PDA

Επιστροφή στο Forum : Manos XatzidakisΣταύρος
13.11.2000, 01:08
Πόσο επηρεάστηκε ο Χατζιδάκις από το ρεμπέτικο.
Σε πόσο από το έργο του συναντούμε τρανταχτά στοιχεία από το ρεμπέτικο.

Γιώργης
15.11.2000, 11:36
Ο Χατζιδάκις έσκυψε ως όφειλε πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι και επηρεάστηκε βαθύτατα. Αυτό κατά την αποψή μου είναι φανερό κυρίως στα πρώτα του βήματα.
Κατ' όπιν δημιούργησε αυτό που λέμε σχολή ( καθ' ότι πολύ ταλαντούχος μουσικός ) βρήκε το προσωπικό του στίγμα που λέμε το οποίο φέρει κάποιες αποχρώσεις των αρχικών επιρροών του.
Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ ρε παιδιά είναι γιατί επανεκτέλεσε μερικά ρεμπετικα τραγούδια με πολύ αποτυχημένο (πάντα κατά την γνώμη μου) τρόπο.
Χωρίς μπουζούκι χωρίς στακάρισμα χωρίς ψυχή χωρίς φωνές γιατί το έκανε αυτό ; Πως την είδε;
Και το χειρότερο; έχει σχεδόν δημιουργηθεί μια σχολή από νέους καλλιτέχνες που τραγουδουν ρεμπέτικο με στύλ χάρτινο το φεγγαράκι και μου θυμίζουν κάτι ξεπεσμένες γεροντοκόρες που τραγουδούν μόνο με παρτιτούρα προσέχοντας μην πάθει το καλσόν τους η μην πουν καμιά νότα με λίγο περισσότερο πάθος απο όσο πρέπει και τους την πει ο κατσαρίδας με το φράκο και την μπακέτα στο χέρι.
Ημαρτον!

Κώστας
15.11.2000, 12:34
...και όλοι αυτοί που πάνε και τους ακούνε;
Αυτούς τους θαμώνες με το τέιον (γεύση βατόμουρου - μη χέσω) στο χέρι;
Τι εξήγηση έχουμε διά τούτους που πάνε και ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ από ευχαρίστηση - εντελώς καθωσπρέπει και εξευτελιστικά "ερωτευμένοι" - με το έτερον ήμισυ;

- Μην έχουν ανάγκη από γιατρό;
- Μην έχουν πάει στο γιατρό και τους έδιωξε;
- Τι τρέχει άραγε;

ΚΚ

frank
15.11.2000, 13:18
Παίδες,
κατ' αρχήν ψυχραιμία. Ας τα πάρουμε με την σειρά...

Όταν το 48 ο Χ. κάνει τις '6 λαϊκές ζωγραφιές' και παράλληλα την περίφημη πιά διάλεξή του, κάνει επανάσταση δεδομένης της κοινωνικής και αισθητικής κατάστασης της εποχής. Ουσιαστικά φέρνει σε επαφή ένα κοινό που (ηθελε να θεωρείται) αστικό με την μουσική 'των καταγωγίων'. Σήμερα, από μακρυά πιά, μπορούμε (και οφείλουμε) να αξιολογήσουμε αυτήν του την πράξη: έκανε καλό ή κακό στην υπόθεση του Ρεμπέτικου; Ειλικρινώς, τείνω στο δεύτερο.

Βέβαια, αργά ή γρήγορα αυτό θα γινότανε από την άλλη πλευρά: όπως ο Χ. μεταγράφει για πιάνο κάποια λαϊκά τραγούδια, έτσι και οι λαϊκοί συνθέτες (με προεξάρχοντα τον Χιώτη) προσεγγίζουν το ίδιο κοινό προσαρμόζοντας τις ενορχηστρώσεις τους και εν μέρει και τις συνθέσεις τους.

Από κει και πέρα, ο Χ. πάντα ερωτοτροπρί με το ρεμπέτικο και κάθε φορά που χρειάζεται τα προς το ζειν, επανακτελεί και κάμποσα από αυτά τα τραγούδια, άλλοτε επιτυχώς ('ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΚΡΗ ΓΗ','ΤΑ ΠΕΡΙΞ') και άλλοτε ανεπιτυχώς ('ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΠΡΙΛΗΣ ΤΟΥ 45', 'ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ").

Πέραν αυτού όμως, αφομοιώνει σε μεγάλο βαθμό την λαϊκή μουσική και την περνάει στην δική του, είτε 'εντέχνως' είτε ακόμα και εντελώς 'λαϊκά' ('Γκρεμός', 'Το πέλαγο είναι βαθύ', 'Ο μήνας έχει δεκατρείς' κ.α.)

Κατ' ουσίαν λοιπόν 'προάγει' την ελληνική μουσική μπολιάζοντάς την και αυτός με την σειρά του με πολύ συγκεκριμένα λαϊκά στοιχεία (όσα αντιλαμβανότανε και τον ενδιέφεραν) και μεταβάλλοντας ουσιαστικά το κοινό στο οποίο αυτή η μουσική απευθύνονταν.

Όσον αφορά στους επιγόνους του (Βενετσάνου κ.α.), ε, άμα δεν έχεις το απαιτούμενο συνθετικό ταλέντο ξεπέφτεις στην απλή μίμηση...

Αυτά επί του παρόντος. Τα ξαναλέμε.

Φραγκίσκος

Αρης
15.11.2000, 13:32
Μ' αυτά που θα πω παρακάτω θα φανεί ότι αντιφάσκω, αλλά έτσι βλέπω τα πράγματα.
Ο Χατζηδάκις πράγματι "έσκυψε" πάνω στο ρεμπέτικο, το μελέτησε, επηρεάστηκε και αυτό τον βοήθησε πολύ στο να γράψει μετέπειτα τα τραγούδια του, μερικά απ' τα οποία είναι αριστουργήματα.
Ομως. Τον θεωρώ βασικό υπεύθυνο, όχι μόνο για τις "κωλομεγλυφάτες" εκτελέσεις των ρεμπέτικων και το ανάλογο κλίμα που δημιουργήθηκε στους "καλλιτέχνες" και στο κοινό τους, αλλά γενικότερα για τη διείσδυση στον καλλιτεχνικό χώρο της κάθε ξεφωνημένης αδερφής. Κάποιοι ίσως άξιζαν. Οι περισσότεροι όμως είχαν ως μοναδικό ατού τη "διαφορετικότητά" τους (βλέπε το "πουστριλίκι" τους), καταφέρνοντας μέσα σε λίγα χρόνια να "πιάσουν όλα τα πόστα".
Σε μια συζήτηση που είχα μ' έναν παλιό ρεμπέτη (βρίσκεται ακόμα εν ενεργεία, για όσους κατάλαβαν) μου είπε:
"Ξέρεις ποιος έκανε μεγάλη ζημιά στο λαϊκό τραγούδι; Ο Χατζηδάκις. Οχι σαν μουσικός. Εκεί το βοήθησε. Αλλά ως άνθρωπος. Ανέδειξε ένα σωρό τραγουδιστές με το ίδιο ...ελάττωμα. Ακόμα κι αυτοί που δεν το 'χαν (σ.σ. το "ελάττωμα"), όταν νταραβερίστηκαν μαζί του το απόχτησαν. Και βγαίνουν τώρα αυτοί να τραγουδήσουν λαϊκά. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Η παλιαδερφή να λέει ζεϊμπέκικα; Αν είναι δυνατόν... Γι' αυτό τα λένε έτσι ...ελαφρά. Γιατί δεν μπορούν να τα πουν αλλιώτικα. Αλλά και κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα να τα πουν καλά, δεν τολμούν. Γιατί πώς να τραγουδήσεις "Εγώ 'μαι φίνος μάγκας...", τη στιγμή που "το σηκώνεις το σακκάκι";
Αυτά μου 'πε ο μάγκας.
Οσο για τις εκτελέσεις με τα πιάνα και τα όμποε... Κάποτε τα "έψαχνα" για βρω την ομορφιά τους, έκανα κάποιες συγκρίσεις κλπ. Τώρα έχω βρει άλλους τρόπους αντιμετώπισης. Π.χ. Βάζεις το τραγουδάκι στο μηχάνημα, κάθεσαι δίπλα στο τραπεζάκι και γεμίζεις ένα ποτηράκι (όχι πάντως με νερό). Πόσο θα πιεις;
Μου έφερε πριν 5-6 χρόνια μια φίλη που σπούδαζε όπερα (είναι γνωστή σήμερα), μια εκτέλεση της "Αρχόντισσας" (του Τσιτσάνη) απ' την Αγνή Μπάλτσα. Την έβαλα ν' ακούσει το ίδιο τραγούδι απ' τους Στράτο-Στελάκη. Πήρε την κασέτα κι έφυγε...
ΑΝ

ΥΓ. Ωραίο τραγούδι το "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι". Δε σας ενοχλεί όμως που το γνωρίζει όλος ο κόσμος, ενώ λίγοι ξέρουν τον "Τρελό τσιγγάνο";

frank
15.11.2000, 17:13
Άρη, είσαι φάουλ:

α) απ' όσο γνωρίζω οι Χατζηδακικές επανεκτελέσεις λαϊκών τραγουδιών συνοψίζονται σε 5 LP και κάτι λίγα σκόρπια τραγούδια, κανένα εκ των οποίων δεν τραγουδέι άνδρας ή 'άνδρας'. Τρία είναι ορχηστρικά και στα υπόλοιπα τραγουδούν γυναίκες. Άρα τα περί 'δαφεριτότητας', 'πουστριλικού' και 'σηκωμένου σακκακιού' ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ

β) είναι αλήθεια ότι βοήθησε δεκάδες 'αδελφές' να αναδειχθούν, αλλά τόκανε με όχημα ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (από τον Μαρίνο και τον Καφάση ως τον .. Αλέκο Γισδάκη). Και λοιπόν; Μην και δεν ήταν δικαίωμά του να διαλέγει όποιον γούσταρε για να πει ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ τραγούδια; Και τι σημασία έχει τελικά αν τον παίρνει ή τον δίνει κανείς όσον αφορά τις μουσικές του επιδόσεις; Απ' αυτό θα τον κρίνουμε; Κι αν ναι, τότε τι θα πούμε για τον Νούρο, την Μπέλλου και την Γεωργακοπούλου (για να μείνω μόνο στις 'δεδηλωμένες αδελφές' του λαϊκού χώρου);

Φραγκίσκος

Κώστας
16.11.2000, 13:30
Παγερά αδιάφορος στέκομαι μπροστά στα σεξουαλικά, ενδυματολογικά και πάσης φύσεως γούστα του καθενός. Ακόμα και στην περίπτωση - ή μάλλον ΕΙΔΙΚΑ στην περίπτωση - που υπάρχουν επικρατούσες αντιλήψεις περί ιδιαιτεροτήτων, "κάστας" και κάθε εκδοχής αστικολαϊκής μυθολογίας (urban legends νεοελληνιστί). Οταν δηλαδή από την όποια ιδιαιτερότητα συνάγονται (αλα-ταρζάν) γενικώτερα συμπεράσματα. Οταν -τελικά- το καλαμπούρι γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ασχετα όμως με την προσωπική μου στάση, θεωρώ αφελή (αν και χαριτωμένα) τα όσα είπε στον Αρη ο [Αγνωστος Χ] για την διπλή παροχή υπηρεσιών του Μάνου προς την κοινωνία: Απ' τη μία, ο δημιουργός Μάνος είναι καλός για κάποιους αποδεκτούς λόγους - ανεξάρτητα του ότι ήταν αδελφή, ΕΝΩ απ' την άλλη, οι μεθοδεύσεις του εκτός παρτιτούρας είναι άμεσα συναρτημένες με το ότι ΗΤΑΝ αδελφή. Να με ζμπαθάτε, αλλά αυτά είναι μπούρδες.

Οσο για το πόσο λίγοι ξέρουν τον Τρελλό Τσιγγάνο, σε σχέση με αυτούς που ξέρουν το Αγάπη Πούγινες... το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό. Αν εθήτευε ως διευθυντής του Τρίτου ο Τσιτσάνης, θα ίσχυε ίσως το αντίστροφο.

Πάντως, ο Γιώργης που άνοιξε το θέμα, το έθεσε σε άλλη βάση, κάνοντας προ-και-φανώς ρητορικές ερωτήσεις και ολίγη πλάκα (γι αυτό το... συνέχισα κι εγώ). Ομολογώ πως το προτιμούσα έτσι.

Χαιρετώ

ΚΚ

μήπως ξεχνάτε τον Φλωρινιώτη;

Αρης
16.11.2000, 14:13
Προς Φρανκ:
Αυτά που αναφέρω δεν έχουν να κάνουν με τη σχέση Χατζηδάκι-Ρεμπέτικου, αλλά με τη σημερινή άποψη για το λαϊκό τραγούδι και ειδικότερα για τη "μεταχείρησή" του απ' τους σύγχρονους. Τέλος πάντων, είναι μια κουβέντα που θα προτιμούσα να γίνεται άμεσα κι όχι με τη χρήση του δικτύου (υπάρχει και το αντικειμενικό πρόβλημά μου όσο αφορά την πληκτρολόγηση). Κάποια στιγμή θα τα πούμε...

