο. "Κονσέρτο για μπουζούκι" το ονόμαζε. Χίλιες νότες το λεπτό!
Μετά από λίγο καιρό άκουσα έναν παρόμοιο πειραματισμό από το Λαφτσή. Εκατό χιλιάδες νότες το λεπτό!
Είναι κι εκείνος ο μπουζουξής του Κουρκούλη... Πολλές χιλιάδες νότες το λεπτό.
Τελικά, αν αυτό είναι το ζητούμενο, γιατί δεν παίζουν τα τραγούδια που θέλουν με ένα ακορντεόν; Θα έχουν στο δεξί χέρι πέντε πένες και θα τρέχουν όσο θέλουν! Αν έβαζες τον Κουλαξίζη να παίξει τα γρήγορα σόλα των μπουζουξήδων στο ακορντεόν, θα τα έπαιζε χαλαρά, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσε να σχολιάζει με τον κιθαρίστα το κιλοτάκι της σερβιτόρας που πέρναγε από μπροστά τους...
Περιττό να σας μιλήσω για κάποιους Ρουμάνους δεξιοτέχνες του ακορντεόν.
Στη μουσική υπάρχουν λέει τα /64α και τα /128α... Δε διαφωνώ. Ομως αυτό με σπρώχνει να ποδοσφαιροποιήσω τη συζήτηση.
Στην Εθνική Γερμανίας, στα τέλη της δεκαετίας του '70, υπήρξε ένα δεξί εξτρέμ, ο Ντελχάγιε, ο οποίος είχε 10,40 δεύτερα τα εκατό μέτρα (το πανελλήνιο ρεκόρ ήταν τότε 10,45)! Τον θυμάται κανείς;
Τον Μπεκενμπάουερ, που κυκλοφορούσε στο γήπεδο λες και πήγαινε περίπατο, τον θυμούνται ακόμα και οι άσχετοι...

ΥΓ. Σε μια συνέντευξη που μας έδωσε πέρσι ο Δημητριανάκης, ανέφερε ένα περιστατικό.
Νέοι και ψαχνόμενοι τότε φοιτητές (κοντά στο '70) ήταν μόνιμοι θαμμώνες στο μαγαζί που έπαιζε ο Τσιτσάνης και είχαν γίνει φίλοι του. Μια μέρα πάνω στην κουβέντα κάποιος αμφισβήτησε τις "μπουζουκικές" ικανότητες του Μάρκου, κι ο Τσιτσάνης απάντησε:
«Ποιος δεν ήξερε μπουζούκι; Ο Μάρκος; Δεν ξέρουν τι λένε. Μπορεί κανείς τα παίξει τα τραγούδια του Μάρκου όπως τα έπαιζε ο Μάρκος; Τέτοιο παίξιμο μπορεί να το κάνει κανείς; Όλους εμάς μπορεί κάποιος καλός μπουζουξής να μας μιμηθεί. Το Μάρκο κανείς!».
Σε μια άλλη συνέντευξη ο Θύμιος Στουραΐτης δηλώνει:
"Είναι πολύ δύσκολο να παίξεις Μάρκο...".

multi
14.02.2006, 15:06
Προς συμπλήρωση των τελευταίων να πώ ένα παράδειγμα που έτυχε να το ακούσω ξανά μετά απο χρόνια και ξαφνιάστηκα ευχάριστα..

Αναφέρομαι στο "Ματόκλαδά σου λάμπουν" .Την γνωστή εμπορική εκτέλεση με τον Μπιθικώτση στο τραγούδι και διεύ8υνση ορχήστρας Τσιτσάνης (νομίζω...αν κάνω λάθος διορθώστε με).Στην αρχή του τραγουδιού υπάρχει εισαγωγικό ταξίμι απ τον Μάρκο με ελαφρώς ξεκούρδιστο μπουζουκάκι...Παίζει 4 νότες όλες κ όλες και πολύ πιθανό να τις παίζει με 2 δάχτυλα αλλά ο ήχος και το ύφος που βγάζει κάνει μπαμ στα δέκα χιλιόμετρα..

