Μπουζουκι σκληρο στην πενα

Καλησπέρα ομάδα. Εχω μια ερώτηση όσο αναφορά ενα μπουζουκι οχτάχορδο που εχω αγορασμένο από τον Κλεφτογιάννη εδω και 15 χρόνια.
Ζώ στο εξωτερικό 18 χρόνια τώρα και το μπουζούκι αυτο δεν παίχτηκε τα τελευταία 5-6 χρόνια. Ο ήχος του ηταν λίγο μουντός και μπουκωμένος οταν το έπιασα στα χέρια μου δύο μήνες πρίν. Στο παίξιμο ήταν λίγο σκληρό και στην πένα αλλα και στα δάχτυλα. Λόγω του οτι εδω στην Νορβηγια δεν υπάρχει μάστορας οργανοποιός για μπουζούκια αποφάσισα να το χαμηλώσω απο τον καβαλάρη. Κακώς βέβαια, έπρεπε να περιμένω μόλις κατέβω Ελλάδα να το πάω στον μάστορα. Τελοσπαντων έφτιαξε ο ηχος του οταν κατεβηκε λιγο ο καβαλάρης και διαμορφώθηκε το κόκκαλο. Άλλαξα χορδές, έβαλα τις μόνες που ειχα εδω τις D’addario 0,10, ρύθμισα την βέργα ετσι ώστε το μανίκι να ειναι αλφάδι με τις χορδές που εχω και ο ηχος του ειναι πλέον καθαρος, αρκετα πριμος αλλα καθαρος και μαλακό το οργανο στο πατημα τον χορδών. Το πρόβλημά μου ειναι οτι το οργανακι ειναι σκληρο στην πενα με αποτελεσμα να δυσκολευει και το αριστερο χερι που παταει τις χορδες.

Κατα τη γνωμη σας τι πιστευετε οτι κανει ενα οργανο σκληρό στην πένα; Έχει να κανει με τον καβαλάρη, το μανίκι, τον πάνω καβαλάρη, τις χορδες;
Ο καβαλάρης θέλει σίγουρα άλλαγμα αλλά αυτό θα το κάνω όταν έρθω Ελλάδα.

Το όργανο θα το πάω για σέρβις οταν κατέβω Θεσσαλονικη αλλα μεχρι τοτε υπαρχει κατι που θα μπορουσα να κανω για να μαλακωσει το οργανο στην πένα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Φιλικά Αναστάσης.

Θεωρητικά ότι έπρεπε να κάνεις το έκανες. Πείραξες τον καβαλάρη, πείραξες την βέργα και λες ότι έφερες “αλφάδι” το μανίκι με τις χορδές.
Το “αλφάδι” τι σημαίνει;
Συνήθως γύρω στη μέση της ταστιέρας υπάρχει μια μικρή τοξοειδής καμπύλη, (το λεγόμενο relief), το οποίο βοηθάει ένα όργανο να μην ταστάρει. Το πρόβλεψες αυτό; Μήπως του έδωσες υπερβολική καμπύλη και το όργανο έγινε πιο σκληρό; Μήπως του έδωσες ανάποδη και επίσης έγινε πιο σκληρό;
Με αυτά τι θέλω να πω.
Έχεις ένα έγχορδο όργανο με βέργα. Οποιοσδήποτε οργανοποιός είτε στην Ελλάδα είτε στην Νορβηγία θα μπορούσε να το φέρει στα ίσα του.
Σου προτείνω να πας σε έναν επισκευαστή κιθάρας και να του πεις τι έχεις κάνει και τι θέλεις. Πιστεύω ότι θα σου δώσει την λύση άσχετα αν είναι Νορβηγός. Ίσως να σου διορθώσει και τον καβαλάρη ή ακόμα και να στον αντικαταστήσει.

1 «Μου αρέσει»

Όντως αυτή την καμπύλη στο μέσο ειδικά στην πλευρά των καντινιών την βλέπω. Το μανίκι με τις χορδές πάνω έφερνε λίγο προς τα μπροστά ( αντισκεύρωμα;) ειδικά στην πλευρά που είναι οι μοργκάνες. Ρυθμίζοντας την βέργα το έφερα λίγο στα ίσια του αλλά όμως αναφέρεις μάλλον θα το πάω σρ ενα οργανοποιό εδώ να το δει.

1 «Μου αρέσει»

Επίσης στη Νορβηγία μένει μόνιμα και ο Λάκης Καρνέζης, από τους κορυφαίους μπουζουξήδες. Ίσως σε κάποιο ελληνικό φόρουμ εκεί να τον βρεις ή να βρεις τα στοιχεία του μήπως καταφέρεις να τον ρωτήσεις τι και πως για τα μπουζούκια του. Λογικά θα έχει βρεθεί στην ανάγκη να τα σετάρει. Νομίζω ότι μένει στο Όσλο.
Τώρα θα μου πεις τι σου λέω αλλά πάρε και αυτό μήπως σε βοηθήσει σε κάτι.

και δύο συνεντεύξεις του μήπως έχει περισσότερα στοιχεία.

1 «Μου αρέσει»

Ναι όντως ο Λάκης Καρνέζης μένει εδώ στο Όσλο, και εγώ λίγο έξω από το Όσλο μένω. Θα μπορούσα να επιχειρήσω να έρθω σε επαφή μαζί του με την ελπίδα οτι ίσως έχει χρόνο και διάθεση να μου δώσει δυο τρείς συμβουλές. Ίσως να γνωρίζει κάποιον οργανοποιό εδώ που μπορεί να έχει γνώσεις για επισκευή και σέρβις μπουζουκιού. Αυτό γιατί δεν το σκέφτηκα νωρίτερα;
Ευχαριστώ για την ιδέα σου φίλε μου. Όπως και να έχει θα κοιτάξω να κάνω μια καλή έρευνα να βρώ καποιον που ασχολείται με “οριενταλ” όργανα να μου κάνει δουλειά.

Το πρόβλημα με πολλούς που κάνουν σέρβις σε κιθάρες εδώ δεν έχουνε πολλές γνώσεις για το μπουζούκι και όπως και να το κάνουμε κιθάρα και μπουζούκι ειναι δυο διαφορετικά όργανα. Το είχα πάει μια φορά εδω σε έναν αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένος.

1 «Μου αρέσει»