Προς Κουρούνη:
Το τι σε απασχολεί και το τι σ' αφήνει αδιάφορο είναι αποκλειστικά δικό σου θέμα. Η τάση σου όμως να ξεμπλέξεις στα γρήγορα και με μια κουβέντα του τύπου "...αυτά είναι μπούρδες..." σε οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Το "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι" έγινε γνωστό γιατί το 'σπρωχνε ο Χατζηδάκις σαν διευθυντής του Τρίτου, ενώ αντίθετα έθαψε τον "Τσιγγάνο"...;;; Ποιος είναι ο αφελής;
Θα σου δώσω μια λέξη να τη σκεφτείς (ελπίζω πάνω από 10 δευτερόλεπτα): "ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΜΑΧΟΙ"
ΑΝ

ΥΓ1. Για να σε πικάρω λίγο: Τα συμπεράσματα δε συνάγονται αλλά συνεπάγονται.
ΥΓ2. Τι σημαίνει η έκφραση "αλά Ταρζάν";

Κώστας
16.11.2000, 14:54
Ελα ρε Αρη. Τόκανες Κυπριακό και δεν του αξίζει.

Λέω "είναι μπούρδες" και εννοώ "αντιδιαλεκτικό", το να διασπάς αυθαίρετα μία ενότητα σε επιμέρους ιδιότητες και να θετικο-αρνητικο-λογείς πάνω στα επιμέρους. Καθιερωμένη πρακτική βέβαια - όχι μόνο στα ΜΜΕ- αλλά ολοκληρωτική και λανθασμένη.
Τελικά λέγοντας "μπούρδα" μάλλον το υποτιμώ.
Αλλά επειδή κι εγώ βαρυέμαι το γράψιμο, ας το λύσουμε κατ' ιδίαν με κάνα κράσο.

"Μπουζουκομάχοι". Καλό!

ΚΚ

ΥΓ1. Συνάγονται! Το εννοώ. "Συλλέγονται" έπρεπε να πώ, γιατί είναι προϊόντα ακροβατικών κόλπων = "ταρζανιές".

Αρης
16.11.2000, 15:08
Καλώς, αλλά βάλτε κανα καλό κρασί, γιατί έχω πήξει στο φρέσκο ξύδι...
ΑΝ

Αρης
16.11.2000, 15:11
Παρεμπιπτόντως.
Βρέθηκε ζόρικια ταβέρνα στη Μεταμόρφωση (Κουκουβάουνες). Δουλεύει από 11:π.μ. έως ...αργάμισι μετά τα μεσάνυχτα.
ΑΝ

ferris
16.11.2000, 23:16
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ
Ο Μάνος Χατζηδάκις με τη διάλεξη του 48, επισημοποίησε την αποδοχή του ρεμπέτικου από τους διανοούμενους, και όχι τους αστούς, κι αυτό είχε αρχίσει χρόνια πριν στο Βυζάντιο, από τον Γιώργο («ξανακατεβαίνω αμέσως») Μακρή.
Είναι αλήθεια πως αμέσως μετά, οι διανοουμενο-αστοί άρχισαν να συχνάζουν στο μαγαζί του Δασκαλάκη, ν’ ακούσουν το «Χάρο» με… πιάνο! Αυτός ήταν ο… «τεκές» των αστών της δεκαετίας του 50.
΄Όταν ο Μάνος έκανε τις «6 Λαϊκές Ζωγραφιές», ο Τσιτσάνης είπε «πήρε τα τραγούδια μου και τους έβαλε φουρώ». ΄Όμως παρ’ όλα αυτά, η δουλειά του Χατζηδάκι εκείνης της εποχής (μην ξεχνάμε και την «Ερημιά», τον «Καραγκιόζη», τη Ραλλού Μάνου, τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Γ.Π.Σαβίδη κ.ά.) δεν έκανε κακό στο ρεμπέτικο, γιατί δεν ήταν «συνέχειά του», αλλά μεταγραφές για ευαίσθητα αυτιά. ΄Υστερα, βοήθησε πολύ ν’ ασχοληθούν με το ρεμπέτικο οι νέοι «διανοούμενοι» (φοιτητές ή μη) της εποχής, κι έτσι γεννήθηκε η ρεμπετολογία.
Είναι και κάτι ακόμα. Το ιδιαίτερο μουσικολογικό χαρακτηριστικό του ρεμπέτικου, δηλαδή τα «μπεμόλια», ο Χατζηδάκις τα επέβαλε, έστω κι αν χρειάστηκε να τα συνδυάσει με τον… Eric Satie.
Βρίσκω πως ήταν ειλικρινής η απέχθειά του στο μπουζούκι, και η χρήση μαντολίνου, και δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε γι αυτό. Οι «Πασχαλιές» προκάλεσαν το δεύτερο μεγάλο κύμα ενδιαφέροντος για το ρεμπέτικο, και τόσο τα «Πέριξ» όσο και ο «Απρίλης» βασίστηκαν στη δική μου συλλογή κατά 90 %. Τότε είχε και τη μεγάλη έκπληξη, όταν μου είπε στο Παρίσι ο Μάνος, πως χάρη στη συλλογή μου ανακάλυψε την τεράστια αξία των Εισαγωγών. Τότε κατάλαβα πως στην ουσία ήταν άσχετος με το ρεμπέτικο. Δεν «έσκυψε πάνω στο ρεμπέτικο», ΄Αρη, όπως άλλωστε κι ο Μίκης, που ίσαμε σήμερα παρέμεινε ΑΣΧΕΤΟΣ, αφού δεν κατάφερε ν’ αναγνωρίσει καν τα «μπεμόλια». Είναι όμως και οι δύο αναμορφωτές ΤΟΥ ΕΛΑΦΡΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ (για να βάλομε τα πράγματα στη θέση τους), αφού εισήγαγαν στις ρούμπες και τη τζαζ το δικό τους Ελληνικό άκουσμα.
Δεν ήταν κακός άνθρωπος, και μόνος του δέχτηκε πως τα «Παιδιά του Πειραιά» σκότωσαν το ρεμπέτικο τραγούδι.
Τέλος, Γιώργο Μοναχοπαίδη, έχω κι εγώ τα ίδια αισθήματα σε σχέση με τις σύγχρονες νια-νιά εκτελέσεις, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσομε πως απ’ όλα έχει ο μπαξές. ΄Άλλο ρεμπέτικο, άλλο «λαϊκό» (αυτό τον όρο, λόγω τιμής, δεν τον έχω ακόμα καταλάβει) άλλο «έντεχνο» (άλλη μεγάλη παρεξήγηση, και γι αυτό φταίει ο Μάνος Χατζηδάκις) άλλο ελαφρό, άλλο τουρκογύφτικο, άλλο νέο-κυματικό ή νέο-νέο-κυματικό (Αλκίνοος και βάλε), άλλο αρχοντορεμπέτικο και βάλε. ΄Ακουσες την Diamanda Gallas να τραγουδάει kaegomai kaegomai????????? Η Θέσια πάντως, στο «Μεγάλο Ρεμπέτικο», έβαλε τον τενόρο Κωνσταντίνο Παλιατσάρα να τραγουδήσει το «Άλα»!!! Αυτό, είμαι σίγουρος, θα το γουστάρετε όλοι, έβαλε όμως και την Ειρήνη Δασκαλάκη να σοπρανίζει στους «Χασικλήδες», όπως κι έκαναν οι μεγάλες Παπαγκίκα, Κα Κούλα, Ευθαλία κ.λ. που υπέγραφαν sopran, ενώ ο Λευτέρης Μελεμενλής ήτανε «τενόρος». Γι αυτό σου λέω, είμαι μακρύ το νήμα, κι ακόμα δεν έχουμε πιάσει ούτε το 10%.

ΒΑΣΙΛΗΣ
20.11.2000, 15:41
Παίδες για χαρά,
εγώ θα προσθέσω το εξής:
το φαινόμενο τύπου Χ. αλλά και παρόμοια του
στο χώρο της μουσικής και όχι μόνο με οδηγούν συνειρμηκά σε στοχασμούς αποικιοκρατικών συμπεριφορών απέναντι σε ένα πολιτισμικό θυσαυρό.
Ανακαλύψαμε ένα αγνωστο έθνος, το κατακτήσαμε, το ξεζουμίσαμε, πατροναλίσαμε τον πολιτισμό του και τον βαφτίσαμε δικό μας πολιτισμό έχοντας και όλους τους κοινωνικούς μηχανισμούς ιστορικής λύθης πλάι μας ,βγάλαμε και την ουρα μας απέξω για το που κατάντισε και είμαστε και σπουδαίοι έχοντας τον βοηθήσει ιστορικά!!!

ferris
20.11.2000, 17:48
ΧΑΥΖΗΔΑΚΙΣ ή ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ;

Ναι, ίσως και να συμφωνήσω με τον Βασίλη, ίσως μάλιστα να γίνω και πιό σκληρός ανφισβητώντας το "έχοντάς το βοηθήσει ιστορικά".
΄Ακουγα σήμερα τα "Δυό σου χέρια πήρανε" στην πρώτη εκτέλεση, κι είμαι σίγουρος πως αυτή την εκπληκτική, διακριτική και εξαιρετικά έντεχνη, παίζει ο Σπύρος Περιστέρης.
Και σκέφτομαι πως αυτός ο άνθρωπος, από το 1930 ήδη, έχοντας ο ίδιος τεράστιες μουσικές γνώσεις, έβαζε το Μάρκο να του παίξει ετούτο κι εκείνο το κομάτι του, γιά να θαυμάσει και ν' αγαπήσει το ασύλληπτο ταλέντο του Ψηλού. Πόσο τους φρόντισε όλους, και στο μεροκάματο, αλλά και στις ηχογραφήσεις, χωρίς να κάνει "διαλέξεις" και να τους πατρονάρει με τον τρόπο που έκανε ο Μάνος.
΄Ετσι, μιά σκέψη έκανα. Μήπως είναι ο Περιστέρης που "ανέδειξε" πρώτος και καλύτερος το ρεμπέτικο τραγούδι;

Σταύρος
18.10.2001, 22:38
Παιδιά χαίρομαι που άνοιξε συζήτηση για τον Χατζιδάκι, αλλά το πράγμα το πήρατε κάπως λανθασμένα νομίζω?

Κατ' αρχήν ο Χατζιδάκις δεν είναι Θεοδωράκης.
Δεν πήρε θέσεις (3ο κτλ) και να τις εκμεταλλευτεί.
Ήταν ότι ήταν αλλά σε αυτό τον αδικείτε. Ούτε καταδεχόταν να παίξει δική του μουσική εις βάρος άλλων. Το αγάπη πού'γινες έμεινε λόγω της ταινίας
και γιατί έβαλε αυτή την εισαγωγή, που θέτω ερώτημα(πως την βρήκε?) η οποία είναι ανεπανάληπτη.
Για το μπουζούκι και τις μη λαϊκές εκτελέσεις.
Δηλαδή αν ο Μπάτης γενιώταν στο σπίτι του Χατζιδάκι τι θα έγραφε? Τραγούδια του τεκέ μήπως?
Σύμφωνα με την παιδεία του ο καθείς προοδεύει αναλόγως, έτσι? Δεν είναι και άσχημος ο Χατζιδάκις αν σκεφτούμε ότι γεννήθηκε σε αστικό σπίτι με το πιάνο του κτλ.
Μήπως τον ακούσατε να παίζει ο ίδιος το πιάνο του?
Ήταν παίκτης με τα όλα του. Μήπως σε ότι έγραψε για τους λίγους μπουζουξήδες που εργάστηκαν μαζί του δεν ήταν λαϊκό (ποτέ την Κυριακή)?
Πρέπει να υπολογίζουμε και την εποχή, τα νέα ρεύματα στη μουσική όπως και αλλού.
Το άλλο, ο Χατζιδάκις εκτιμούσε τόσο το ρεμπέτικο που ακριβώς, επειδή δεν θεωρούσε τον εαυτό του τόσο λαϊκό, τόσο ρεμπέτη δεν θέλησε να το παίξη γι' αυτό και είναι πιο εκτιμηταίος. Το μπουζούκι το σεβάστηκε και δεν το εκχυδάισε όσο πολλοί άλλοι γι' αυτό και το άφησε στους πραγματικά λαϊκούς συνθέτες. Όπου μπόρεσε το χρησιμοποίησε και με μεγάλη μαεστρία μάλιστα.
Φυσικά τον Χατζιδάκι τον απασχολούσαν και ένα σωρό άλλες μουσικές τάσεις με αποτέλεσμα να γράψει έργα μνημεία για την ελληνική μουσική του 20ού αιώνα (Το Χαμόγελο της Τζοκόντας κ.ά.) που θα μείνουν για την Ελλάδα αιώνια παρακαταθήκη. 'Αρα τι το κακό έκανε αυτός ο κύριος? Μήπως έθαψε, κατά κάποιους από εσάς, το ρεμπέτικο? Για ψάξτε λίγο καλύτερα τα πράγματα με πιο ανοιχτό αυτί!!!