Μετά την εισαγωγή ξεκινάνε τα καλοκουρδισμένα μπουζούκια...και ξυπνάς λιγάκι και αλλάζεις τραγούδι με πολύ σεβασμό http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/happy.gif

Νίκος

kostas
14.02.2006, 16:23
Αψογος ο Moulti. Σου έστειλα δωράκι.

Νίκος
14.02.2006, 16:51
Αρη μενω στην Αυστραλια και για να κατευασουν τα τροχαια διαφημιζουν "Speed kills!" αυτο θα αρμοζε και στο μπουζουκι.

Πρεπει ομως να πειραματιστουν αυτοι με τα καταλληλα ταλεντα, δε μπορω να δω ομως γιατι πρεπει να ριξουν τοσες νοτες ανα λεπτο για να γραψουν κονσερτο. Την κιθαρα πως την αλλαξε ο Σεγκοβια και την εκανε κλασσικο οργανο; Πουθενα δεν χρειαστηκε τοσες νοτες ανα λεπτο. Εξαλου αυτοι που θελουν πολυ φασαρια σ' ενα κομματι δεν τους ενδιαφερει η μουσικη.

Για το Μαρκο πρεπει να καταλαβουν ολοι οτι δεν ηταν μονο μπουζουξης αλλα δημιουργικος χειμαρος και αν πιστευουν πως ενα ατομο που μαθαινει μπουζουκι σχετικα μεγαλος, εργαζεται με τα χερια του σε δυσκολες δουλειες και μπορει και αφομοιωνει το οργανο και το εσωτερικευει σε τετοιο επιπεδο και γραφει απο τα πιο ομορφα τραγουδια που εχουν γραφτει, δεν ειχε ικανοτητες τοτε τι να πω.

Πολυ σημασια δινουμαι στους παιχτες, ενω ειναι σημαντικοι, πιο σημαντικοι σε λογαριθμικη κλιμακα ειναι οι δημιουργοι.

Ενα τελευταιο και τελειωνω αν δυο ατομα ειναι το ιδιο προικισμενοι στο μπουζουκι αλλα ο ενας ειναι μεγαλος συνθετης ποιος απο τους δυο θα καταληξη να παιζει πιο γρηγορα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
14.02.2006, 17:26
Τελικά το ζήτημα παραμένει στο ποιος είναι πιο γρήγορος;

Σε αυτό το φόρουμ η σοβαρότητα που είχαν όσαν γράφονταν από τα μέλη του forum είναι αυτή που δίνει νόημα και στις συζητήσεις... (οποιός κατάλαβε κατάλαβε)

Ο Μάρκος ο Μπέμπης ο Χιώτης και κάποιοι άλλοι είναι ΘΡΥΛΛΟΙ ούτε μπουζουκίστες ούτε bouzoukiplayers αλλά κυρίως ήτανε μάγκες που κέρδισαν το σεβασμό και την εκτίμηση των υπόλοιπων της εποχής τους... Ειπώθηκε πιο πάνω ότι οι σημερινοί είναι καλύτεροι πάικτες ας πάμε λοιπόν στις φάμπρικες και στα χωριά και ας ρωτήσουμε τον κόσμο αν τους ξέρει;

Η τεχνική τους ήταν ξεχωριστή ο καθένας είχε κάτι που δεν είχαν οι υπόλοιποι και όλοι μαζί δημιούργησαν μια εποχή... Το ζήτημα είναι στους παίχτες λοιπόν όταν μιλάμε για δεξιοτεχνία και στους συνθέτες αν μιλάμε για τραγούδια τη σημασία έχει παίζανε 2 και κάποιοι 102 νότες η ιστορία τους έγραψε.. Μέχρι να γράψει και τους καινούριους οι υπόλοιποι ας βλέπουμε τα σταφύλια που δε φτάνουμε...

