+ Απάντηση στο θέμα
Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 21

Θέμα: Σπάνιο κείμενο για την «Παξιμαδοκλέφτρα» το 1919

 1. #1
  Νέο Μέλος Το avatar του χρήστη ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  11.11.2016
  Πόλη
  ΑΘΗΝΑ
  Ηλικία
  45
  Συνθέτης
  ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
  Ταβέρνα
  ΣΠΙΤΙ
  Δημοσιεύσεις
  145
  Άρθρα Blog
  1

  Σπάνιο κείμενο για την «Παξιμαδοκλέφτρα» το 1919


  Φίλες και φίλοι του Φόρουμ, όπως είχα υποσχεθεί σε άλλο θέμα της σελίδας μας, ήρθε η ώρα να ανεβάσω εδώ κείμενο του 1919 που εξηγεί επακριβώς, τον νεοεισαχθέντα όρο της εποχής, της «Παξιμαδοκλέφτρας».

  Από την αναζήτηση στο διαδίκτυο για την λέξη «Παξιμαδοκλέφτρα» η παλαιότερη μέχρι τώρα αναφορά μας έρχεται από το ιστολόγιο του Ν.Σαραντάκου ο οποίος μας πληροφορεί ότι σε κείμενο της εφημερίδας «Άμυνα» το 1920 βρίσκουμε την λέξη «Παξιμαδάκια».

  ...Επερνούσε μπροστά τους κουνιστή και λυγιστή. Πουκαμισάκι από λεπτό ύφασμα πολύ ντεκολτέ, φούστα μέχρι γονάτων, κάλτσα διαφανής, γοβάκι και τακούνι δώδεκα πόντων. Εκρατούσε στο χέρι το σήμα υπηρεσίας, το τσαντάκι. Αλλά και χωρίς αυτό, ένας με κάποιαν πείραν δεν θα εδυσκολεύετο ν’ ανακαλύψει την ιδιότητά της. Η γυναίκα του πεζοδρομίου διακρίνεται και διά γυμνού οφθαλμού. «Παξιμαδάκια!» την εχαιρέτησε με χαμηλήν, κουρασμένην φωνήν ένας από την παρέα (…).

  Στο παραπάνω δημοσίευμα έχουμε μία πρώτη αναφορά για την «Παξιμαδοκλέφτρα». Δεν εξηγεί όμως ούτε πως προήλθε η λέξη αλλά ούτε πότε ακούστηκε για πρώτη φορά στην Αθηναϊκή κοινωνία.

  Σήμερα παρουσιάζω μοναδικό κείμενο που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1919 στην «Εικονογραφημένη Ατλαντίς» που εκδίδονταν για τους Έλληνες στην Νέα Υόρκη αλλά γράφονταν από Έλληνες στην Ελλάδα.Στο κείμενο βρίσκουμε όλη την ιστορία για το πως και πότε η «Παξιμαδοκλέφτρα» μπήκε στο Ελληνικό λεξιλόγιο.

  Αν και προσπάθησα να την ανεβάσω σε μορφή pdf αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω χωρητικότητας. Έτσι αναγκάστηκα να το σπάσω σε πολλά κομμάτια που ίσως δυσκολεύουν την ανάγνωση του.

  Σε κάθε περίπτωση όποιος θέλει να το διαβάσει ενιαίο δεν έχει παρά να κάνει κλικ στην ιστοσελίδα (http://srv-web1.parliament.gr/displa...tem=33824&seg=) πηγαίνοντας στην σελίδα 193 πάνω δεξιά.

  Στην συνέχεια θα αναζητήσω όλες τις «Παξιμαδοκλέφτρες» που ηχογραφήθηκαν για τους δίσκους 78 στροφών.
  Συνημμένες Εικόνες

 2. #2
  Νέο Μέλος Το avatar του χρήστη ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  11.11.2016
  Πόλη
  ΑΘΗΝΑ
  Ηλικία
  45
  Συνθέτης
  ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
  Ταβέρνα
  ΣΠΙΤΙ
  Δημοσιεύσεις
  145
  Άρθρα Blog
  1
  Η συνέχεια του δημοσιεύματος και το σκίτσο που το συνοδεύει
  Συνημμένες Εικόνες

 3. #3
  Νέο Μέλος Το avatar του χρήστη ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  11.11.2016
  Πόλη
  ΑΘΗΝΑ
  Ηλικία
  45
  Συνθέτης
  ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
  Ταβέρνα
  ΣΠΙΤΙ
  Δημοσιεύσεις
  145
  Άρθρα Blog
  1

  Smile

  Καλημέρα σε όλους!