stathis
22.11.2001, 21:51
<FONT SIZE="+2"><FONT FACE="SYMBOL"> MANOU CATZIDAKI: PASCALIES MESA APO TH NEKRH GH.
&#60;&#60;O titloV tou ergou mou bghke mesa apo to deutero stico thV ErhmhV CwraV tou Eliot, pou prwtognwrisa to 1943 sth qaumasth metafrash tou Giwrgou Seferh.
Hmoun dekaoctw cronw kai wV ta eikosi mou pou teleiwse o polemoV, anakalupta th Mesogeio, ton Hlio, to Cristo, thn Ellada kai ta Rempetika. Kati periergeV kai prwtofanerwteV gia mena melwdieV, mou kinhsan thn prosoch kai me ferane se perioceV pio austhreV kai pio alhqineV. Mphka mesa se mikra magazia,apiqana krummena ki aplhsiasta, se cwrouV mustagwgikouV, me keinh thn tolmhrh astocasia thV neothtaV, magemenoV apo ta gualina kenthmata twn mpouzoukiwn, apo ton epimono kai diaperastiko hco tou mpaglama, qampwmenoV apo to megaleio kai th baquthta twn melwdikwn frasewn, xenoV mikroV ki adunamoV, pisteya me miaV pwV to tragoudi auto pou akouga, htan dikia mou, olotela dikia mou upoqesh.
Ton idio kairo, o TsarouchV mou suneidhtopoiouse to lurismo thV geitoniaV mou, o EluthV th latreia tou Ellhnikou Hliou,kai o SeferhV me to Gkatso th duskolia kai th sofia thV EllhnikhV ghV, enw to ugieV enstikto mou me odhgouse makrua apo th rhcothta twn &#60;&#60;politismenwn&#62;&#62; elafrwn maV tragoudiwn h apo th Balkanikh Rwmiosunh thV &#60;&#60;sobarhV&#62;&#62; maV mousikhV. Ta mpouzoukia tote, sta mikra kai cwriV axiwseiV kentra touV, den eican fwteineV epigrafeV apo Neon, den eican benteteV kai onomata hchra, den paristanan touV &#60;&#60;EllhneV&#62;&#62; gia touV touristeV, alla me semnothta, me lampeV petrelaiou polleV foreV, leitourgousan apla kai xediplwnan me fantastikh dunamh, merakia, biwmata kai paqh, gnhsiwV Ellhnika.
To 1948, prwtomilhsa gia auta ta tragoudia, me fanatismo kai me afeleia alla kai me ideeV kai tolmh se mia seira dialexewn pou organwse to Qeatro TecnhV. KaneiV de me pisteye, omwV oloi sugcwrhsan th neanikothta mou. To 1950 parousiasa tiV &#60;&#60;Exi LaikeV ZwgrafieV&#62;&#62;. Oloi nomisan pwV exeugenisa epitucwV ta mpouzoukia, cwriV na skefqoun pwV, poia anagkh mporouse na me odhghsei sto na exeugenizw tragoudia mh eugenh, giati na dioceteuw to opoiodhpote talento mou sthn uphresia miaV mousikhV pou gia na uparxei den eice thn anagkh mou;
Eican kai pali laqoV. H epitucia omwV twn Exi Laikwn Zwgrafiwn, xupnhse touV emporouV, ta elafra qeatra, touV mikroprepeiV mousikouV, th baqmiaia anaptussomenh touristikh epidiwxh, to eukolo &#60;&#60;Ellhnikon menoV&#62;&#62; twn dieqnwn maV prwsopikothtwn, wspou hrqe h tainia &#60;&#60;Pote thn Kuriakh&#62;&#62; kai staqhke h caristikh bolh s auto pou kapote uphrxe to Laiko maV tragoudi.
Shmera, ustera apo eikosi cronia, san proseuch qelhsa na kamw auto ton disko, kai nomizw pwV petuca na xanazwntaneyw olo ekeino to melwdiko uliko pou pou cronia twra diathrousa mesa mou, kai sugcronwV, na ekfrasw olh thn efhbikh euaisqhsia enoV Neou Ellhna me paradosh, mazi me keinh th lepth ki anoixiatikh qrhskeutikh atmosfaira tou Epitafiou. Mazi ki o Eliot me ton Tsarouch, pou zwgrafise to exwfullo, sunqetoun th alhqinh neanikh mou euaisqhsia kai zwgrafizoun me oleV tiV apocrwseiV mia litania apo entatikeV stigmeV.
H filodoxia mou htan na ftiaxw ena ergo gia olouV touV alhqinouV NeouV.&#60;&#60;Gia touV gennaiouV, touV eleuqerouV kai dunatouV&#62;&#62;, opwV qa elege o EggonopouloV thn epoch ekeinh.&#62;&#62;


&#40;Apo to opisqofullo tou diskou &#60;&#60;PascalieV mesa apo th nekrh gh&#62;&#62;.&#41; </FONT></FONT>

stathis
22.11.2001, 23:25
<FONT SIZE="+2"><FONT FACE="SYMBOL"> Nomizw pwV se mia toso sobarh suzhthsh gia to Mano Catzidaki, qa eprepe na doqei o logoV kai ston idio. Auto me ekane na paraqesw to keimeno apo to opisqofullo tou sugkekrimenou diskou.
Me kapoia apo ta eipwqenta ek twn prolalhsantwn sumfwnw kai me kapoia diafwnw. An qa eprepe na paraqesw kai gw me th seira mou mia apoyh gia to Catzidaki kai to ergo tou, auth qa htan h exhV:

Nomizw pwV ekane mikro kako sthn Ellhnikh Mousikh kai sigoura asugkrita mikro se scesh me thn terastia prosfora tou.
Einai enaV apo touV akrogwniaiouV liqouV tou politistikou maV oikodomhmatoV kai enaV apo touV polu ligouV dhmiourgouV-stocasteV pou katalabe toso baqia thn Ellada kai thn asukgrith kai spania chmeia authV thV ghV pou anqizei monadikhV
kai megaleiwdouV omorfiaV anqh wV kai mesa sta pio kataxera bracia thV, edw kai ciliadeV cronia.
Se kanei na katalabeiV oti prepei na eisai eutuchV pou gennhqhkeV EllhnaV giati einai megalo dwro.&#40;CwriV kanenan swbinismo kai kamia eqnopatriwtikh megaloschmosunh ola ta parapanw.&#41;
Oso gia to epimono scolio oti &#60;&#60;astikopoihse&#62;&#62; to rempetiko kai th laikh maV mousikh genikotera, giati na mhn to doume kai antistrofa kai na mhn antilhfqoume oti o CatzidakiV einai autoV pou mporei na muhsei ton anqrwpo me ta &#60;&#60;akadhmaika&#62;&#62; akousmata sto Laiko Cwro kai thn mustikh omorfia tou dromou kai tou sokakiou, thV aulhV kai tou upogeiou, crhsimopoiwntaV ta magika mousika tou filtra. Allwste cwriV to Catzidaki&#40;kai oci mono bebaiwV&#41; to rempetiko qa hcouse&#40;an hcouse&#41; polu diaforetika st autia twn ghgenwn anqrwpwn tou pneumatoV,twn opoiwn shmera kat epektash, h epidrash aplwnetai apo touV megaloastouV wV tiV mesaieV taxeiV kai akoma wV kai ta pio camhla laika spitia.Prospaqw na pw dhladh oti to rempetiko ofeilei ena meroV thV apokatastashV tou sto Catzidaki&#40;kai sto ergo tou-emmeswV-alla kai sthn katafanwV anidiotelh prospaqeia tou na to ferei sto fwV &#41; .
H uyhlh tecnh&#40;opwV diabasa kapou teleutaia&#41;den peftei apo ton ourano alla futrwnei mesa apo to cwma kai o kaqe dhmiourgoV skubei sth gh gia na mazeyei to uliko gia to fwteino tou ergo. Auto ekane kai o CatzidakiV akoulouqwntaV th gnhsia ki anoqeuth kallitecnikh tou ormh kai den nomizw oti tou axizei na ton kathgoroume gia opoia diastreblwsh gia auto.To ergo tou ferei th laikh paradosh alla den thn krubei,antiqeta thn proballei kai sou deicnei touV dromouV gia na thn anakaluyeiV, dromouV pou edeicne kai o idioV se oloklhrh th zwh tou.
AV anaferw epigrammatika oti h klassikh mousikh paneurwpaika ecei tiV rizeV sthn paradosh kai aV staqw sto trantacto paradeigma thV rwssikhV klassikhV pou einai ammesa sunufasmenh me tiV laikeV melwdieV kai stiV diashmeV kai qaumasieV
sumfwnikeV orchstreV me mpalalaikeV kai alla paradosiaka organa oi opoieV den einai kati to kainourio alla leitourgoun parallhla me thn paradosiakh ekfrash edw kai aiwneV.
TeloV to na stekomaste se opoiadhpote sexoualikh ...apoklish h protimhsh an qelete,kapoiwn dhmiourgwn kai na prospaqoume na ekmaieusoume opoiadhpote arnhtikh kritikh tou ergou h thV proswpikothtaV touV genikotera mesa apo authn, gia mena sunista h kakenterceia, h elliph wV penicrh koinwnikh kai politistikh paideia, h agnoia kai eupistia stiV kaqe eidouV mhcanorrafieV,sukofantieV,intrigkeV,zhlieV kai upogeia sumferonta pou dustucwV carakthrizoun ton kallitecniko cwro kai euqunontai gia touV tonouV lasphV pou kata kairouV ektoxeuontai kata pantoV piqanou stocou, me idiaiterh efesh kai protimhsh stouV megalouV dhmiourgouV.&#40;Sth periptwsh Catzidaki ecei paraginei to kako alla den einai wV gnwston h monadikh.&#41;
Na ste oloi kala kai ta leme.
StaqhV apo N.U. </FONT></FONT>

stathis
23.11.2001, 00:06
<FONT SIZE="+2"><FONT FACE="SYMBOL">ProV Ferrh:
1.Ti einai epitelouV ta gamhmena ta &#60;&#60;mpemolia&#62;&#62;
pou den ta katalabe o &#60;&#60;ASCETOS&#62;&#62; QeodwrakhV;
2.Pou diakrineiV thn &#60;&#60;eilikrinh apecqeia&#62;&#62; tou Catzidaki proV to mpouzouki;
3.Uparcei telika kanenaV pou na ecei ascolhqei me to rempetiko kai na mhn to crwstaei se sena;
StaqhV</FONT></FONT>

ferris
23.11.2001, 04:08
Ρε συ Στάθη, πως και σε τσίμπησε η μύγα τσε-τσε, που ήταν σε χειμερία νάρκη από τις 16 Νοεμβρίου του... 2000;
Αντιπαρέρχομαι την επιθετική τρίτη ερώτηση, και με της παρατήρηση πως το κείμενο του οπισθόφυλλου από τις &#34;Πασχαλιές&#34; που μας παραθέτεις μόνο έκπληκτο νεοφώτιστο προδίδει, διευκρινίζω πως μόνο ιστορικά στοιχεόα παραθέτω γιά όποιον τυχόν ενδιαφέρεται, και όπου προχωρώ σε άποψη, πάντα διευκρινίζω &#34;κατά την άποψή μου&#34;.
Ο Χατζηδάκις σπανιότατα χρησιμοποίησε το μπουζούκι, και μάλιστα κατά παραγγελίαν, γιά τραγούδια που ο ίδιος μετά αποκήρυξε. Τώρα αν εσύ ακούς μαντολίνο και νομίζεις πως είναι μπουζούκι, πρόβλημά σου.
Τέλος, ΜΠΕΜΟΛΙΑ εν γένει, ονόμαζαν παλιά οι οργανοπαίκτες ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ που περιείχαν νόυες μικρότερες του ημίσεως τόνου. Κι αυτά είναι τα περισσότερα Ανατολίτικα μακάμια, πλήν του περίφημου Νιαβέντ ή Ναχαουέντ.
Αυτά, και μέχρι να σου περάσει η επιθετικότητα του αρχάριου Ιντερνατζή λιστο-συζητητή, δεν πρόκειται να σου απαντήσω. Δεν είναι τίποτα, όλοι περάσαμε απ&#39; αυτή τη φάση στην αρχή, τώρα πιά =ως επί το πλείστον- αγαπιόμαστε.
Φ.

baglaman
23.11.2001, 17:32
<FONT FACE="Courier New">Τα μπεμόλια είναι οι &#34;υφέσεις&#34; ασχέτως αν έλκονται σε διαστήματα μικρότερα του ημιτονίου &#40;6 μορίων&#41;.

Πάντως με αυτή τη λέξη οι παλιοί εννοούσε ο καθένας ότι γούσταρε. Γενικά καθιερώθηκε να υπονοεί τους &#34;ανατολίτικους δρόμους&#34; πού έλεγε ο λεβέντης ο Μεταξάς που μετά είπε και ΟΧΙ στα ναρκωτικά.

ΤΩΡΑ, αν τα μακάμια ξέμειναν να λέγονται ανατολίτικα &#40;ο πλάγιος δεύτερος πορεία συνημμένος είναι πασίγνωστος... Πέρσικος δρόμος που περνάει και από την πλατεία Κοτζιά&#41; ας όψονται όλες αυτές οι κουφάλες που κουβαλήθηκαν απ&#39; όλο το κόσμο να παραλάβουν την ξεσηκωμένη ελλάδα να την παραδώσουν στο μούλικο τον όθωνα.

Ας όψονται και οι κατοπινοί ημιμαθείς βλακόπουλοι που δηλώνουν μουσικολόγοι και δε ξέρουν κατά που πέφτει το σί ύφεση.

Εχω πολύ όρεξη για μπινελίκι, σταματάω εδώ.</FONT>

ferris
24.11.2001, 01:05
Χώστα, μεγάλε Κώστα, είναι καιρός γιά μπινελίκια.
Έκανα δεκαετίες ν&#39; ανέχομαι τις μαλακίες του ενός και του άλλου, και να προσπαθώ ως ειρημοποιός να επιβάλλω ειρήνη ανάμεσα στους ρεμπετολόγους.
Προχτές δεν άντεξα. Χέστηκα πατόκορφα με τον Ηλία Πετρόπουλο, στο Παρίσι, που έβριζε κάτι παιδιά δεύτερης γενιάς που χορέψανε αρκετά καλό ζεϊμπέκικο. &#34;Α να χαθούν οι κουραδόμαγκες&#34; αναφώνισε, ο... μάγκας άνευ κουράδας!
Ποιός είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε! Ρεζίλι γενήκαμε στους Γάλλους! &#34;Πότε είδε αληθινό μάγκα ο Κουνάδης ή ο Νέαρχος!&#34; Μου λέει. &#34;Ας είναι που εσένα σε γαμούσανε οι μάγκες, και τους έβγαλες κωλομπαράδες!&#34; Του λέω! Όταν πιά στριμώχτηκε πολύ, την αμόλησε: &#34;Ποιός είναι αυτός ο Σπύρος Παπαϊωάννου...&#34; Αν είχα γιαούρτια δίπλα μου, θα τον γιαούρτωνα! Εν πάσει περιπτώσει, μου ανήγγειλε με καμάρι το καινούργιο του βιβλίο: &#34;Ο Κουραδοκόφτης&#34;. &#34;Καλύτερα να βγάλεις ένα βιβλίο που να λέει: &#34;Ηλίας Πετρόπουλος, ο Κουράδας&#34;.