Γιάννης
14.02.2006, 21:54
Είναι δύο μπουζουξήδες σε ένα πάλκο και παίζουν ταυτόχρονα με ένα σχήμα. Ο ένας παίζει μόνο μια νότα, ενώ ο άλλος 1872643 και πολύ γρήγορα.
Πάει ένας τύπος από το κοινό και ρωτάει: "ποιος είναι καλύτερος από τους 2 σας;"

Απαντάει ο γρήγορος: "αυτός", δείχνοντας τον άλλο.

"Γιατί;" τον ρωτάει ο τύπος.

"Γιατί αυτός την έχει βρει, ενώ εγω ακόμα την ψάχνω."

Ζαφειρίου
15.02.2006, 00:23
Ωφείλω να παραδεχτώ ότι αυτό ήταν ένα πολύ έξυπνο κ παραστατικό "σχόλιο".

Ωστόσο έχω να κάνω μια παρατήρηση.....
Όταν κάποιος "την ψάχνει", μέχρι να "την βρει" λογικό είναι να περάσει από όλα τα "στάδια"...

Εντελώς συμπτωματικά έχω παρατηρήσει ότι όσοι είναι "κάτα της ταχύτητας" κατά 99% δεν την έχουν καν προσεγγίσει....

Πιο μάγκας δεν είναι αυτός που μπορεί να παίξει με μεγάλες ταχύτητες όταν πρέπει κ "κιμπάρικα" όταν απαιτείται;

Αυτό είναι μεγάλη μαγκιά κ πολύ λίγοι το καταφέρνουν......αλλά δυστυχώς δεν τους αναγνωρίζεται

gerogiannis
15.02.2006, 11:09
Το θέμα είναι πάντα να τρέχουμε όταν το απαιτεί το κομμάτι και το ύφος...αν δεν χρειάζεται γιατι να τρέχουμε...ο πιανιστας ή ο ακορντεονίστας δεν μπορεί να τρέξει δηλαδή;Τότε τι έχει να γίνει;Γι'αυτό εγώ πάντα έλεγα ότι όλα είναι μες το μυαλό μας.Όλα είναι θέμα ύφους αν δεν ξέρεις πως αποδίδεται το κάθε ύφος άστο μην παίζεις καλύτερα...

