Αγορά ρεμπέτικης κιθάρας

Καλησπέρα στην παρέα. Είμαι στην αναζήτηση για την πρώτη μου ρεμπέτικη κιθάρα. Πρόσφατα έχω βρει αυτή την κιθάρα και θα ήθελα την γνώμη σας για το αν αξίζει η αγορά της και να κάτσω να ασχοληθώ μετά να την πάω σε μάστορα.


2 «Μου αρέσει»

Το κιθαρόνι φαίνεται πολύ όμορφο και μοιάζει γερμανικό. Από αυτές τις φωτογραφίες όμως δεν μπορεί κάποιος να διαμορφώσει πραγματική άποψη. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα π.χ. στατικότητας που δεν φαίνονται. Όπως και μπορεί, (που λέει ο λόγος), και να μην χρειάζεται τίποτα. Πάντως για ένα απλό σετάρισμα που θα είναι το λιγότερο που λογικά θα χρειαστεί υπολόγισε 100+.
Προσωπικά αν η τιμή ήταν λογική και μέσα στα οικονομικά μου όρια θα το αγόραζα οπωσδήποτε έχοντας στο μυαλό ότι μπορεί να χρειαστεί και 500 ευρώ ακόμα για να έρθει σε άριστη κατάσταση.
Οι αγορές από απόσταση κρύβουν πάντα τέτοιους κινδύνους. Κράτα στο μυαλό σου ότι η τελική τιμή που μπορεί να φτάσει με την επισκευή να ισοδυναμεί με την αγορά μιας λαϊκής κιθάρας. Αν είσαι εντάξει με αυτό, τότε είναι κουκλάκι.

2 «Μου αρέσει»

Οταν λες εχεις βρει? Την εχεις πιασει στα χερια σου? Ή την βρηκες και θες να την αγορασεις λογω εμφανισης?

Αν το οργανο δεν το εχεις πιασει να το παιξεις ή να το ακουσεις, στο δικο μου λεξικο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, να το αγορασεις. Οπως φαινεται (αν και αυτο δε λεει κατι οπως εξηγησε ο Λουκας), δεν εχει καποιο ‘‘ακριβο’’ προβλημα. Μια συντηρηση, μια αλλαγη ταστων αμα ειναι λιωμενα και κανα σεταρισματακι, εισαι κοντα στα 150. Μπορει και να μην θελει τιποτα.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Συμφωνώ σε αυτό που λες ότι ένα όργανο πρέπει να το πιάσεις στα χέρια σου πριν το πάρεις, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η αγορά θα γίνει μέσο Ίντερνετ οπότε είναι αδύνατο αυτό. Γι’αυτό και σας ρώτησα γιατί εγώ δεν έχω κάποια εμπειρία και δεν θέλω να την πατήσω. Επίσης η τιμή είναι στ 300 ευρώ αν αποφασίσω να την πάρω…αν χρειαστεί όπως λέει ο Λουκάς πιο πάνω 500 ευρώ για μια επισκευή πάει στα 800, ήμαστε πολύ πιο κάτω από τις τιμές που παίζουν στις χειροποίητες λαϊκές κιθάρες.

1 «Μου αρέσει»

Και με εμπειρία ακόμη, με το γουρούνι στο σακκί πάντα ενδέχεται να την πατήσεις.

Αν θεωρείς ότι με τιμή 300, ό,τι και να γίνει, δε βγαίνεις χαμένος, τότε τουλάχιστον επικοινώνησε με τον πωλητή. Ζήτα του φτγρ από συγκεκριμένα σημεία, ή ένα βίντεο που να περνάει και να δείχνει όλο το όργανο (τονίζοντας συγκεκριμένα πράγματα που θα ήθελες να δεις), ή ένα βίντεο που να παίζει ο ίδιος ή κάποιος, κλπ.

Τώρα για το ποιες είναι οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να δεις, δεν ξέρω αλλά πολλοί άλλοι στο φόρουμ ξέρουν και θα σου δώσουν έμπειρες συμβουλές.

Αν πάλι σου πει «δεν ξέρω από όργανα και δεν καταλαβαίνω τι μου ζητάς, δεν ξέρω π.χ. τι θα πει τάστα και τάκος», τότε μάλλον άσ’ το…

2 «Μου αρέσει»

Έχω κάποιες φωτό ακόμα που είναι λίγο πιο κοντινές.





Θα κάνω αυτό που μου είπες,θα του ζητήσω ίσως από 2-3 σημεία ακόμα κάποιες φωτό και αν μπορεί να μου στείλει και ένα βίντεο που να παίζει.

Το βασικό θέμα είναι το εξής. Θέλεις ένα όργανο που με το που θα το πιάσεις στα χέρια σου θα παίξεις αμέσως; Ή έχεις την πολυτέλεια να σπαταλήσεις χρόνο για τυχόν επισκευές;
Και επίσης το άλλο, να έχεις στο νου ότι εμένα δεν μου μοιάζει για κανονική κιθάρα στο μέγεθος αλλά για κιθαρόνι, δηλαδή λίγο μικρότερο και στενότερο. Στο λέω γιατί ξέρω κιθαρίστες που από ένα σημείο και μετά δεν τους ικανοποιούσε ο ήχος και πήγαν σε καθαρή λαϊκή κιθάρα.
Πάμε τώρα στο επόμενο θέμα, κιθάρες λαϊκές βρίσκεις στα 800 ευρώ ή και φτηνότερα αρκεί να έχεις υπομονή και χρόνο. Εννοείται ότι μιλάω για μεταχειρισμένες.