Όσο γιά τα μπεμόλια, έχεις δίκιο, οι παλιοί εννούσαν ο καθένας ό,τι γούσταρε. Στην ουσία, αναφέρονταν στις τσαλκάντζες, γοργές ή μακρόσυρτες.

Φ.

Aris
24.11.2001, 12:44
&#34;Μπεμόλια&#34; χαρακτήριζαν τις υφέσεις που οδηγούσαν σε ...ανατολή μεριά. Οχι τα μόρια. Τουλάχιστον μετά το &#39;30. Απόδειξη αποτελούν οι μπουζουξήδες, οι οποίοι έγραφαν σε &#34;δρόμους με μπεμόλια&#34; και τους τα απαγόρεψαν. Το μπουζούκι -απ&#39; τη στιγμή που χάθηκαν οι μπερντέδες- δεν έχει μόρια. Για του λόγου το αληθές, υπάρχει ένα προμολεμικό τραγούδι του Μάρκου &#40;δε μου &#39;ρχεται στο μυαλό τώρα, θα το παραθέσω από βδομάδα&#41; που ηχογραφήθηκε από τον ίδιο το Μάρκο αφού του είχαν &#34;αφαιρεθεί&#34; τα μπεμόλια. Ο γιος του ο Στέλιος το παίζει σε κάποιο δίσκο όπως ήταν στην αρχική του μορφή. Είναι ένα παράδειγμα που κάνει απόλυτα κατανοητή την παρέμβαση Μεταξά.
Παρεμπιπτόντως, αυτή η λογοκρισία -όσο αφορά τη μουσική κι όχι το στίχο- που ξηγήθηκαν οι ...Ελληνάρες του Μεταξά, πρέπει να είναι για το βιβλίο Γκίνες! Εχετε ματακούσει κάτι παρόμοιο σε άλλο μέρος αυτού του ντουνιά;
Το κακό βέβαια είναι ότι άνθρωποι με τέτοια επικινδυνότητα υπάρχουν σήμερα ακόμη περισσότεροι. Eίναι αυτoί που φορτώνουν τα χάλια του συστήματος σε φουκαράδες Κούρδους, Αλβανούς, Πακιστανούς κλπ. Μην παραξενευτείτε, αν κάποια στιγμή βγει κανα νομοσχέδιο π.χ. &#34;περί απαγόρευσης της γκάιντας&#34;, στο όνομα κάποιας ...&#34;αποσλαβοποίησης της Μακεδονίας&#34; &#40;που ως γνωστόν είναι ΟΛΗ ελληνική&#41;.
ΑΝ

ΥΓ. Να μη μιλήσω για τους τουρκικούς ανθελληνικούς λαχανοντολμάδες, γιατί θ&#39; ανοίξω μεγάλο θέμα.
ΥΓ1. Τώρα που το θυμήθηκα: Ρε διαιτολόγε, οι γιαλαντζί ντολμάδες επιτρέπονται στη δίαιτα που μου &#39;δωσες ή πρέπει να τρώω μόνο τα φύλλα;

stathis
24.11.2001, 19:21
<FONT SIZE="+2"><FONT FACE="SYMBOL">Ferrh
H muga tse tse den htan se ceimeria narkh apo tiV
16 Noembriou tou 2000, to pio palio</FONT></FONT><FONT SIZE="+2">posting</FONT> <FONT SIZE="+2"><FONT FACE="SYMBOL">prin to diko mou htan stiV 18 Oktwbrh tou 2001.Qa eica apanthsei kai nwritera, an eica internet.
H trith erwthsh den htan epiqetikh,&#40;an apofasisw na sou epeiteqw qa thn akouseiV stereofwnika kai trisdiastata&#41; alla skwptikou-peiraktikou caracthra,kai to kinhtro htan h sunecwV kai enoclhtika exwterikeuomenh upermetrh antilhyh pou eceiV gia ton eauto sou kai to ergo sou, makria apo kaqe metriopaqeia kai sunesh pou qa eprepe na carakthrizei kapoion toso palio sto cwro. BebaiwV perimena kapoia antidrash alla esu re aderfe katapieV to agkistri mazi me thn petonia, to kalami kai oloklhro ton yara.
To keimeno apo tiV pascalieV,opwV proeipa, to pareqesa giati qewrw pwV einai ena polu antiproswpeutiko thV skeyhV, krishV, proseggishV kai qeshV tou Catzidaki en scesei me th laikh mousikh, kai giati, opwV epishV proeipa, qewrw oti o logoV tou idiou tou C. eice qesh se mia suzhthsh pou aforouse ton idio. An esu to eiceV upoyin sou,auto de shmainei oti to eican kai oloi oi upoloipoi summeteconteV. EpishV den prodidei kanenan ekplhkto neofwtisto&#40;allwste to disko ton ecw deka cronia&#41; kai sunama den blepw to kako tou na einai kaneiV neofwtistoV se kati.
Kako einai na eisai...neoskotistoV.Egw panta qa eimai oso qa uparcoun kainouria pragmata na anakaluptw kai eucomai na mhn ta maqw ola kapote opwV kapioi alloi kai pesw sthn ania kai sthn epanalhyh. Den eimaste oloi eidhmoneV,oute ecoume thn cronikh kai oikonomikh anesh na ginoume, se qemata pou apoteloun ta compi maV kai oci th douleia maV. Alloimono an oi proupoqeseiV summetochV se auto to foroum htan tetoieV pou na apekleian thn prosbash se erasitecneV kai mh...eidikouV.
Paizw mpouzouki kai gnwrizw polu kala na to xecwrizw apo to mantolino, to mpantzo,to tzoura,to irlandiko mpouzouki,thn dwdekacordh, thn akoustikh,thn hlektrikh h thn hlektrakoustikh kiqara kai paei legontaV.
Nomizw pwV o CatzidakiV crhsimopoihse to mpouzouki opote kai oso to creiazotan kai pwV afenoV h crhsh tou mpouzoukiou auth kaqeauth kai af eterou oi laikeV ekdoceV tou Catzidakh&#40;epigrammatika anaferw ta: To pelago einai baqu,O kur AntwnhV, Aqhna, Eimai ahtoV cwriV ftera,pou einai kata genikh omologia aristourghmata&#41; kaqe allo para &#60;&#60;eilikrinh apecqeia proV to mpouzouki&#62;&#62; dhlwnoun. Kati pou to apecqanesai den to crhsimopoieiV.Allwste sto parapanw keimeno tou opisqofullou, o CatzidakiV milaei me sebasmo kai ektimhsh gia to mpouzouki kai th Laikh Mousikh genikotera.

Eimai ousiastika qiaswthV tou &#60;&#60;elhnotropou&#62;&#62; rempetikou kai thV &#60;&#60;MpouzoukokratoumenhV&#62;&#62;epochV pou-kat eme-arcizei me to Marko kai thn Tetrada kai epekteinetai me touV Mpagiantera,Catzhcrhsto, Tsitsanh klp.Den eimai opwV eipa eidikoV h baquV gnwsthV gia na gnwrizw pou kai ean uparcoun oria metaxu thV proanaferqeisaV scolhV kai tou smurnaiikou h akoma pio palia tou antolitikou en genei tragoudiou. EpishV den gnwrizw kata poso suggeneuoun kai kata poso epikoinwnoun auta ta anatolitika reumata me thn Ellhnikh scolh.
Diafainetai pantwV se mena pwV otidhpote dhmiourghqhke meta thn emfanish thV TetradaV kai thn kaqierwsh tou mpouzoukiou, diepetai apo mia xecwristh kai monadikh ntopia chmeia kai diaferei polu apo oti dhpote phgazei apo thn anatolh.Me enoclei arketa h epimonh kapoiwn na katadeicnoun to rempetiko wV paidi thV anatolhV&#40;cwriV na arnoumai epirroh kai apo ekei, alla epiroeV sto rempetiko ecoume kai apo to Aigaio kai thn Krhth kai ta Eptanhsa kai thn Hpeiro kai thn hpeirwtikh ellada genikotera, alla akoma kai apo thn eurwpaikh Dush-an kai auto to teleutaio iswV enoclhsei kapoiouV&#41;.Malista auth h epimonh kaqwV kai h scetikh filologia nomizw oti einai h aitia miaV parexhghshV sta matia tou eurewV kai mh yagmenou koinou pou oute ligo oute polu nomizei oti to rempetiko maV hrqe apo thn...Tourkia kai oti einai h mousikh twn amanedwn kai thV mastouraV.&#40;Oci pwV den uparcei kai auto to reuma sto rempetiko alla den einai o kurioV axonaV tou oute h proexarcousa tash.&#41;EpishV h idia auth epimonh kai filologia einai auth pou edwse kai dinei stouV akadhmaikouV kai akadhmaizonteV ecqrouV tou rempetikou, labh kai qesh gia na to polemhsoun prosaptontaV tou thn tautothta tou ...alllofulou akoma kai tou Tourkoguftikou, qwrwntaV to katw apo ton aposteirwmeno fako tou akratou pneumatikou eqnopatriwtismou touV.
To rempetiko pou ctupaei mesa stiV kardieV maV einai ghgeneV kai plasmeno-melwdika kai lurika- me th lasph tou dromou, me to dakru kai to parapono thV ftwcologiaV, me to aima thV kardiaV twn ekplhrwmenwn kai anekplhrwtwn erwtwn, me thn perhfaneia kai me thn anoqeuth plummhra sunaisqhmatwn caraV kai glentiou h pikraV kai sparagmou twn anqrwpwn tou laou maV.

Auto to sugkekrimeno eidoV paizetai me mpouzoukia, mpaglamadeV,tzouradeV,kai kiqareV, organa sugkerasmena ta opoia den apodidoun fqoggouV mikroterouV tou hmisewV tou tonou kai oute kai touV creiazontai giati oi laikoi dromoi twn tragoudiwn touV, einai sugkerasmenhV fusewV.Den prospaqw na meiwsw ta alla reumata pou crhsimopoioun asugkerasta organa kai melwdieV- kaqe allo kai mou aresoun kiolaV-alla einai allh upoqesh.EpishV-kai epi th eukairia-asugkerasta organa crhsimopoiousan kai crhsimopoioun oloi oi laoi kai politismoi ana ton kosmo,apo touV iqageneiV thV BoreiaV kai NotiaV AmerikhV wV thn Afrikh kai apo thn Boreia Eurwph wV thn Arcaia Ellada.&#40;Akoma kai polla organa thV sumfwnikhV orchstraV einai asugkerasta.Akoma kai h folk mousikh tou amerikanikou Notou kaqwV kai to </FONT></FONT><FONT SIZE="+2">Blues</FONT><FONT SIZE="+2"><FONT FACE="SYMBOL">twn maurwn &#60;&#60;paizoun&#62;&#62; asugkerasta me th crhsh tou slaint.&#41;Den ta crhsimopoioun mono oi MikrasiateV, oi ArabeV kai oi Indoi.

WV aporroia twn parapanw, nomizw pwV oi epirroeV apo to rempetiko pou diafainontai stouV entecnouV sunqeteV maV &#40;Catzidaki, Qeodwrakh k.a&#41;phgazoun epi tw pleiston apo thn &#60;&#60;ellhnistikh&#62;&#62; epoch pou shmatodoteitai me Marko kai Tetrada kai bebaia idiaitera iscuro einai to pedio baruthtaV kai elxhV tou Tsitsanh, alla kai tou Gkogkou kai allwn me ekdhlo romantismo sto stico kai th melwdia. Kat epektash den ecoun creia na crhsimopoihsoun ta &#60;&#60;mpemolia&#62;&#62; ta opoia egw eimai erasitecnhV mousikoV kai de gnwrizw ti einai
alla decomai th dikh sou ekdoch.
Twra, otan apodidoume carakthrismouV thV baruthtaV &#60;&#60;ASCETOS&#62;&#62; proV mousikouV thV embeleiaV tou Qeodwrakh-idiaitera otan emeiV den eimaste oute kan mousikoi-kai otan ekferoume gnwmh gia to ti gnwrizei kai ti antilambanetai o QeodwrakhV apo mousikh, kalo qa htan na prosecoume ti leme, eidallwV ektoxeuoume kotsaneV astronomikwn megeqwn kai tacuthtwn.

Apo oti eida den pareleiyeV na petaxeiV gia allh mia fora lasph kai ston Petropoulo kai bebaia ek tou asfalouV afou den einai se qesh na to gnwrizei kai na sou apanthsei.&#40;KatafanwV ta elathria thV zhliaV se wqoun.&#41; O anqrwpoV -para to kapwV idioruqmo thV grafhV kai proswpikothtaV tou kai para ta kapoia laqh sta opoia ecei upopesei kai entelei poioV einai alaqhtoV-ecei prosferei kai ecei na epideixei sobaro ergo. Oci mono wV ereunhthV tou rempetikou alla kai wV suggrafeaV,dianooumenoV,kai polupragmwn ereunhthV genikotera.Ean den uphrce o PetropouloV, eidikotera logw thV idiaiterothtaV thV periptwshV tou,ta ellhnika grammata qa htan ftwcotera.Esu ti eceiV na epideixeiV; Mia tainia kai ena qeatriko eceiV kanei kai thn eceiV dei oti prepei na maV katseiV sto sberko gia ta epomena ekatonpenhnta cronia kai oti auth h tainia sou dinei to dikaiwma na petaV mia glwssa tria stremmata kai na ekfereiV gnwmh-epi tw pleiston kakekntrech-gia opoion dhpote kai na qabeiV kai brizeiV anqrwpouV pou ecoune prosferei.Esu eisai o EnaV pou ta gnwrizeiV ola&#40;h Domh eisai;&#41;kai oi alloi einai-eimaste oloi ascetoi kai blakeV.Hremhse megale.Nisafi. Den eisai oute o qeoV,oute o BoudaV,oute o NikhforoV FwkaV.O FerrhV eisai.