augoustis
15.02.2006, 19:58
Θέλω και εγώ να γράψω τη σκέψη μου επί του προκειμένου: Μακάρι να μπορούσα να πιάσω τρομερές ταχύτητες. Θα ήμουν ευτυχής. Το μυστικό ποιο είναι: να χρησιμοποιάς το χάρισμα αυτό ακριβώς όταν χρειάζεται. Και κατά τη γνώμη μου πολύ λίγα κομμάτια το χρειάζονται αυτό και ως επί το πλείστον μιλάμε για σόλο που γράφτηκαν και παίχτηκαν από τους «βιρτουόζους» του μπουζουκιού. Τώρα μπαίνει και μια άλλη παράμετρος που συγχύζει τα πράματα: Και εδώ ακριβώς υπεισέρχεται τώρα το χιλιοσυζητημένο: τρίχορδο η τετράχορδο. Διότι μιλάμε για όργανα με διαφορετικό προσανατολισμό.
Μπορεί και τα δυο να ονομάζονται μπουζούκια αλλά μιλάμε για διαφορετικά όργανα. Γι΄ αυτό και λέμε ότι δεν μπορείς να είσαι σκυλάς-τουλάχιστον δεν είναι εύκολο- με τρίχορδο. Η φύση και η γλύκα του τρίχορδου έρχεται με τη χρήση του ήρεμου, στιβαρού και σταγγάτου (ανοικτού) παιξίματος, το οποίο κεντρίζει και βγάζει στην επιφάνεια το συναίσθημα. Δηλαδή παρασύρει τον εκτελεστή και τον κάνει να βάλει ψυχούλα στο παίξιμο του. Αντίθετα το τετράχορδο μπουζούκι ευνοεί εκείνο το κρυόκωλο το παίξιμο το παγερό και άψυχο-καθαρά επαγγελματικό και αδιάφορο. Έχω ακούσει και τετράχορδους να παίζουν με ψυχή και συναίσθημα κυρίως ωραία ταξίμια, όπως έχω ακούσει και τρίχορδους που νόμιζαν ότι κρατούσαν κιθάρα. Γεγονός ένα είναι: Η ταχύτητα είναι παράμετρος που απασχολεί κυρίως τους τετράχορδους και βασικά τους σκυλάδες (παρακαλώ μη με παρεξηγήσετε δεν αναφέρομαι στα πρόσωπα που λαμβάνουν μέρος στη συζήτηση αλλά γενικά ομιλώ), γιατι το σκυλέ παίξιμο προϋποθέτει την εισαγωγή όλων εκείνων των μαλακιών,-τσαλιμάκια,τρίλιες και κορδελάκια- και ενίοτε παίξιμο πίσω από το σβέρκο με ύφος Παγκανίνη που ενθουσιάζει τις μάζες. Άρα καλη είναι η ταχύτητα. Δεν είναι αυτή που σε κάνει καλό οργανοπαίχτη. Η ταχύτητα όμως είναι αυτή που σε κάνει να ξεχωρίζεις όταν είσαι καλός οργανοπαίχτης και σέβεσαι το όργανο που υπηρετείς, στη παρούσα περίπτωση να σέβεσαι το τρίχορδο και τη φύση του.
Αυγουστής.

gerogiannis
15.02.2006, 21:21
Ρε παιδιά μ'αυτά που λέτε πάλι με βάζετε στη πρίζα...βρε Αυγουστή μου τη μια λες ότι τρίχορδο τετράχορδο είναι διαφορετικά όργανα και απ'την άλλη ότι το τρίχορδο βγάζει μια γλύκα και το τετράχορδο ένα κρυόκωλο παίξιμο τρίλιες κορδελάκια και μαλακίες πίσω από το σβέρκο για σκυλάδες...γιατί ρε παιδιά τέτοιο μίσος για το τετράχορδο;Δεν καταλαβαίνω δηλαδή;Πως απ'την ταχύτητα πήγαμε στη διαφορά των μπουζουκιών δεν μπορώ να καταλάβω.Αυτό είναι προσβολή για ανθρώπους που σέβονται τα όργανά τους.

Πάνος
15.02.2006, 21:44
Ρε Γιωργάκη μη τα παίρνεις.

Όσο αφορά τη σύγχιση για το πόστιγκ του αυγουστή, πρόσεξε τη λέξη ...το τετράχορδο μπουζούκι ΕΥΝΟΕΙ εκείνο το κρυόκωλο το παίξιμο.... Καθαρά τα λέει ο άνθρωπος.

Όσο αφορά το θέμα τρίχορδο/τετράχορδο... Είναι χαζό να υπάρχει μίσος για ένα όργανο έτσι ξερά - κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Μπορεί }όμως να προκύψει πρόβλημα αν το όργανο πασάρεται για κάτι που δεν είναι, ή μπαίνει σε "ξένα χωράφια" αν με αντιλαμβάνεσαι. Γνώμη μου.