  Η "Παξιμαδοκλέφτρα" του 1919 ήδη κάνει το δικό της ταξίδι στο διαδίκτυο. Από το ιστολόγιο του Ν.Σαραντάκου σε χθεσινοβραδινό σχόλιο διαβάζουμε τα παρακάτω:

  Εδώ ενδιαφέροντα περί παξιμαδοκλεφτρών (από τον Δεκ. 1919) που έφερε στο φως νεαρός τις, συχνάζων στα δύο ρεμπέτικα φόρουμ, καταληφθείς, κατά τα φαινόμενα, εδώ και κάποιον καρό, από την οξεία παλαιοεφημεριδίτιδα, ήτις μαστίζει χρονίως και τον υποφαινόμενον:
  http://srv-web1.parliament.gr/main.asp?current=831118
  Δημοσιοποιήθηκε εδώ:
  http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=29250&p=258329#post25832


  Το παραπάνω σχόλιο ανήκει στον χρήστη Spatholouro και στον οποίο στέλνω τα χαιρετίσματα μου λέγοντας του ότι δεν αφαιρώ τίποτα από όσα γράφει γιατί έτσι είναι. Νάσαι καλά Κώστα!!!

 4. #4
  Νέο Μέλος Το avatar του χρήστη ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  11.11.2016
  Πόλη
  ΑΘΗΝΑ
  Ηλικία
  45
  Συνθέτης
  ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
  Ταβέρνα
  ΣΠΙΤΙ
  Δημοσιεύσεις
  145
  Άρθρα Blog
  1
  Σήμερα το πρωί γράφτηκε το σχόλιο του Spatholouro και όχι χθες βράδυ όπως έγραψα πιο πάνω.

  Εδώ το σχόλιο και όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα για την
  "Παξιμαδοκλέφτρα"

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/19/paximada/#more-4837

  Εκ παραδρομής στην πρώτη μου αναφορά για την "Παξιμαδοκλέφτρα" είχα γράψει ότι είναι του Ιουλίου 1919 αντί του σωστού Δεκεμβρίου 1919.

  http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=29236

 5. #5
  Συντονιστής Το avatar του χρήστη Νίκος Πολίτης
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  09.09.2006
  Πόλη
  Αθήνα
  Ηλικία
  75
  Επάγγελμα
  μα, δεν εργάζομαι πιά!
  Συνθέτης
  Αρκετοί, παλιοί όλοι
  Μουσ. όργανο
  πολίτικο λαούτο, μπουζούκι
  Ταβέρνα
  Ελάχιστες, οι καλές έχουν κλείσει
  Δημοσιεύσεις
  6.672
  Άρθρα Blog
  16
  Να προσθέσω κι εγώ, αφού βέβαια σε ευχαριστήσω, Φώτη, για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σου, ότι το επώνυμο του "Σπαθόλουρου" είναι Βλησίδης (για όποιους τυχόν δεν το ξέρουν).

 6. #6
  Νέο Μέλος Το avatar του χρήστη ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  11.11.2016
  Πόλη
  ΑΘΗΝΑ
  Ηλικία
  45
  Συνθέτης
  ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
  Ταβέρνα
  ΣΠΙΤΙ
  Δημοσιεύσεις
  145
  Άρθρα Blog
  1
  Να΄σαι καλά Νίκο Πολίτη.

  Μιας και μιλάμε για τον Κ.Βλησίδη, στο φόρουμ του Ν.Σαραντάκου προσθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις παξιμαδοκλέφτρες που συμπληρώνουν τα όσα αποκαλυπτικά μας έρχονται από το κείμενο της "Εικονογραφημένης Ατλαντίς".