2 «Μου αρέσει»

Οι χορδές φαίνονται νάυλον. Αν προτιμάς τις μεταλλικές χορδές, βεβαιώσου ότι το όργανο «τις σηκώνει» και δε θα πάθει ζημιά.

2 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»

Also typical for this type of guitar is the very slim, quick neck. Except for the flat profile it could be something I’d expect to play on a modern 12-fret guitar. The reason it can be so slim and unreinforced is that it was built for gut/nylon strings (for which tension it holds up just fine).

3 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι ότι δεν το βιάζομαι το όργανο, έχω είδη μια ακουστική takamine και μια parlor (από τις φθηνές ) οπότε δεν θα έχω πρόβλημα όσο χρόνο και να πάρει να φτιαχτεί ή αν δεν κάτσει με αυτήν την κιθάρα να ψάξω να βρω κάτι άλλο.
Όσον αφορά το μέγεθος της το γνωρίζω ότι είναι τύπου parlor και δεν έχω πρόβλημα για αυτό!
Τώρα τι να πω για τις λαϊκές κιθάρες, ψάχνω από τον Σεπτέμβριο και δεν έχω βρει κάτι γι’αυτό και κατέληξα σε αυτήν την επιλογή.

Ναι το έχω προσέξει ότι φοράει νάιλον χορδές, οπότε είναι ακατάλληλο για μεταλλικές χορδές?

Η κιθάρα στο λινκ του Πάνου που είναι και παλιά του 19ου αιώνα είναι ακατάλληλη για μεταλλικες. Αν η δική σου είναι τουλάχιστον του 20ου, ίσως να είναι πιο δυνατό το μπράτσο και το όργανο γενικότερα και να αντέχει μεταλλικές χαμηλής τάσης. Δε μπορώ να σου πω με σιγουριά από τις φωτογραφίες, δεν έχω και αρκετές γνώσεις για το θέμα οργανοποιία γενικότερα .

1 «Μου αρέσει»

Η προσωπική μου εμπειρία, από μια αντίστοιχη γερμανική με πιο παχύ μπράτσο και έναν πολύ μεγάλο τάκο δεν ήταν θετική, οι προδιαγραφές έδειχναν ότι θα σήκωνε τα σύρματα αλλά τελικά σκεύρωσε και παραδόθηκε στα γλυκά χέρια του @sakkalis για να συνεχίσει το ταξίδι της…
Όπως και να έχει θα χρειαστεί θεωρώ αν όχι 2 απόψεις ειδικών, τουλάχιστον ενός :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Είσαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη; Για να σου προτείνουμε ανάλογα.
Εγώ θα σου πρότεινα και κάτι ακόμα. Σε λίγο καιρό θα γίνει το φεστιβάλ Λαϊκής κιθάρας στην Θεσσαλονίκη. Εκεί θα παρελάσουν πάρα πολλοί κατασκευαστές και θα βρεθούνε ευκαιρίες και για μεταχειρισμένες κιθάρες.
Αξίζει τον κόπο να περιμένεις και να τα καταφέρεις να πας εκεί. Αν μη τι άλλο θα αποκτήσεις εμπειρία και θα κάνεις γνωριμίες. Χώρια ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεις αυτό που θέλεις.

3 «Μου αρέσει»

Είμαι από Εύβοια και τα τελευταία 2 χρόνια μένω στο εξωτερικό, όμως πηγαινοέρχομαι συχνά και τα καλοκαίρια είμαι Ελλάδα για 2 μήνες. Αν και θα το ήθελα να πάω πάρα πολύ στο φεστιβάλ είναι λίγο δύσκολο…ελπίζω κάποια στιγμή να τα καταφέρω θα είναι ωραία εμπειρία. Μήπως μπορείτε να μου προτείνετε κάποιους οργανοποιους από Αθήνα που να έχουν και μεταχειρισμένα όργανα; Έτσι ώστε όταν είμαι ξανά Ελλάδα να περάσω και να δω από κοντά κάποια όργανα!!
Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια σας!

Σου έστειλα προσωπικό μήνυμα δες το και μιλάμε από εκεί.

1 «Μου αρέσει»

Έχεις δίκιο ότι θα είναι πιο κάτω από την τιμή μιας λαϊκής χειροποίητης κιθάρας, αλλά επειδή είναι παλιό το όργανο, έχε κατά νου ότι δεν θα μπορείς να τρέχεις σε διάφορα παιξίματα συνέχεια,γιατί θα πάρεις αγκαζέ και τον μάστορα σου. Επίσης εάν δεν πιάσεις το όργανο, να καταλάβεις την αίσθηση που έχει, ότι σε βολεύει!!! Για μένα ένα καλό όργανο ξεκινά από το πώς “κάθεται” απάνω στον παίκτη, μιλώ σαν μουσικός όλη αυτήν την ώρα και όχι σαν οργανοποιός. Πάντως φαίνεται καλό το όργανο από την φωτογραφία…

4 «Μου αρέσει»