H aspida tou snompismou tou epwnumou enanti tou aplou anqrwpou otan o prwtoV ta brei skoura, leitourgei upo sunqhkeV &#60;&#60;zwntanhV&#62;&#62; suneuershV kai mesa stouV analogouV kuklouV opou mporei na eudokimhsei.Den leitourgei se foroumikhV morfhV suzhthseiV. Esu san...empeiroV kai procwrhmenoV ...InternatzhV eprepe na to xereiV auto.

Den eimai oute listo- oute lhsto- suzhththV, summorithV kai alla caritwmena. EpishV den eimai InternatzhV, laternatzhV, grammofwnatzhV, klp.

To na diafwnoume h akoma kai to na diaplhktizomaste kamia fora, den maV empodizei na agapiomaste kiolaV. Den trefw empaqeieV proV kanenan.Gi auto elpizw,molonoti den saV ecw-me ecete,gnwrisei apo konta, oti se auto to &#60;&#60;agapiomaste&#62;&#62; ecw qesh kai egw.
Kalo bradu.
StaqhV</FONT></FONT>

ferris
25.11.2001, 03:20
Άρη,
Το τραγούδι του Μάρκου που λες είναι η &#34;Αλανιάρα&#34; που έγινε &#34;Παιχνιδιάρα&#34;, και το μπεμόλι είναι το &#34;Κάθε βράδυ θα ΣΕ περιμένω...&#34;. Το ΣΕ τόχε σε ύφεση όπως το λέτε εσείς οι μουσικοί, και του το διόρθωσε ο Τσιτσάνης πούταν φίλος του Ψαρούδα... &#91;Από τη συνέντευξη που του πήρα στο &#34;Παρασκήνιο&#34; το 1975&#41;. Κατά τα άλλα, η λογοκρισία στη μουσική, είναι μοναδικό φαινόμενο καφρίλας στον κόσμο, μιά και η απαγόρευση του &#34;ταγκό&#34; στην Αργεντινή, αφορούσε τον χορό, όπου... τριβόντουστε και καβλώνανε...
Φ.

ferris
25.11.2001, 03:54
Στάθη μου, γλυκέ, όλοι σ&#39; αγαπάμε, και θα στ&#39; αποδείξουμε στο πρώτο outing που θα συναντηθούμε -φέρε και το μπουζούκι μαζί!
Είμαι συνηθισμένος στα βρισίδια, τις αμφισβητήσεις και στις επιθέσεις, και δεν παρεξηγιέμαι. Άλλωστε είναι σαφές πως δεν είναι από κακία, μιά και όλοι οι ΠΡΩΤΟΠΕΙΡΟΙ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ &#40;ακόμα και όλοι εμείς&#41; την πατήσαμε στα πρώτα μας βήματα. Άλλωστε η δική σου ειλικρινής αγάπη γιά το ρεμπέτικο, σε διαφοροποιεί σαφώς από κάτι κάφρους που μας ταλαιπώρησαν παλαιότερα με τα &#34;φαν κλαμπ&#34; της Βανδή!
Σ&#39; όσα λες, έχεις πολλές σωστές παρατηρήσεις, όπως π.χ. στα περί Ελληνικότητας, αλλά και πάρα πολλές ελλείψεις -δεν είναι κακό- λόγω φαντάζομαι έλλειψης βιβιλογραφίας. Αν δε βαριέσαι, ρίξε μιά ματιά σε παλαιότερα και πολύ παλαιότερα μηνύματα της λίστας, θα βρεις πολύ ενδιαφέροντα πράγματα γιά όλα αυτά με τα οποία ασχολείσαι.
Αλλά το κυριότερο: Κανένας σ&#39; αυτή τη λίστα δεν παριστάνει τον παντογνώστη, ούτε καν ο Κ.Κ. ή ο Άρης που είνει απείρως αρμοδιότεροι από μένα στα μουσικολογικά, ή ο Φρανκ που είναι απείρως αρμοδιότερος από μένα στην Ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού κ.ο.κ. Όλοι δειλά-δειλά ακφέρομε και προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε τις απόψεις μας, μπας και βγούμε κάποτε από τη σύγχιση που σκόρπισε ο... Πετρόπουλος.
Αλήθεια, δεν άκουσες ποτέ πως ο Κουνάδης, ο Νέαρχος, ο Παπαϊωάννου, ο Gauntlet, ο Δαμιανάκος και τόσοι -που δε φαντάζομαι ν&#39; αμφισβητείς- πνέουν μένεα κατά του Ηλία που τάκανε λίμπα γιά τρεις γενεές;
Τέλος, μην είσαι τόσο βιαστικός να βγάλεις συμπεράσματα γιά τα περί συγκερασμένων και μη, γιατί εκεί βρίσκεται και το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ που απασχολεί ακόμα τους &#34;ρεμπετολόγους&#34;, παλιούς και νεότερους. Κάποια πράγματα πολύ σοβαρά έγραψε ο Σπύρος Παπαϊωάννου, στην εκπομπή του &#34;Το ρεμπέτικο τραγούδι&#34;, και τάχω απομαγνητοφωνημένα. αν δε μπορείς να τάβρεις από αλλού, πές μου να σου κάνω φωτοαντίγραφα μόλις μου μείνει καιρός.
Νάσαι καλά, και... ηρέμησε.
Φέρρης

tsispi51
25.11.2001, 11:53
Φιλοι μου αγαπημενοι... δεν σας ξεχασα..
σας διαβαζω παντα.
Σχετικα με τα μπεμολια τωρα.
Οι ελληνες κτλ και οι Λατινο-Ισπανοι γρνικως
ονομαζουν του φθογκους ντο ρε μι κτλ.
μινορε -ματζορε κτλ.
Οι Αγγλοσαξωνες A B C D κτλ .
Οι οι Γερμανοφωνοι λαοι μεχρι Νορβηγια κτλ,
λενε την Σι νοτα Β &#91;ΜΠΕ&#93; και το μινορε &#34;μολ&#34;.
το ματζορε &#34;ντουρ&#34;κτλ.
&#34;Μπεμολ&#34; λοιπον απο Αυστρια μεχρι τους Λαπονες,
ειναι το &#34;Σι Μονορε&#34;.
κατα καιρους ομως στην ελλαδα το μπεμολ σημαινε και σι υφεση μονορε.....

ferris
25.11.2001, 13:14
ΥΓ προς Στάθη.
Ξέχασα το... σημαντικότερο!
Αν κάνεις το λάθος να με θεωρήσεις ως πρότυπο γιά να πετύχεις την... &#34;οικονομική μου άνεση&#34;, φουκαρά μου την πάτησες! Ρώτσ γύρω και θα σου πούνε... Η μόνη μου οικονομική διαφορά με το 1959, όπου άλλαζα τρία λεωφορεία γιά να βρώ τον Μάρκο στην Κοκκινιά &#40;και να ικανοποιήσω έτσι το... &#34;χόμπυ&#34; μου&#41;, είναι πως σήμερα ίσως να με φτάναν τα χρήματα γιά ταξί! Αλλά ας ζούσε ο Μάρκος, κι ας μην είχα ούτε γιά ταξί...
Φ.

yianis
26.11.2001, 11:46
<FONT SIZE="+1"><FONT FACE="SYMBOL">Kwsta &#40;Ferrh&#41;

Paliotera eicame kanei suzhthsh gia to an o PetropouloV ekane h den ekane kalh douleia. Se kapoio apo ta teleutaia sou munhmata phgeV ena bhma parapera kai eipeV oti ekane KAKO sto rempetiko. Giati to leV auto? Eimai apo autouV pou ton uposthrixan sthn palaioterh suzhthsh kai qa hqela na mou peiV giati.

GiannhV</FONT></FONT>

ferris
27.11.2001, 03:33
Γιάννη,
Είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή γι αυτή την ερώτηση.
Ανέκαθεν υποστήριζα πως ο καυγάς ανάμεσα στους ρεμπετολόγους κάνει κακό. Υποστήριξα επίσης -και υποστηρίζω πάντα- πως αν μη τι άλλο, γιά δυό σημαντικούς λόγους πρέπει ν&#39; αναγνωρίσουμε στον Πετρόπουλο τη μεγάλη προσφορά του: 1&#41; Είναι ο πρώτος που έβαλε τη λέξη &#34;ρεμπέτικο&#34; σε τίτλο βιβλίου, και μάλιστα επί χούντας! 2&#41; Διέσωσε το εκπληκτικό φωτογραφικό υλικό του αρχείου του, και δε με νιάζει αν το &#34;έκλεψε&#34;, καλά έκανε, αλλιώς θα πήγαινε χαμένο.
Ακόμα, αν θέλεις, έστω και με τις ασύλληπτες προχειρότητες, ανακρίβειες και συγχίσεις, τάραξε τα νερά και προκάλεσε ατελείωτες συζητήσεις σε απαίρως ευρύτερο κύκλο απ&#39; ό,τι γινόταν ως τότε στην περιορισμένη παρέα των συλλεκτών.
Από την άλλη όμως, είναι απαραίτητο να ξεκολήσουμε από τις καταστροφικές συγχίσεις &#40;π.χ. τη διαφορά ή όχι ανάμεσα στο ρεμπέτικο και το τουρκογύφτικο, την αποκατάσταση ή μη του Σμυρνέϊκου του Πειραιά και του προγενέστερου Μικρασιάτικου, το αν οι μάγκες κι η νταήδες ήσαν... κωλομπαράδες κ.ο.κ.
Αυτό όμως που μ&#39; ενοχλεί περισσότερο στον Πετρόπουλο, και γι αυτό χέστηκα προχτές μαζί του, είναι πω όχι μόνο είναι ο πρώτος που έσπειρε τη διχόνοια -όλοι οι άλλοι εκτός από κείνον είναι μαλάκες, άσχετοι και κουραδόμαγκες- αλλά εξακολουθεί να προσβάλλει όλο τον κόσμο, αμφισβητώντας ακόμα και το δικαίωμα σ&#39; οποιονδήποτε άλλον το δικαίωμα να κάνει δουλειά πάνω στο ρεμπέτικο.
Ίσως λοιπόν το &#34;κακό&#34; που έκανε ή που κάνει ακόμα στο ρεμπέτικο, να είναι δευτερογενές, κι εγώ να μην αντέχω να βλέπω τον Κουνάδη να τσακώνεται με τον Παπαϊωάννου, ή τον Νέαρχο να καταναλώνει ενέργεια γιά ν&#39; αναιρέσει τις ανακρίβειες του Πετρόπουλου. Πάντως ποτέ δεν αρνήθηκα πω... ουδέν κακόν αμιγές καλού, και τούμπαλιν.
Ελπίζω να σε κάλυψα.
Φ.

yianis
27.11.2001, 11:40
<FONT FACE="SYMBOL">Nai me kaluyeV. Dhladh sumfwnoume...
GiannhV</FONT>

yianis
27.11.2001, 11:58
<FONT SIZE="+1"><FONT FACE="SYMBOL">PaideV,

Se palioterh suzhthsh o Frank ekane mia lista remptetologwn. MhpwV mporei kapoioV na thn sumplhrwsei dinontaV kai touV titlouV twn bibliwn pou ecoun grayei. Qa eimai sthn Ellada gia 2-3 mereV kai qa hqela na parw kapoia apo auta.
H lista pou anaferw einai sto prwto</FONT> posting <FONT FACE="SYMBOL">sto qema LAIKO KAI REMPETIKO TRAGOUDI: Peri rempetologwn

GiannhV</FONT></FONT>

ferris
28.11.2001, 02:51
Δυστυχώς, Γιάννη, οι περισσότεροι &#34;ρεμπετολόγοι&#34; δεν εξέδωσαν βιβλία.
Σήμερα μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με τον Σπύρο Παπαϊωάννου -όπως έχω πει και παλαιότερα είναι ο Εξοχότατος όλων- κι έμαθα πως ετοιμάζεται επιτέλους να εκδώσει το &#34;Ρεμπέτικο Τραγούδι&#34; στη Μικρά Ασία και ίσαμε το 22, που είναι τα κείμενα των εκατόν τόσων εκπομπών του στο ραδιόφωνο που άφησαν εποχή.
Επίσης, επιβεβαίωσα την άποψή του γιά τον Πετρόπουλο, που ταιριάζει και με τη δική μου, του Κουνάδη, του Νέαρχου Γεωργιάδη και του Στάθη Gauntlet.
Επίσης μου θύμισε τον ηθοποιό Γιώργο Μοσχίδη, που ξέχασα ν&#39; αναφέρω ανάμεσα στα ονόματα των &#34;συλλεκτών-ρεμπετολόγων&#34;, και τον συγγραφέα Γιώργη Χριστοφιλάκη που ίσως και να μην ξέχασα.
Τέλος, και πρόχειρα, σου συνιστώ να πάρεις το βιβλίο του Στάθη Gauntlet που μόλις κυκλοφόρησε, δεν το διάβασα ακόμα, μα τον ξέρω προσωπικά και είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ. Φυσικά, τα βιβλία του Νέαρχου Γεωργιάδη, είναι επίσης ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ. Και, φυσικά, ανεξάρτητα από την διαμάχη και την αποσιώπηση του ονόματος του Σπύρου Παπαϊωάννου, το βιβλίο του Κουνάδη είναι επίσης ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.
Ας είναι να μινιάσουμε κάποια μέρα, και να κάνομε... ομαδικές εκδόσεις. Αλλά περιμένω με αγωνία να δω τι θα γεννήσει αυτή η λίστα της &#34;δεύτερης γενιάς&#34;, που σίγουρα θα γεννήσει κάτι πολύ καλό.
Φ.

yianis
28.11.2001, 11:13
<FONT SIZE="+1"><FONT FACE="SYMBOL">Kwsta,

mporeiV na mou dwseiV touV titlouV twn bibliwn pou anefereV. Dhladh, tou Kounadh, tou Gewrgiadh kai tou Staqh

GiannhV</FONT></FONT>

danis
28.11.2001, 15:38
Μια ερώτηση που απορρέει από την συζήτηση σε σχέση με την προσφορά του Χατζηδάκι στο ρεμπέτικο.
Είναι καλό για το ρεμπέτικο το γεγονός ότι πολλοί νέοι στο χώρο γνωρίζουν τα τραγούδια μέσα από &#34;ελάφρες&#34; και κάποιες άθλιες επανεκτελέσεις &#40;με ντραμς,ηλεκτρικά μπουζούκια κ.λ.π.&#41; και σε χώρους ακατάλληλους γι&#39; αυτό καθαυτό το ρεμπέτικο &#40;όπως π.χ. σε σκυλάδικα&#41; ή είναι θετικό το γεγονός πως απλά και μόνο ακούγονται αυτά τα τραγούδιά;

Και ρωτάω επειδή συνήθως τα άτομα που έχουν αυτά σαν πρώτα ακούσματα μένουν εκεί χωρίς να ψάξουν παραπέρα και φυσικά έχουν μια εντελώς άλλη άποψη για τα &#34;ρεμπέτικα&#34;.