  Εδώ όποιος θέλει να διαβάσει τα νέα στοιχεία

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/19/paximada/

  Έχω υποσχεθεί να καταγράψω όλες τις "Παξιμαδοκλέφτρες" των 78 στροφών, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν τις ίδιες τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών που ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες στον Μανιάτη δεν έχουν βρεθεί για να τις ακούσουμε. Παρ΄όλα αυτά σύντομα θα ανέβει το σχετικό κείμενο με τις όποιες ελλείψεις μπορεί να έχει.

 7. #7
  Νέο Μέλος Το avatar του χρήστη ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  11.11.2016
  Πόλη
  ΑΘΗΝΑ
  Ηλικία
  45
  Συνθέτης
  ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
  Ταβέρνα
  ΣΠΙΤΙ
  Δημοσιεύσεις
  145
  Άρθρα Blog
  1

  Η "Παξιμαδοκλέφτρα" στους δίσκους 78 στροφών

  Η «Εξέλιξις της Παξιμαδοκλέφτρας» ήταν ο τίτλος του ενδιαφέροντος σκίτσου και του πολύ διαφωτιστικού άρθρου της «Εικονογραφημένης Ατλαντίς» στα τέλη του 1919. Όπως μας πληροφορεί το κείμενο η «Παξιμαδοκλέφτρα» έγινε γρήγορα μέρος των επιθεωρήσεων και των θεάτρων της Αθήνας, πολύ πριν περάσει στην δισκογραφία των δίσκων 78 στροφών.

  Αυτή την εξέλιξη της «Παξιμαδοκλέφτρας» στα αυλάκια των δίσκων 78 στροφών θα προσπαθήσω να καταγράψω στο παρακάτω κείμενο, αν και η πρόθεση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τυχόν παραλείψεις.

  Οι πρώτες ηχογραφήσεις για τις «Παξιμαδοκλέφτρες» μας έρχονται από την οπερέτα «Η Κυρίες του Παξίμ».

  Αναζητώντας στο διαδίκτυο την ημερομηνία που παίχτηκε στα Αθηναϊκά θέατρα η συγκεκριμένη οπερέτα των Δ.Ζάττα/Ν.Λάσκαρη, όλα συνηγορούν στο 1923 ως έτος της πρώτης παράστασης. Η χρονολογία αυτή αναπαράγεται στα λίγα δημοσιεύματα που υπάρχουν για τις «Κυρίες του Παξίμ», χωρίς να υπάρχει έστω και ένα στοιχείο περί τούτου. Ακόμη και από σοβαρούς μελετητές η συγκεκριμένη ημερομηνία αναπαράγεται εσφαλμένα. Αλλά ποιος από μας δεν έχει μεταφέρει λάθος πληροφορίες από τον δαιδαλώδη κόσμο των ηχογραφήσεων 78 στροφών; Ουδείς αναμάρτητος!

  Την πρώτη αναφορά για την οπερέτα «Η Κυρίες του Παξίμ» την βρισκουμε (δύο) 2 χρόνια πριν από το 1923.

  Συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου 1921 στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» και στην στήλη «Αθηναϊκά» διαβάζουμε:

  Ο κ. Λάσκαρης ζητεί θίασον. Έχει έτοιμη την οπερέτα του «η κυρία...του Παξίμ» με μουσικήν του κ. Ζάττα. Επρόκειτο να την δώση εις τον θίασον Πλέσσα αλλά την τελευταίαν στιγμήν, διότι δεν έκρινεν επαρκή τον θίασον, δεν την έδωσεν. Ήδη ασχολείται εις την ανεύρεσιν καταλλήλου θιάσου...

  Τ. ΠΑΠ.

  Στην πρώτη εικόνα το δημοσίευμα της Αθηναϊκής.

  Ο Νικόλαος Λάσκαρης πολύ σύντομα θα βρει θίασο για την οπερέτα που είχε γράψει σε μουσική του Δημοσθένη Ζάττα. Έτσι στις 30 Ιουνίου 1921 για πρώτη φορά στην στήλη με τα θέατρα βρίσκουμε την οπερέτα «Η Κυρίες του Παξίμ» που ανέβηκε στο θέατρο «Πανελλήνιον».

  Στο δεύτερη εικόνα τα θέατρα στις 30/6/1921 στην εφημερίδα Αθηναϊκή.