Πάνος

augoustis
15.02.2006, 22:24
Ευχαριστώ τον Πάνο για τη παρέμβαση. Αγαπητέ gerogianni καθόλου μίσος. Εγώ πριν πολλά – πολλά χρόνια όπως λέμε εμείς στη Κύπρο όταν ήταν ο Χριστός μικρός ): , έπαιζα επαγγελματικά τετράχορδο μπουζούκι. Και αν ανατρέξεις σε άλλο posting μου θα δεις ότι υποστήριξα τη συνύπαρξη των δύο, δηλ. έγραψα ότι αν είχα να φτιάξω μια δυνατή ορχήστρα θα έβαζα 2 τρίχορδα και 1 τετράχορδο μπουζούκι. Το τετράχορδο για τα γεμίσματα διότι εκ της φύσεως του, προσφέρεται για αυτό το σκοπό. Για το σολάρισμα όμως το τρίχορδο γιατί θα δώσει το σωστό άκουσμα και χρώμα. Αυτή είναι Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ. Τώρα αν πρόσεξες είπα ότι είναι άλλη η φύση του τρίχορδου και άλλη του τετράχορδου. Πόσους σκυλάδες βλέπεις με τρίχορδο; Κακά τα ψέματα: Αν βρείς σκυλά τρίχορδο τότε παίζει ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ αν με πιάνεις δηλαδή. Έτσι είναι. Το κάθε ένα από τα δύο όργανα έχει διαφορετική φύση.
Και κάτι άλλο. Ο δάσκαλος του γιου μου παίζει εξίσου καλά τρίχορδο και τετράχορδο. Προτιμά το τρίχορδο. Είναι ουτοπία να του ζητήσει κάποιος να πιάσει την ίδια ταχύτητα στα δύο όργανα. Το κούρδισμα του τετράχορδου ευνοεί την ταχύτητα. Έτσι έχουν τα πράγματα.

Κώστας
15.02.2006, 23:09
Δηλαδή Πάνο απαγορεύεται με το τετράχορδο να παίζουμε τα χαράματα η ώρα τρείς;

Πάνος
16.02.2006, 02:51
Όχι Κώστα, δεν απαγορεύεται. Αυτό κατάλαβες;...
Δεν είπα αυτό.

Αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι το ίδιο όργανο κι ότι δε θα έπρεπε να το αγνοούμε αυτό, απλά πράματα. Εγώ προσωπικά το τετράχορδο το θεωρώ κιθάρα σε σχήμα μπουζουκιού, χωρίς αυτό να είναι υποτιμιτικό.

Και μου είναι ηλίου φαεινότερο πως το τρίχορδο μπορεί να αποδώσει καλλίτερα το χαράματα η ώρα τρεις, ή οποιοδήποτε άλλο ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ τραγούδι. Γνώμη μου.

Πάνος

Ηλιόπουλος
16.02.2006, 09:37
Τα όργανα είναι απλώς "σανίδια" με χορδές , σημασία έχει ποιός παίζει και τί παίζει.
Αμα το τετράχορδο το κρατάει ο Ζαμπέτας ή ο Χιώτης ή ο Παλαιολόγου ή ο Ζαφειρείου ή ο Λεμονόπουλος ή ο Σπόρος ή γενικότερα παίχτες με αξία και αισθητική τότε το σανίδι κελαηδάει αμα το κρατάει σκύλος τότε ...γαβγίζει.
Δεν υπάρχει θέμα πλέον του ρόλου του τετραχόρδου, που διαδραμάτισε ιστορικά στο νοητό τέλος του πρώτου αστικού κύκλου της λαικής μουσικής αλλά εκεί μπαίνει το ερώτημα εαν το "μέσο" δημιουργεί την ιστορία ή απλώς την υπηρετεί.