Έχω πλέον βαρεθεί να ακούω όπου κι αν βρεθώ το &#34;Πινω και μεθώ&#34;,&#34;Με παρέσυρε το ρέμα&#34; και φυσικά το &#34;απαγορευμένο χασικλίδικο&#34; &#34;Το βαπόρι απ&#39; την Περσία&#34;.Και φυσικά έχω βαρεθεί και όλους όσους λένε ότι ακούνε ρεμπέτικα &#40;προφανώς έχουν γίνει και λίγο της μόδας&#41; και αναφέρουν μόνο αυτά τα τραγούδια.

Υ.Γ Ξέχασα βέβαια ν&#39; αναφέρω και τη &#34;Φραγκοσυριανή&#34; και το &#34;Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά&#34; &#40;τα οποία βέβαια στις πρώτες τους εκτελέσεις είναι αν μη τι άλλο φοβερά&#41;

yianis
28.11.2001, 17:15
<FONT SIZE="+1"><FONT FACE="SYMBOL">Ntanh,
Sumfwnw apoluta mazi sou oti oi deutereV ekteleseiV ecoun kanei megalo kako, eidika sta duo teleutaia tragoudia pou anefereV. OmwV, edw</FONT> &#34; <FONT FACE="SYMBOL">ftaine</FONT>&#34; <FONT FACE="SYMBOL">kai oi idioi oi dhmiourgoi-rempetes oi opoioi sth dekaetia tou 60 summeteican oi idioi se orismeneV apo tiV ekteleseiV. Paradeigma pali ta duo tragoudia pou anefereV se ektelesh Mpiqikwtsh-Tsitsanh-Markou. To ftaine to bazw se eisagwgika giati orismenoi eican megaleV oikonomikeV duskolieV kai to ekanan mallon apo anagkh. Allo paradeigma o TsitsanhV pou gamhse th mana ta idia tou ta tragoudia ston gnwsto disko pot pouri. Entupwsh mou kanei eidika to pwV petsokoye thn fantastikh eisagwgh tou Paliwse To Sakaki Mou. Qee kai kurie!
GiannhV

YS. Twra pou ecw</FONT> computer <FONT FACE="SYMBOL">sto grafeio... Qa grafw pio polla munhmata apo auta pou grafoun StaqhV, Frank, KourounhV, SwtoV kai NikolaidhV mazemenoi.</FONT></FONT>

frank
28.11.2001, 18:04
Οχι ρε παιδιά, οι δεύτερες και τρίτες και πολλοστές εκτελέσεις κάθε τραγουδιού δεν έκαναν ούτε καλό ούτε κακό. Απλώς κάθε φορά αντανακλούνε την εποχή που έγιναν. Για παράδειγμα, ποιά &#34;καλαμπάκα&#34; είναι &#34;καλύτερη&#34;, η πρώτη με τον Παγιουμτζή &#40;1938&#41;, η δεύτερη με τον Μπιθικώτση &#40;1961&#41;, η τρίτη με την Πόλυ Πάνου &#40;1961 επίσης&#41;ή η τέταρτη με τον Τσιτσάνη και την Λαμπράκη &#40;1978 ή 79&#41;; Εγώ δεν μπορώ να δώσω τελεσίδικη απάντηση σ&#39; αυτό...

Φραγκίσκος

ferris
28.11.2001, 21:34
Άχ, βρε Φραγκίσκε, γι αυτό σ&#39; αγαπάω.
Τελεία και παύλα, το τελευταίο σου posting πρέπει να μπει επικεφαλίδα και καταστατικό σ&#39; αυτό το Φόρουμ.
Και κάτι ακόμα. Ας μη φοβόμαστε τη νεολαία, κι ας μην την αντιμετωπίζουμε ως σύνολο. Ανέκαθεν, όποιος είναι να νιαστεί γιά πρώτες και αυθεντικές εκτελέσεις, θα το κάνει κι από μόνος του.
Να σας πω κάτι; Στο πρώτο εικοσαήμερο στο Καφέ Αμάν&#34; στη Γλυφάδα, δεν έβαλα κανένα από τα τραγούδια: &#34;Πίνω και μεθώ&#34;, &#34;Με παρέσυρε το ρέμα&#34;, &#34;Το βαπόρι απ&#39; την Περσία&#34; &#40;που δεν υπήρξε ποτέ &#34;απαγορευμένο&#34;, &#34;Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά&#34; και &#34;Φραγκοσυριανή&#34;, ούτε κανένα τραγούδι από την ταινία μου! Κι αυτό γιατί τάχω σκυλλοβαρεθεί κι εγώ! Ξέρετε τι έγινε; Γενική κατακραυγή! Τώρα τα παίζομαι κι όλα αυτά, και γίνεται το σώσε! Τι να πω εγώ; Δε μου πέφτει λόγος...
Γιάννης, τους τίτλους των βιβλίων δεν τους θυμάμαι, ψάξε σε προηγούμενα μηνύματα θα τους βρεις, αλλιώς ας τους γράψει κάποιος που τους θυμάται. Α, ναι. Το ένα από τα βιλία του Νέαρχου Γεωργιάδη λέγεται &#34;Ο Ακρίτας που έγινε ρεμπέτης&#34;.
Φ.

ferris
29.11.2001, 01:54
Τώρα, αν πω &#34;γειά σου Σφακιανάκη, Μεγάλε!&#34; θα με φτύσετε;

sokratis
29.11.2001, 02:08
Σχετικά με τα βιβλία για το ρεμπέτικο που ζήτησε ο Γιάννης: Δεν αμφιβάλλω ότι είναι αξιόλογα και χρήσιμα τα βιβλία των συγγραφέων που ανέφερε ο Κος Φέρρης,όμως νομίζω ότι οι καλύτερες γραπτές πηγές για να έρθει κάποιος σε επαφή μεαυτό που θα μπορούσε να λεχθεί &#34;έρευνα για το ρεμπέτικο&#34; είναι οι προσωπικές μαρτυρίες και οι αυτοβιογραφίες των ίδιων των μεγάλων πρωταγωνιστών της ρεμπέτικης ιστορίας.Προσωπικά θεωρώ καλύτερες την αυτοβιογραφία του Βαμβακάρη ,την οποία συνέγραψε η Α.Βέλλιου-Κάιλ συγκεντρώνοντας σχετικά κείμενα και προφωρικές μαρτυρίες του Μάρκου&#40;Εκδόσεις Παπαζήση&#41; και την αυτοβιογραφία του Γ.Παπα&#39;ι&#39;ωάννου&#40;δεν θυμάμαι τώρα ποιος επιμελήθηκε και την εξέδωσε&#41;.

sokratis
29.11.2001, 02:14
Aυτά ,βεβαίως ,σε ότι αφορά την πρώτη επαφή με το αντικείμενο.Έπειτα παρουσιάζουν ασφαλώς ενδιαφέρον και τα ερευνητικά βιβλία θεωρητικών &#34;ρεμπετολόγων&#34;.Προειδοποιώ ότι ίσως συναντήσει κανείς στα προαναφερθέντα βιβλία κρίσεις ,αφηγήσεις ,,χαρακτηρισμούς προσώπων κ.α. που δεν τον βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.Όμως η αυθεντικότητα και η ευθύτητα των αυτοβιογραφουμένων, οι μοναδικές εμπειρίες τους καθώς και η προσφορά τους στο χώρο ,αφοπλίζουν τον αναγνώστη.

admin
29.11.2001, 09:35
Το βιβλίο του Στάθη Gauntlet το έχει μεταφράσει ο εξαίρετος φίλος και μέλος του ρεμπέτικου φόρουμ Κώστας Βλησίδης. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το πάρετε και αν το διαβάσετε....
Γιώργος

κατσιμπό
29.11.2001, 10:54
Επίσης όσοι δίνετε Πανελλήνιες &#40;ή όπως τις λένε τώρα&#41; ή έχετε παιδιά στο Λύκειο, συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο Φυσικής του σεβαστού Γ. Παναγιωτακόπουλου-εκδόσεις Σαββάλα, Σύντομα θα κυκλοφορήσει και ο β΄τόμος στον οποίο οφείλουμε την απουσία του Αδμίνορα... &#40;Σαββάλας-Λελούδας : 1-0&#41;.

ΥΓ 1. Sorry George, δεν άντεξα... παρόλα ταύτα θέλω τα διαφημιστικά οφέλη...

ΥΓ 2. ΚΚ, διάβασα στην εφημερίδα ότι ο Γδούτος ήταν μέσα στους 12 επιστήμονες που βράβευσε η Αμερικάνικη Εταιρεία Επιστημών για την προσφορά τους. Σωστός ο παίχτης !

Σώτος
29.11.2001, 11:10
Το βιβλίο του Gauntlet είναι εξαιρετικό,θα γράψω αναλυτικά τις εντυπώσεις μου μόλις βρώ χρόνο.
Για την ώρα σας λέω οτι ξεκαθαρίζει αρκετά απο τα πράγματα που μας απασχολούν σε σχέση με το ρεμπέτικο,αξίζει να το αγοράσει κανείς και μόνο για την βιβλιογραφία που παραθέτει ο Βλησίδης στον πολύ καλό πρόλογο.

Aris
29.11.2001, 12:06
Για βιογραφικά στοιχεία &#40;κι όχι μόνο&#41; είναι καλή η τετράτομη &#34;Ρεμπέτικη ανθολογία&#34; του Τάσου Σχορέλη. Απ&#39; τις βιογραφίες, όλες έχουν κάποια αξία, από αυτή του Μάρκου έως αυτή του Ζαμπέτα. Εξαιρετική είναι αυτή του Παπαϊωάννου &#40;&#34;Ντόμπρα και σταράτα&#34;&#41; σε επιμέλεια Κώστα Χατζηδουλή.
Οσο αφορά την ουσιαστική εμβάθυνση ξεχωρίζουν το &#34;Απ&#39; το Βυζάντιο στο Μάρκο Βαμβακάρη&#34; και το &#34;Ο Ακρίτας που έγινε ρεμπέτης&#34; του Νέαρχου Γεωργιάδη αμφότερα.

Για τις επανεκτελέσεις ισχύει αυτό που αναφέρει ο Frank:
Σε κάθε εποχή &#40;εκτός από τα καινούρια τραγούδια που έγραφαν&#41; οι δημιουργοί προσάρμοσαν παλιότερα τραγούδια τους στο &#34;σύγχρονο&#34; ύφος, κύρια για οικονομικούς λόγους, αφού στα γεράματά τους δεν έκαναν πολλά μεροκάματα και οι πωλήσεις των δίσκων ήταν γι&#39; αυτούς μια σημαντική βοήθεια.
Οι επανεκτελέσεις, τουλάχιστον μέχρι αυτές του &#39;60 κύρια πρόσφεραν στο ρεμπέτικο τραγούδι. Το μετέφεραν στις νεότερες γενιές, τη στιγμή μάλιστα που κινδύνευε να χαθεί στο ...χάος των αραβοϊνδικών, ελαφρολαϊκών κλπ.
Στην ποιότητα των επανεκτελέσεων υπάρχουν &#40;κατά τη γνώμη μου&#41; τρεις κατηγορίες:

1. Αυτές που πάνω-κάτω ήταν ίδιες με τις πρωτότυπες &#40;π.χ. &#34;Για σένα μαυρομάτα μου&#34;&#41;.

2. Οι διασκευές. Μερικές από αυτές πανέμορφες, όπως το &#34;Αντιλαλούν οι φυλακές&#34; του Μάρκου με το Μπιθικότση &#40;καλύτερη ίσως και απ&#39; την πρώτη&#41; ή το &#34;Μες την πολλή σκοτούρα μου&#34; με την Πόλυ Πάνου. Κάποιες άλλες &#40;οι περισσότερες&#41; απλά &#34;εκσυγχρόνισαν&#34; κάπως το ύφος τους, επεμβαίνοντας στο ρυθμό &#40;απλοποιώντας τον τρόπο παιξίματος κύρια των ζεϊμπέκικων, αποφεύγοντα τα βαριά απτάλικα και τα καμηλιέρικα&#41; ή στην ...ταχύτητα εκτέλεσης &#40;όπως το &#34;Χατζή μπαξές&#34;&#41; για να γεμίζουν οι πίστες ...χοροπηδηχτές. Στην προκειμένη περίπτωση οι επεμβάσεις αυτές ήταν &#34;διπρόσωπες&#34;. Απ&#39; τη μια μεριά κράτησαν και ανέδειξαν την ομερφιά της δημιουργίας, απ&#39; την άλλη &#34;έκοψαν&#34; κάποια στοιχεία του τραγουδιού &#40;π.χ. εισαγωγές&#41; με αποτέλεσμα οι νεότεροι να τα γνωρίζουν πια αλλοιωμένα &#40;όπως το &#34;Φέρτε μια κούπα με κρασί&#34; ή το &#34;Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι&#34;&#41;.

3. Οι απαράδεκτες διασκευές τύπου ποτ-&#40;μ&#41;πουρί, όπου ο Μητσάκης αγωνίζεται να &#34;βολέψει&#34; καμιά εξηνταριά τραγούδια στη μισή πλευρά ενός LP!

Αναφέρομαι στις επανεκτελέσεις που έγιναν παρουσία των δημιουργών. Για τις εκτελέσεις μετά το &#39;75 &#40;αυτές απ&#39; τις κομπανίες&#41; δε λέω κουβέντα, καθώς πρόκειται για άλλη &#40;πολλή μεγάλη&#41; συζήτηση.
ΑΝ

ΥΓ. Εννοείται ότι ανήκω στην ομάδα των παραδοσιακών &#34;οστεοπορωτικών&#34;. Είναι πολύ μεγάλο τραγούδι οι &#34;Βεργούλες&#34; με το Μπιθικότση, ωχριούν όμως μπροστά στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρωτότυπο του Μάρκου με το Χατζηχρήστο.

stathis
30.11.2001, 01:07
<FONT SIZE="+2"><FONT FACE="SYMBOL"> Ferrh, logw thV apanthshV sou proV eme alla kai thV genikoterhV stash sou prepei toulaciston na paradectw oti eisai apo ta polu kala paidia tou cwrou kai genikotera...

Sumfwnw me ta polu eustocwV eipwqenta ek twn Fragkiskou kai Nikolaidh alla ercomai na prosqesw oti o CatzidakiV kai oi &#60;&#60;epanekteleseiV&#62;&#62; tou den ecoun kamia scesh me kakeV pempteV-ekteV h palkwn thV kakiaV wraV kai de summazeuetai, ekteleseiV rempetikwn pou dhmiourgoun laqoV entupwseiV kai prosanatolismouV stouV neouV akroateV. O anqrwpoV ekane kati ALLO. Osoi to katalabainoun ecei kalwV osoi, oci den peirazei. PantwV, epeidh den ecw proqesh na periplexw ta pragmata embaqunontaV, qa staqw sthn exhV exeutelistika aploustath sugkrish: Akouste tiV douleieV tou Catzidaki apo th mia, kai th &#60;&#60;douleia&#62;&#62; pou proekuye apo th sunergasia Pantazh&#40;...&#41; Lamprakh, h alleV analogeV skuloprosarmogeV rempetikwn en eidei konomaV, kai qa katalabete poioi serbiroune ta abrasta makaronia.

O KwstaV BlhsidhV to ecei anaferei-alla den mporw na brw to analogo </FONT></FONT>posting <FONT SIZE="+2"><FONT FACE="SYMBOL">- gi auto an xerei kapoioV aV maV pei ton ekdotiko oiko pou ekdidei to biblio. An twra xerei kai na maV pei an mporoume na to paraggeiloume mesw internet kai pwV, auto qa htan toulaciston ektimhteo.

Sarafidh ti qa pei YS;
Yhnw Soublakia;

Na ste oloi kala kai kalo sabbatokuriako.
StaqhV</FONT></FONT>

ferris
30.11.2001, 04:26
Άρη, έψαξα πολύ να βρω που διαφωνώ μαζί σου, μα δε βρήκα...
Στάθη, επίσης. Τον Χατζηδάκι τον αγαπώ πολύ, κι έχω ζήσει τη φοβερή αναμονή στο ραδιόφωνο ν&#39; ακούσομε την παρουσίασή του στις &#34;Πασχαλιές&#34;. Θυμάμαι μάλιστα την τρομερή φράση του &#34;Ε επιμονή του ΒαμβακάΒη στο φα...&#34; γιά τη &#34;Φραγκοσυριανή&#34;. Το ότι δε συμπαθούσε το μπουζούκι ως όργανο, είναι δικαίωμά του. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως έτσι του τη βγήκε ο Θεοδωράκης, με τον Χιώτη στο τετράχορδο &#40;Οι δύο απανωτές εκτελέσεις του &#34;Επιτάφιου&#34;, Μούσχουρη/Χατζηδάκις, Μπιθικώτσης/Θεοδωράκης, κι η τρίτη που ακολούθησε με τη Μαίρη Λίντα και τον άγνωστο ενορχηστρωτή, που ήταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος...&#41;

Κώστας
30.11.2001, 06:52
Ευχαριστώ πολύ την ομήγυρη για τα καλά λόγια. Όποιος είναι Αθήνα, η κεντρική διάθεση είναι στο βιβλιοπωλείο Χριστάκης &#40;Ιπποκράτους 10&#41;. Μέσω διαδικτύου μπορεί να το βρει κανείς στο www.protoporia.gr

baglaman
30.11.2001, 09:49
<FONT FACE="Courier New">Το βιβλίο που συζητάμε είναι μια ευχαριστη έκπληξη, τόσο απο πλαυράς ουσίας όσο και επιμέλειας. Ο Κώστας Β. το έκανε πωλήσιμο. Εύχομαι να πηγαίνει καλά. Θα πω κι εγώ τη γνώμη μου όταν ολοκληρώσω την προσπάθειά μου - κάνω συγκριτικό διάβασμα.

Αλήθεια ΚΒ: Πως πάνε οι πωλήσεις του; Είχαμε μια κουβέντα με το Σώτο για το θέμα. Εικάζαμε μετα λύπης πως δεν θα ξεπεράσει τα 2000 τεμάχια.
<FONT SIZE="-1">
ΚΑΤΣΙΜΠΟ: Αν δεις τις δημοσιευσεις του &#40;επιβλέποντα του διδακτορικού μου&#41; Μανώλη Γδούτου, θα βρείς το όνομά μου &#40;ΚΚ&#41; 6 φορές αν μετράω καλά. Βέβαια, μπροστα στα 500-τόσα papers που έχει, η συμμετοχή μου είναι... ροχάλα στον ωκεανό. Παντως είναι δουλευταράς και διορατικός επιστήμων. Στα Fracture, Composites, Inclusions &amp; Holes είναι μανούλα.</FONT></FONT>

Κώστας
01.12.2001, 07:25
Κώστα, είναι νωρίς ακόμη για οικονομικούς απολογισμούς αλλά μέχρι στιγμής η πορεία είναι ικανοποιητική. Επίσης, για όσους επιθυμούν να καταθέσουν κάποια γνώμη, καλό θα ήταν να γίνει στον οικείο τόπο των ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ όπου πρωτοάνοιξα το θέμα.

danis
04.12.2001, 02:49
Κατ&#39; αρχήν να πω ότι και εγώ ανήκω στην ομάδα των &#34;οστεοπορωτικών&#34; όπως είπε και ο Άρης.Και φυσικά πολλές επανακτελέσεις όχι μόνο ήταν καλές ποιοτικά &#40;όπως του Μπιθικώτση στα τραγούδια του Βαμβακάρη&#41; αλλά έδωσαν και ώθηση στο ρεμπέτικο.Και εγώ πιστεύω πως είναι φυσικό σε κάθε εποχή να προσαρμόζεται ο κάθε μουσικός και να δίνει το δικό του ύφος.Όσο και αν σε κάποιους δεν αρέσει αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον σεβαστό.Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά από τέτοιου είδους διασκευές και από κακοποιήσεις και μάλλον &#40;ευτυχώς&#41; οι περισσότεροι μπορούν να κάνουν τη διάκριση.Εγώ αναφερόμουν κυρίως στις επανεκτελέσεις που ακούγονται σε διάφορα μαγαζιά-διασκεδαστήρια.

Όσον αφορά τον κ. Φέρρη:
Φυσικά και στο πρόγραμμά του κάθε μαγαζί θα βάλει κάποια κομμάτια που είναι ευρέως γνωστά &#40;αυτό άλλωστε κάνω κι εγώ&#41; και τα θέλει ο κόσμος. Από &#39;κει και πέρα όμως θεωρώ ότι πρέπει να κάνει γνωστά στον κόσμο κάποια κομμάτια που δεν είναι τόσο γνωστά αλλά έχουν κάτι να προσφέρουν, ακόμη και αν αυτό είναι ίσως εις βάρος της εμπορικότητας. Άλλωστε,δεν μπορώ να διαννοηθώ ότι για άτομα που αγαπούν το τραγούδι &#40;όπως κι εσείς&#41; το κέρδος μπορεί ν&#39;αποτελεί από μόνο του κίνητρο. Μάλλον το μεράκι και η ανάγκη προσφοράς έχουν τον πρώτο λόγο.

Υ.Γ Μπορείτε να μου πείτε που ακριβώς βρίσκεται το &#34;Καφε Αμαν&#34;;

ferris
04.12.2001, 18:40
To &#34;Kafe Aman&#34; είναι στ&#39; &#34;Αστέρια&#34; της Γλυφάδας. Ναι, στα γνωστά &#34;Αστέρια&#34; του λαμέ και των Σταρς, κάναμε φέτος ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Κι έχει μάλιστα ουκ ολίγα &#34;λιγότερο γνωστά&#34; τραγούδια όπως λες, Δάνη, και μάλιστα όχι μόνο απ&#39; το ρεμπέτικο τραγούδι&#34;. Θ&#39; ακούσεις από το &#34;Άστα τα μαλλάκια σου&#34; ίσαμε το &#34;Μάλιστα κύριε&#34; κι από το &#34;Άγια για γιά Μαρία&#34; ίσαμε το &#34;Στο Φάληρο που πλένεσαι&#34; και το &#34;Κάντονε Σταύρο&#34;. Δε λείπει και η &#34;Καραγκούνα&#34;.
Σ&#39; ό,τι αφορά το άλλο θέμα, των επανεκτελέσεων και των εποχών, είναι ζήτημα άποψης. Άλλοι λένε πως το τετράχορδο του Χιώτη ήταν καταστροφή, κι άλλοι πως ήταν θαύμα. Άλλοι προτιμούν τις μονότονες κι επίμονες εκτελέσεις της Τετράδας, άλλοι τα παρεστιγμένα του Μπιθικώτση. Εμένα δεν μου πέφτει λόγος, αλλά, παρ&#39; όλο που κι εγώ γουστάρω περισσότερο τις παλιές πρωτότυπες εκτελέσεις, αλλά πιστεύω πως η εξέλιξη και ανανέωση είναι κατά κανόνα δημιουργική.

Φ.

Δώρα
12.02.2002, 16:33
Παιδιά δεν αντέχω να μην πω ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΟΛΕΕ!!!!!!!!:&#41;Συγνώμη που αλλάζω θέμα....

Δώρα
12.02.2002, 16:36
Α ναι ξέχασα...Κάνω μια έρευνα για τον Μάνο. Όποιο μπορεί να μου πει που μπορώ να βρω πληροφορίες για το έργο του ή οτιδίποτε άλλο θα του είμαι υπόχρεα..Ευχαριστώ

Ουστ!
12.02.2002, 18:58
Μου φαίνεται πως συγχύζεις το forum με το IRC κορίτσι μου...

Aris
13.02.2002, 01:38
Βλέπετε;
Είναι λοιπόν δυνατό να μην συμπαθήσεις τον Τζιμάκο;

Επί τη ευκαρία, έχω μια καλή ιδέα. Ακου Admin:
Πλακωνόμαστε όλοι εδώ μέσα και βρίζουμε τον ...ακατανόμαστο, με ότι πιο βρώμικο μας έρθει στο μυαλό. Ερχεται μετά ο εισαγγελέας και μας μαζεύει όλους ...σούμπιτους. Στη δίκη ο &#34;Τεράστιος&#34; με τον επιστήμονα δικηγόρο του &#40;και υπερασπιστή όλων των άμοιρων κι αδικημένων souperstars&#41; μας ζητάει καναδυό δισ..μύρρια για την οικονομική ζημιά που του κάναμε, ενώ για το ηθικό μέρος απαιτεί να υπογράψουμε δήλωση μετάνοιας και να δεσμευτούμε ότι για τα επόμενα 250 χρόνια θα προσευχόμαστε κάθε πρωί γι&#39; αυτόν. Σκάνε τα κανάλια στη δίκη και για μια τουλάχιστον βδομάδα θα είμαστε θέμα στις ειδήσεις. Μιλάμε για δωρεάν διαφήμιση, αξίας πολλών ...μυρρίων!
Τα έχω σκεφτεί όλα. Το μόνο που δεν κατάφερα να σκεφτώ είναι το τι θα την κάνουμε αυτή τη διαφήμιση, καθότι δεν τα πάω καλά με το εμπόριο. Το αφήνω όμως σε σας. Κάτι θα κατεβάσει η γκλάβα σας...
Αντε γεια μας.
ΑΝ

ΥΓ. &#34;Ερευνα για τον Μάνο&#34;; Ακούγεται αρκετά μεγαλεπήβολο! Και για να &#39;χουμε καλό ρώτημα:
Ποιον Μάνο; Το Λοϊζο, τον Ελευθερίου, το Χατζηδάκι ή τη γνωστή ταξιδιωτική εταιρία; Εκτός αν είναι ξαδερφάκι σου. Εξ ου και η τόσο άνετη χρήση του ενικού.