  Την ίδια μέρα που ανέβηκε για πρώτη φορά η οπερέτα των ΖΑΤΤΑ/ΛΑΣΚΑΡΗ, στην Αθηναϊκή, υπάρχει άρθρο που αναφέρεται στην μεγάλη κρίση που περνούσαν τα θέατρα εν μέσω πολέμου με την γείτονα Τουρκία.

  Ας δούμε τι έγραφε η Αθηναϊκή εκείνη την ημέρα.

  Η ΚΡΙΣΙΣ ΤΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝΕίναι γνωστών ότι τα θέατρα των Αθηνών μαστίζονται υπό δεινής, πρωτοφανούς εις τα σκηνικάς μας χρόνια, κρίσεως. Αν εξαιρέση κανείς τα Σαββατοκύριακα, τας άλλας εσπέρας οι ηθοποιοί παίζουν προ κενών καθισμάτων. Οι θιασάρχαι τραβούν τα μαλλιά των και οι ηθοποιοί είνε κατηφείς, αφού καθυστερούνται οι μισθοί των. Εις εν Αθηναϊκόν θέατρον καθυστερούνται οι μισθοί δύο και τριών μηνών, απειλείται δε καταβρόχθισις του θιασάρχου υπό του πεινώντος θιάσου του και διάλυσις αυτού. Τραγικά πράματα τέλος πάντων.....

  Στην τρίτη εικόνα το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Αθηναϊκής.

  Την ίδια περίοδο και ξεφυλλίζοντας το Έθνος εκείνης της εποχής, αφήνοντας την Αθηναϊκή, φθάνουμε στις 10 Ιουλίου, 10 μέρες μετά την πρώτη παράσταση, όπου χάνονται «Η Κυρίες του Παξίμ» από το «Πανελλήνιον» και στην θέση τους βρίσκουμε την παράσταση «Παναθήναια». Να άντεξαν μόλις 10 μέρες; Πιθανόν γιατί την ίδια μέρα και με παρόμοιο τίτλο όπως της Αθηναϊκής «Η κρίσις των θεάτρων» το Έθνος μας πληροφορεί:

  Η υποτίμησις των θεατρικών εισιτηρίων αγγέλεται τώρα και δια προγραμμάτων εις τας πινακίδας. Και αρκετήν έκπληξιν προκαλεί η απότομος αυτή υποτίμησις. Από 15 δρ. Τα εισιτήρια μερικών θεάτρων κατήλθον εις τας 4 δραχ. και από 7 δραχ. εις μίαν. Τα θεατρικά εισιτήρια επανέρχονται σχεδόν εις τας προπολεμικάς τιμάς των...

  Στην τέταρτη εικόνα το παραπάνω δημοσίευμα και στην πέμπτη τα θέατρα στις 10/7/1921 από το Έθνος.

  Από την Αθηναϊκή αλλά και το Έθνος λοιπόν πληροφορούμαστε ότι τα θέατρα το καλοκαίρι του 1921 είχαν πρόβλημα στο να προσελκύσουν θεατές, με συνέπεια να ρίξουν τις τιμές σε επίπεδα προπολεμικά. Μάλλον σε αυτή την κρίση «Η Κυρίες του Παξίμ» δεν είχαν την επιτυχία που περίμεναν οι συντελεστές της με συνέπεια γρήγορα να κατέβουν από το θεατρικό σανίδι.

  Παρά την ολιγοήμερη διάρκεια τους στην Αθηναϊκές αίθουσες «Η Κυρίες του Παξίμ» κατάφεραν να περάσουν να περάσουν στην δισκογραφία των 78 στροφών δύο (2) τραγούδια. Αυτά τα τραγούδια θα τα δούμε αναλυτικά στην συνέχεια του αφιερώματος.
  Συνημμένες Εικόνες
  Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ: 05.03.2017 στις 12:25

 8. #8
  Συντονιστής Το avatar του χρήστη pepe
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  12.01.2010
  Πόλη
  πλέον Ηράκλειο
  Συνθέτης
  Αδέσποτα
  Μουσ. όργανο
  λαούτο, τσαμπούνα, σάζι, μπαγλ
  Ταβέρνα
  ?
  Δημοσιεύσεις
  3.856
  Ευχαριστούμε Φώτη. Πραγματικά είσαι θησαυρός, όπως ξανασχολίασε κάποιος με άλλη αφορμή. Περιμένουμε και τη συνέχεια.