Λεωνίδας
16.02.2006, 13:53
"Δεν υπάρχουν βρώμικες, αλλά βρώμικοι άνθρωποι" όπως είπε ο πεζογράφος. Αλλά, βέβαια, η κατάλληλη λέξη σε βοηθά να εκφραστείς ακριβέστερα.

gerogiannis
16.02.2006, 21:52
Ε προφανώς και το όργανο υπηρετεί την ιστορία βρε Σωτηρη...πάντα τα όργανα και η μουσική εξελίσσονται από παίχτες πρωτοπόρους που ήταν μπροστά από την εποχή τους και ψαχνόταν γενικώς κάνοντας το κατάλληλο πάντρεμα με τα εγχώρια.

gerogiannis
16.02.2006, 21:56
Δε συμφωνείς Σωτήρη;

Ηλιόπουλος
16.02.2006, 22:03
Η προφανής λοιπόν απάντηση αθωώνει το όργανο και εναποθέτει την ευθύνη στο αναπόφευκτο των εξελίξεων.
Χαρείτε λοιπόν οι ρέκτες του τετραχόρδου την έξτρα χορδή σας και αξιοποιήστε την σε τετράφωνες συγχορδίες συνοδείας και χρωματιστές ντιμινουίτες χωρίς ενοχές

Ηλιόπουλος
16.02.2006, 22:04
Φυσικά συμφωνώ

gerogiannis
17.02.2006, 17:35
Για ποιο λόγο να έχει κάποιος ενοχές βρε Σωτήρη;Γιατί αυτό το πράγμα γίνεται μόνο στο μπουζούκι και σε κανένα άλλο απολύτως όργανο...γιατί πρέπει πάντα να πηγαίνουμε πίσω και ποτέ να μην υπάρχει εξέλιξη σε κάτι που έχει πολλά να δώσει ακόμα...ποτέ κάποιος δεν ολοκληρώνεται σα μουσικός αν δεν έχει σφαιρική άποψη της μουσικής άσχετα με το όργανο...απο κει και πέρα τα γούστα είναι γούστα...γιάτι να μένουμε κολλημένοι στη διαφορά 3 ή 4 χορδές και να χάνουμε όλη την ουσία;Γιατί αυτό γίνεται με αυτές τις συζητήσεις...

Ηλιόπουλος
18.02.2006, 09:42
Φαντάζομαι αυτό που μας απασχολεί είναι η "δυτικοποίηση" της μουσικής μας κουλτούρας και όχι ο αριθμός χορδών.
Η εξέλιξη είναι σίγουρα θεμιτή και επιθυμητή αλλά θα πρέπει να γίνεται ορθολογικά και όχι σαν αγώνας δρόμου για την ταύτιση με την εκάστοτε επιβεβλημένη των παγκόσμιων καταναλωτικών προτύπων , δεν μιλάω φυσικά για την έξτρα χορδή, που ποτέ δεν μπήκε γιατί υπήρχε έτσι κι αλλιώς αλλά για τον
εξοστρακισμό της αυθόρμητης λαικής παραγωγής και την αντικατάσταση της απο πιο εύπεπτα προιόντα κατα την περίοδο της επικράτησης του "κιθαρομπούζουκου" πράγμα στο οποίο φυσικά δεν φταίει το όργανο ούτε το κουρδισμά του αλλά οι σκοποί τους οποίους εξυπηρέτησε.
Διαφώνω για το επιβλαβές της συζητήσεως γιατί την βρίσκω αναγκαία και δημιουργική.

gerogiannis
18.02.2006, 22:31
Δε λεω δημιουργικη είναι η συζητηση Σωτήρη μου αλλά δεν μπορείς να λες ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που παίζει τρίχορδο και αυτουνού που παίζει τετράχορδο.Αν είναι δυνατόν.Τι καλύτερο έχει ο ένας απ΄τον άλλο;

multi
18.02.2006, 22:47
γούστο

Πάνος
19.02.2006, 02:55
Γιώργο.
Όπως είπα παραπάνω, είναι δυο διαφορετικά όργανα.

Νίκο.
Πιστεύω η απάντηση σου στο Γιώργο παραήταν φλύαρη και πληθωρική, σε σημείο που ίσως δεν περάσουν σε αυτόν τα βασικά μηνύματά της. Θα ήθελα να σχολιάσω και να αναλύσω βαθύτερα αυτόν τον χείμαρρο ιδεών, κινούμενος σε δυο άξονες, μουσικολογικά και ιστορικά, πλην όμως, η έλλειψη χρόνου και η χαλασμένη πίτσα που έφαγα πριν λίγο δεν μου το επιτρέπουν. Πάντως, διαβάζοντάς την, αν και κάποια σημεία της δεν μου είναι εντελώς σαφή, πιστεύω πως σε θέμα αρχών συμφωνούμε.http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/crazy.gif

PANOS
(Positronic Artificial Neohuman Optimized for Sabotage)

gerogiannis
19.02.2006, 13:40
το γουστο multi ειναι αντικειμενικο;

Γιάννης
19.02.2006, 14:21
Καλά μιλάμε είστε απίστευτοι. Που το πάτε που το φέρνετε, όλο στο να τρώγεστε καταλήγετε.

Πάνος
19.02.2006, 14:44
Τέλος πάντων, ρε Γιάννη, πως σου ήρθε αυτή η θεωρία συνωμοσίας; Άκου τρωγόμαστε. Δημιουργική ανταλαγή απόψεων μέσα σε φιλικό και ανεκτικό κλίμα, με απώτερο σκοπό τον προσδιορισμό της Αλήθειας.

Ώρες ώρες απορρώ με κάποια νέα μέλη βρε αδερφέ... Θαρρούν πως σκοτωνόμαστε εδώ χάμω, τρίχορδοι εναντίων τετράχορδων...http://www.rembetiko.gr/forum/clipart/crazy.gif

ΠΑΝΟΣ
(ΑΙΧΟ ΠΩΛΙ ΩΡΑΙΞΕΙ ΣΕΙΜΑΙΡΡΑ)

Γρηγόρης (Fisherman)
03.02.2008, 21:24
Φίλε Παναγιώτη έχεις απόλυτο δίκιο...

Γκόγκος_Δ
03.02.2008, 21:28
Αν και το δίκιο του το έδωσες 2 χρόνια μετα..:256:

Νίκος Φρονιμόπουλος
03.02.2008, 22:40
Μιάς και αυτή η παλιά κουβέντα ξεκίνησε για τον Μπέμπη, να σας πω τι μούπε σε ανύποπτο χρόνο ο Ιορδάνης :
« Όταν παίζανε οι άλλοι, εντάξει...αλλά μόνο όταν έπαιζε ο Μπέμπης άνοιγα τ`αυτιά μου. »

Με το Μπέμπη ήταν αδελφικοί φίλοι και ήταν ο Ιορδάνης που πρότεινε σε δισκογραφική εταιρεία στην Αμερική να καλέσουν το Μπέμπη για τις γνωστές ηχογραφήσεις . Έπαιξε και ο ίδιος στον πρώτο δίσκο δεύτερο μπουζούκι και τραγούδησε και ο Τάσος Σοφόπουλος, νομίζω, έπαιξε μπαγλαμά.

ApostolosK
16.07.2008, 12:18
Ρε μάγκες κάθισα κ διάβασα όλο το θέμα από την αρχή … αναφέρατε ταχύτητα στρογγυλό παίξιμο κλπ πολύ κατέκριναν την ταχύτητα ως μέσον επίδειξης . Εγώ προέρχομαι από ένα άλλο είδος μουσικής χτύπησα κ το τριχόρδακι μου επειδή τα ρεμπέτικα με μαγεύουν κ παίζω εδώ κ ένα χρόνο. Όσον αφορά την ταχύτητα ένα πράγμα θα πω το οποίο είναι η ταπεινή μου άποψη όποιοι δεν την έχουν η απλώς βαριόντουσαν να στρώσουν τον κώλο τους κάτω για να την αποκτήσουν την κατακρίνουν θεωρώντας την ανούσια , όποιοι την έχουν κ την χρησιμοποιούν όλη την ώρα απλώς δεν έχουν σωστή κρίση , δεν μπορώ να παίζω τον άρχοντα Μάρκο κ να σου κοτσάρω μέσα γρήγορα περάσματα γιατί χάνετε η μαγεία . Όποιος κατέχει κ την ταχύτητα κ το να ξέρει πότε να την χρησιμοποιήσει είναι μάγκας η ουσία βρίσκετε κ στην μια νώτα αλλά αν χρειαστεί κ στης 1000 απλά τα πράγματα.

Πάντα ταπεινή μου άποψη. :089:

Νίκος Πολίτης
16.07.2008, 12:41
Ακριβώς, ApostolosK, αυτή την άποψη έχουμε και οι περισσότεροι εδώ μέσα. Δεν μας αρέσει η ταχύτητα για την ταχύτητα, ως επίδειξη. Προτιμούμε λοιπόν, τον λίγο διατιθέμενο χρόνο μας (οι μη επαγγελματίες) να τον χρησιμοποιήσουμε αλλοιώς, π.χ. διευρύνοντας το ρεπερτόριο, αντί να κάνουμε ασκήσεις δεξιοτεχνίας με τις ώρες. Φυσικά δεν σου κρύβω ότι, αν ήταν με πάτημα ενός κουμπιού να αποκτήσω και εγώ την ταχύτητα π.χ. του Μπέμπη, θα το πάταγα το κουμπί. Όπως όμως είχε πεί και ο Τσιτσάνης για το Μάρκο, πιο γρήγορα από τον Μάρκο μπορώ να παίξω αλλά δεν μπορώ να παίξω όπως ο Μάρκος.

ApostolosK
16.07.2008, 15:32
Έχεις μεγάλο δίκαιο Νίκο. Γι αυτό λοιπόν όπως είπες είμαστε οι περισσότεροι εδώ ερασιτέχνες θα πρέπει να δίνουμε γενικά σημασία σε άλλα πράγματα κ όχι το πως να γίνουμε το πιο γρήγορο μπουζούκι στην πιάτσα. Το να αυξήσουμε το ρεπερτόριο μας είναι μεγάλο θέμα ειδικά για εμένα που δεν έχει πολύ καιρό που άρχισα να ασχολούμαι αποκλειστικά με τα ρεμπέτικα. Μεγάλοι δάσκαλοι όλοι αυτοί οι παιχταράδες κ δεν μπορούμε να τους κρίνουμε εμείς τόσο εύκολα. Στο κάτω κάτω της γραφής μην χάνουμε κ την ουσία της μουσικής που είναι να περνάμε εμείς καλά κ αν μπορούμε να κάνουμε να περνά καλά κ ο κόσμος που μάς ακούει :090:

Το φιλοσόφησα λίγο αλλά είναι γνωστό ότι εμείς που ασχολούμαστε με την μουσική ψάχνουμε λόγο για να φαγωθούμε λιγάκι μέχρι να ακούσουμε μια γλυκιά πενία να μερακλώσουμε. :):088:

ΑΓΗΣ
28.10.2011, 21:19
Κάποιες ηχογραφήσεις από γιουτουπ με το Μπέμπη (Δημήτρη Στεργίου) - δεν ξέρω αν έχουν ξανανέβει απλώς τις παραθέτω

http://youtu.be/f6EfN5LuAMs
http://youtu.be/DHkBBlbHciI
http://youtu.be/UXfHmNOQnrk
http://youtu.be/wWPmGXuoo4Y
http://youtu.be/DBegmBxLcno

Μάγκας
08.02.2012, 15:18
Μηπως ξερει κανεις αν μπορω να βρω σε pdf καμια παρτιτουρα ή ταμπλατούρα με το σολο του μπεμπη (πενιες μπεμπη)????

Μήνυμα από τη συντονιστική ομάδα: Στο φόρουμ απαγορεύεται η ανταλλαγή αρχείων που προστατεύονται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.