Λεωνίδας
13.02.2002, 12:32
Μήπως εννοεί το Μάνο Ακατανόμαστο &#40;με τόση μεγάλη αγάπη που του έχει&#41;;
Γιατί έτσι που πάμε &#40;πάει&#41; θα τα δούμε όλα. Τελικά δεν του ξεφεύγει κανείς και τίποτα. Βρίσκει τρόπο να παρεισδύει παντού!

Δώρα
13.02.2002, 14:04
Για τον Μάνο Χατζιδάκη μιλάω παίδες...

Δώρα
13.02.2002, 14:05
Εξ άλλου αδελφή τον αποκαλέσατε ...με όλα τον στολίσατε τον άνθρωπο ο ενικός σας πείραξε???

Δώρα
13.02.2002, 14:10
Ξέχασα πάλι..σχολική είναι η Έρευνα!

Ουστ
13.02.2002, 16:26
Ηλίου φαεινότερον!

Και για να μην είμαστε άδικοι μαζί σου, διάβασε πρώτα τα postings στα διάφορα θέματα του forum, πάρε λίγο τον παλμό του και το επίπεδο του και μετά από μερικές μέρες ξαναγράψε το μήνυμα σου και την παράκληση σου με διαφορετικό τρόπο. Τότε ίσως κάποιος να θελήσει να σε βοηθήσει να τελειώσεις τη σχολική σου έρευνα.

Η στάση μου αυτή δεν σημαίνει ότι συμμερίζομαι απόλυτα όλα τα σχόλια που περιέχονται εδώ, αλλά τουλάχιστον σέβομαι, πιστεύω, τους καταξιωμένους, αλλά όχι αλάνθαστους, ανθρώπους που με τα μηνύματα τους μας βοηθάνε να ξεστραβωθούμε λίγο.

Σε ότι αφορά τον Νταλάρα και τη συνεισφορά του στο ελληνικό τραγούδι ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του.

dora
14.02.2002, 16:37
kalinykta eyxaristw gia tin boithia

Μπαγιόκος
14.02.2002, 20:43
Αγαπητή Δώρα, αν διαβάσεις τα μηνύματα που υπάρχουν πιο πάνω θα μάθεις αρκετά για τον Χατζηδάκι. Είσαι μαθήτρια, απ&#39; ό,τι καταλαβαίνω, και είναι λογικό να έχεις στο μυαλό σου μια &#34;τέλεια&#34; εικόνα για τον κάθε συνθέτη, μουσικό, τραγουδιστή κ.λ.π., περιλαμβανομένου και του Μάνου Χατζηδάκι. Εδώ στο forum αυτό γράφουν ως επί το πλείστον άνθρωποι στα δεύτερα ... άντα &#40;και βάλε&#41; γι αυτό θα διαπιστώσεις ότι είναι περισσότερο σκεπτικιστές σ&#39; ότι αφορά τα μουσικά δρώμενα. Αν διαβάσεις κάτι που σου αρέσει και σ&#39; έχουν πείσει ότι είναι σωστό, δέξου το. Αν πάλι δεν σ&#39; αρέσει αλλά δίνεται με πειστικά επιχειρήματα, ερεύνησε το. Και ακολούθησε τη συμβουλή του &#34;Ουστ&#34; και προσπάθησε να μη θεωρήσεις το forum αυτό σαν χώρο προβολής νεανικών συνθημάτων του στυλ &#34;Ζήτω ο Μεγάλος&#34;, μια και υπάρχουν άλλοι χώροι στο Διαδίκτυο που μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να παρεξηγηθείς και χωρίς να αλλοιώνεται το ύφος και το επίπεδο των συζητήσεων.
Για τη σχολική σου εργασία διάβασε πρώτα λίγα βιογραφικά για τον Μ.Χ., άκουσε μερικά τραγούδια που έγραψε, διάβασε και τα μηνύματα στο forum και μετά γράψε τις απορίες σου εδώ. Κάποιοι θα βρεθούν να σου απαντήσουν.

erwtisi
20.04.2002, 21:12
Πού μπορώ να βρω &#40;ειδικά αν υπάρχουν δημοσιευμένα στο internet&#41; ολόκληρη την διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το Ρεμπέτικο το 1948 καθώς επίσης και τη συζήτηση του στον Ριζοσπάτη &#40;1945-1947&#41; με Θεωδοράκη και άλλους διανοούμενους της εποχής;

ferris
21.04.2002, 01:02
Το χειρόγραφο της διάλεξης-Χατζηδάκι, αν υπήρξε ποτέ και δεν μίλησε από μνήμης, χάθηκε. Αυτό που σώζεται στο μεγάλο βιβλίο του Πετρόπουλου, είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό Νέα Εστία του 49, όπου κάποιος &#40;πιθανόν η Σοφία Σπανούδη&#41;, μετέφερε τις σημειώσεις που πρόλαβε να καταγράψει, και τις τσεκάρισε με τον ίδιο τον Χατζηδάκι.
Όσο γιά την περίοδο 1945-1947, δεν νομίζω πως κυκλοφορούσε ο Ριζοσπάστης, ούτε θυμάμαι να έγινε καμιά σοβαρή διαμάχη γιά το ρεμπέτικο. Η μεγάλη διαμάχη της Αριστεράς, έγινε με αφορμή τον &#34;Επιτάφιο&#34;, το 60-62, στην &#34;Επιθεώρηση Τέχνης&#34; του Δεσποτίδη, με προεξάρχοντες τον Μίκη, τον Τάσο Βουρνά και άλλους.
Ελπίζω να βοήθησα.

erwtisi
21.04.2002, 23:31
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρων. Το μεγάλο βιβλίο του Πετρόπουλου εννοείς τα &#34;Ρεμπέτικα Τραγούδια&#34;; Πάντως η διαμάχη στον Ριζοσπάστη υπήρξε εκείνο το διάστημα η οποία συνεχίστηκε και στο περιοδικό &#34;Επιθεώρηση Τέχνης&#34; μετά την απαγόρευση του Ριζοσπάστη το 1947 ή 1948. Αν ξέρει κανεις...

ferris
22.04.2002, 04:23
Γιά τον Πετρόπουλο, ναι, εννοώ τα &#34;Ρεμπέτικα Τραγούδια&#34;. Γιά τον Ριζοσπάστη, γιά να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις, αλλά αμφιβάλω αν οι καιροί και το κόμμα τότε επέτρεπαν &#34;διαμάχες&#34;. Είναι όμως όντως εκείνη την εποχή που βγήκε η ...&#34;οδηγία&#34; του κόμματος περί λούμπεν, ηττοπαθούς, πεσιμιστικού και αντεπαναστατικού λαϊκού τραγουδιού. Από την άλλη πάλι, ο ποιητής Θωμάς Γκόρπας θυμάται πως στις συγκεντρώσεις του ΕΛΑΣ στο Μεσολόγγι, τραγουδούσαν το &#34;Κάνε λιγάκι υπομονή&#34;. Ίσως ο Άρης που έχει τις... προσβάσεις, να μπορεί να μας διαφωτίσει πιό συγκεκριμένα.

mikrokosmos
25.04.2002, 16:58
KWSTA FERRH...SYGNWMH POY ALLAZW THEMA....
AKOUW ...TO TRAGOUDI &#34;TIK-TAK&#34;...KAI PROSPATHW NA KATALAVW TA LOGIA...SE ENA SHMEIO...

..&#34;...SAN ME GELIO ME KYTAZEIS...
&#34;...TRELLO POULI MOU..&#40;??????&#41;..&#34;

OTAN TO TRAGOUDAME VAZW DIKA MOU...OPWS...&#34;TAMA VAZW ME MOIRAZEIS..&#34;&#34;...GIA VOHTHISE...ADERFE...!!
EPISHS EINAI SWSTO OTI AYTO TO SYGKEKRIMENO TRAGOUDI ...HTAN APO TA PRWTA...AN OXI TO PRWTO POY HXOGRAFHTHIKE...KAPOU STA 1896....KAI HRTHE APO THN POLH..??
EYXARISTW...KAI XAIRETISMATA

Ιωάννα
29.04.2002, 17:59
TIK-TIK-TIKI-TIKI-TAK KANEI H KARDIA MOU
SAN SE VLEPW NA DIAVAINEIS
TIK-TIK-TIKI-TIKI-TAK THELW POULI MOU
NA MANTEUW POU PIGAINEIS
THELW POULI MOU NA SE RWTHSW
FOVOUMAI MH SE DUSARESTHSW
GIATI OTAN SOU MILW
ARXIZEI THS KARDIAS TO TIK-TIK-TIKI-TIKI-TAK

TIK-TIK-TIKI-TIKI-TAK KANEI H KARDIA MOU
SAN ME GELIO ME KOITAZEIS
TIK-TIK-TIKI-TIKI-TAK TRELLO POULI MOU
AMA PAS NA ME PEIRAZEIS.


y.g.: VLEPETE TON MIXALH ADAM??? POLLOUS XAIRETISMOUS APO THN IWANNA KLEIASSIOU

ferris
30.04.2002, 03:41
Ευχαριστώ, Ιωάννα, με πρόλαβες, Καλό Πάσχα και σε σένα και στον Γρηγόρη, ο Μιχάλης νομίζω πως βρίσκεται στην Ελλάδα, θα μας πει ίσως κι ο Γρηγόρης.
Όσο γιά το &#34;Τικ Τακ&#34; είναι εκτελεσμένο από την Εστουδιαντίνα της Πόλης, νομίζω το 1898 ή 1899, γιατί η πρώτη Εστουδιαντίνα ιδρύθηκε το 1898.
Τραγουδάει ο γνωστός &#34;μπουρδελιάρης&#34; Γιάγκος Ψαμματιανός, και είναι ο πρώτος δίσκος που αναγράφει τη λέξη &#34;ρεμπέτικο&#34;. Το αστείο είναι πως το &#34;Τικ Τακ&#34; μόνο ρεμπέτικο δεν είναι...
Τέλος, Γρηγόρη, διάβασες το μήνυμά μου γιά την &#34;Πιπίνα&#34; που βρήκα;

mikrokosmos
04.05.2002, 18:27
POLY SAS EYXARISTW.GIA TA TOY &#34;TIK-TAK&#34;..IWANNA ..KAI KALE MOY KWSTA..!!
EYXOMAI KALO PASXA KAI STOYS DYO SAS...!!
O MIXALHS NOMIZW VRISKETAI STHN AMERIKH ..GIA TWRA!! DEN EXOYME MILHSEI TELEYTAIA..!
XERW ETOIMAZEI KATI TON NOEMBRIO ME THN &#34;MARIW&#34;...KAI THN &#34;FARANTOURH&#34;...STHN IDIA PARASTASH...H MIA PAROUSIASH META THN ALLH STHN KALIFORNIA..&#40; DHLADH PRWTA TA THS MARIWS REBETIKA...KAI META TA THS FARANTOYRH ENTEXNA&#41;!! ARGOTERA ISWS KANOYME KATI EMEIS TOY &#34;MIKROKOSMOY&#34; ME THN MARIA F. MESW THS GAIL HOLST STH NEA YORKH !!..THN XEREIS KWSTA NOMIZW. EINAI KATHHGHTRIA STO CORNELL UNIVERSITY .
ONTWS KWSTA MOY ..TO TIK TAK KATHE ALLO PARA REBETIKO AKOYGETAI...KAI PALI EYXARISTW GIA TIS PLHROFORIES!!
GIA THN &#34;PIPINA&#34; DEN TO DIAVASA ..THA TO PSAXW...!..XAIRETISMOUYS KAI EYXES STH THESIA...!!

stelios
12.05.2006, 21:32
Παράκληση : Αν κάποιος φίλος γνωρίζει κάποια στοιχεία για το τραγούδι του Μ Χατζηδάκι &#34;Ο Γκρεμός&#34;. Δηλαδή, ποιός το τραγούδησε στην 1η εκτέλεση και πως ή που μπορώ να βρώ αυτή την εκτέλεση θα με υποχρέωνε. Δεν μπορώ πουθενά να βρώ πληροφορίες και μου κάνει εντύπωση που κάθε αναζήτηση στο Internet με παραπέμπει στον Ανδρεάτο. Ενα τόσο καλό τραγούδι δεν μπορεί ξαφνικά να το ανακάλυψε μόνο ο Ανδρεάτος.
Ευχαριστώ θερμά

Αρης
13.05.2006, 01:57
&#34;Ο γκρεμός&#34; &#40;Μ. Χατζιδάκι - Λ. Στρογγυλού&#41;
Τραγούδι: Ορφέας Κρεούζης
Πιάνο: Μ. Χατζιδάκις
Μπουζούκι: Γιαννάκης Αγγέλου

Αρης
13.05.2006, 02:19
Ρε μάγκες, αυτό το &#34;θέμα&#34; άνοιξε πριν έξι χρόνια. Κάθησα σήμερα και το ξαναδιάβασα όλο!
Τελικά έχουμε μεγάλη πλάκα...

stelios
08.06.2006, 11:22
Με το συμπάθειο, αλλά εγώ, όπως και άλλοι πολλοί φαντάζομαι, που δεν συμμετείχαμε στην συζήτηση αλλά απλά καθόμασταν ήσυχα γυρώ-γύρω και ακούγαμε αυτά που λέγατε εσείς οι μεγάλοι &#40;ηλικιακά εννοώ&#41; της παρέας, την έχω διαβάσει κα ξαναδιαβάσει πολλές φορές. Ας πετάξει ρε παιδιά κάποιος κατι προβοκατόρικο να ξαναρχίσει αυτή η κουβέντα. Πολύ μού &#39;χει λείψει.