  Δύο σχολιάκια:

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ Εμφάνιση μηνύματος
  «Η Κυρίες του Παξίμ».
  Δεν είναι λάθος αντιγραφής. Αυτή η ορθογραφία ίσχυε κάποτε (πριν η δημοτική βρει τον οριστικό δρόμο της).

  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ Εμφάνιση μηνύματος
  στην «Εικονογραφημένη Ατλαντίς»
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα από ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ Εμφάνιση μηνύματος
  της "Εικονογραφημένης Ατλαντίς".
  Αυτή η γραμματική όμως δεν ίσχυε ποτέ, ούτε τότε ούτε σήμερα.  (Συγγνώμη, δε θέλω να γίνομαι εξυπνάκιας ή grammar-nazi, και κατά κανόνα δε διορθώνω ποτέ το πώς γράφει ο άλλος, αφού άμα θέλει θα με τσακώσει κι εμένα να κάνω κανένα λάθος και μετά δε θα κάνουμε άλλη δουλειά όλη μέρα. Αλλά το συγκεκριμένο χτυπάει εξίσου άσχημα όσο αν λέγαμε «είπα στον Φώτης τον Ανικανοποίητος», και το βλέπω να επαναλαμβάνεται συστηματικά.)

 9. #9
  Νέο Μέλος Το avatar του χρήστη ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  11.11.2016
  Πόλη
  ΑΘΗΝΑ
  Ηλικία
  45
  Συνθέτης
  ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
  Ταβέρνα
  ΣΠΙΤΙ
  Δημοσιεύσεις
  145
  Άρθρα Blog
  1
  Καλημέρα pepe και καλή εβδομάδα σε όλα τα μέλη και τους επισκέπτες της σελίδας.

  Φίλε Περικλή αν φοβόμουν την κριτική και τα σχόλια για όσα γράφω δεν θα ήμουν εδώ παρά θα τα κοίταζα μόνος μου στο κομπιούτερ και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Καλώς σχολιάζεις ότι εσύ θεωρείς σωστό. Αυτό έλειπε. Κανένα πρόβλημα λοιπόν.

  Για το θυσαυρός που αναφέρεις να πω μόνο ότι οι "θυσαυροί" είναι εκεί έξω και μας περιμένουν. Απλά θέλει χρόνο, διάθεση και λίγη παραπάνω "πρεσβυωπία" για να διαχωρίσεις "την ήρα από το στάρι".

  Για την ορθογραφία "Η Κυρίες του Παξίμ" έτσι είναι όπως το λες και το έχουμε ξανασυζητήσει με τον Νίκο Πολίτη στο sealabs εξ αφορμής άλλως λέξεων.

  http://rebetiko.sealabs.net/viewtopi...=5221&start=63

  Τέλος να πω ότι σωστά με διορθώνεις τόσο για την «Εικονογραφημένη Ατλαντίς» όσο και για της "Εικονογραφημένης Ατλαντίς".


  Σκοπό μου ήταν να κρατήσω τον τίτλο του περιοδικού όπως είχε για να γνωρίζει ο χρήστης από που προέρχεται το σχετικό εδάφιο και όχι να μετατρέψω στην γενική και στην αιτιατική την "Ατλαντίς". Θα μπορούσα να γράψω αντί για την «Εικονογραφημένη Ατλαντίς» .....για το περιοδικό «Εικονογραφημένη Ατλαντίς»... που θα έλυνε όλα τα σχετικά προβλήματα.

  Δεν το έκανα και σωστά με διορθώνεις.

 10. #10
  Νέο Μέλος Το avatar του χρήστη ΦΩΤΗΣ-ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ
  Φύλο
  Άνδρας
  Εγγραφή
  11.11.2016
  Πόλη
  ΑΘΗΝΑ
  Ηλικία
  45
  Συνθέτης
  ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
  Ταβέρνα
  ΣΠΙΤΙ
  Δημοσιεύσεις
  145
  Άρθρα Blog
  1

  Η "Παξιμαδοκλέφτρα" στους δίσκους 78 στροφών


  Όπως είδαμε στο προηγούμενο κείμενο η οπερέτα «Η Κυρίες του Παξίμ» κατάφερε να παραμείνει στο θεατρικό σανίδι μόνο για 10 μέρες. Έδωσε όμως στην δισκογραφία δύο (2) τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στους δίσκους 78 στροφών και τα οποία παρουσιάζονται ευθύς αμέσως.

  Από έντυπο που έχει διασωθεί με παρτιτούρες (εικόνα 1η) που εκδίδονταν από τον μουσικό οίκο του Ζ.Μακρή βρίσκουμε 4 τραγούδια της οπερέτας «Η Κυρίες του Παξίμ» και συγκεκριμένα τα τραγούδια «Κέρνα-κέρνα» και «Για σένα μέρα νύχτα» πέρασαν στα αυλάκια των δίσκων 78 στροφών.

  Ας δούμε ηχογράφηση-ηχογράφηση το πρώτο κομμάτι.

  Το πρώτο τραγούδι από το μουσικό φυλλάδιο του Ζ.Μακρή είναι το τραγούδι «Κέρνα-κέρνα» που το βρίσκουμε να ηχογραφείται για την GREEK RECORD COMPANY με την Ελένη Αραπάκη στα φωνητικά. Σύμφωνα με την ετικέτα συμμετέχουν επίσης οι Σ.Στάμος και Ν.Ρέλιας και έχει στοιχεία δίσκου Α-508. Η ημερομηνία της ηχογράφησης δεν μας είναι γνωστή.

  Εδώ το τραγούδι από το sealabs και στην δεύτερη εικόνα η ετικέτα του δίσκου.

  http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=15952

  Το ίδιο τραγούδι αλλά με άλλο τίτλο το βρίσκουμε να το τραγουδάει η Μαρίκα Παπαγκίκα. Σύμφωνα με την Columbia Αμερικής το τραγούδι έχει τον τίτλο της οπερέτας «Η Κυρίες του Παξήμ» με στοιχεία δίσκου 7003-F/89417. Στην ετικέτα το κομμάτι χρεώνεται σωστά στον Δ.Ζάττα και μαζί με την Μ.Παπαγκίκα τραγουδάει ο βαρύτονος Γρηγόρης Γεωργίου.

  Δεν έχω βρει ημερομηνία της ηχογράφησης.

  Εδώ το τραγούδι από το sealabs και στην τρίτη εικόνα η ετικέτα του δίσκου.

  http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=12535

  Στις επόμενες εκτελέσεις του το κομμάτι αλλάζει τίτλο και γίνεται «Όσο γυρίζει η σφαίρα» από τους πρώτους στίχους του τραγουδιού.

  Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφορούν δύο ηχογραφήσεις.

  Η πρώτη είναι σε εκτέλεση του Γιώργου Βιδάλη με στοιχεία δίσκου ODEON Γερμανίας GA-1011/GO-109.
  Η ίδια εκτέλεση με τον Γ.Βιδάλη κυκλοφόρησε και από την ODEON Αμερικής με στοιχεία δίσκου 28025-Β.

  Εδώ το τραγούδι από το sealabs και οι ετικέτες των δύο δίσκων.

  http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=12596

  Η δεύτερη ηχογράφηση με τον ίδιο τίτλο μας έρχεται για λογαριασμό της Γαλλικής Pathe με τον Λ.Γαδ στα φωνητικά και με στοιχεία δίσκου 11644. Περισσότερα στοιχεία για το τραγούδι αυτό δεν έχω βρει αλλά ούτε και την ετικέτα.

  Εδώ το τραγούδι από το sealabs

  http://rebetiko.sealabs.net/display.php?d=0&recid=17509


  Συνολικά για το συγκεκριμένο τραγούδι έχουμε τέσσερις (4) ηχογραφήσεις.


  Θα ακολουθήσει σύντομα και η παρουσίαση των άλλων ηχογραφήσεων.
  Συνημμένες Εικόνες

+ Απάντηση στο θέμα
Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία

Πληροφορίες θέματος

Χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα

Αυτή τη στιγμή, 1 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα. (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Ετικέτες θέματος

Δικαιώματα - Επιλογές

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό το θέμα
 • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
 • Ο κώδικας BB code είναι σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας