Μπουζουκι 8χορδο Καμπανα του 1975

Καλησπέρα στην ομάδα. Χρειάζομαι λίγο τα φώτα σας φίλοι μου οσο αναφορά ενα άλλο μπουζούκι που έχω.
Χρόνια πριν έκανα ανταλλαγή ένα μπουζούκι που είχα τάξεως γύρω στα 1000€ το όποιο είχα αγοράσει απο τον Παλάβρατζη. Καλό μπουζουκάκι αλλά αυτο που πήρα ήταν επίσης απο τον Παλάβρατζη αλλά κατασκευασμένο απο τον Ηλία. Είναι κατασκευής 1975. Πολύ μαλακό όργανο γλυκότατο ήχο αλλά με φθορές και κάποιες ζημιές. Στα χρόνια που το έχω ο μικρός μου ο γιός δυστυχως “βοήθησε” στο να προκληθεί ακόμα μια ζημια στο σκάφος οταν του έπεσε από τα χέρια και δημιουργήθηκε ρωγμή στις δούγιες. Το μπουζουκι ειχε ακόμα μία ρωγμή όταν το πήρα η οποία είχε μπαλωθεί πρόχειρα. Το καπάκι εχει σπασίματα αλλά δεν έχει κάτσει. Εκει που κάθεται ο καβαλάρης ειναι ίσιο και κρατάει καλά παρόλη την ηλικια του. Στο πάνω μερος του μάνικου υπάρχει μία σχισμή στην ένωση μάνικου και ταστιέρας. Η ταστιέρα έχει λίγες φθορές και τα τάστα θέλουν άλλαγμα. Το καραούλο εχει επίσης ζημιά στο πάρω μέρος λόγω του οτι έχει φυγει ενα κομμάτι απο το βερνίκι και το μαύρο υλικό που εχει απο κάτω.
Φυσιολογικά ο ήχος του μπουζουκιού δεν είναι όπως θα έπρεπε αλλά παρόλα αυτά και την ταλαιπωρία που έχει υποστεί το οργανακι παιζει ακόμα παρα πολύ καλά.

Η ερώτησή μου τώρα. Θέλω πάρα πολύ να το πάω στον Παλάβρατζη οπου και εχει φτιαχτεί το οργανακι να μου το επιδιωρθώσει και να το φέρει και πάλι εάν γίνεται σε όσο πιο αρίστη κατάσταση γίνεται. Αυτο σημαίνει ίσως αλλαγή καπάκι, φτιάξιμο τις ρωγμές στις δούγιες, φτιάξιμο ταστιέρα, αλλαγή τάστα, επισκευή το καραόλο, φτιάξιμο τη σχισμή ενδιάμεσα ταστιέρας και μάνικου και καινούργιο βερνίκι γενικά το όργανο εκτός ταστιέρας. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και αναρωτιέμαι επειδή σίγουρα θα κοστίσει αρκετά χρήματα. Αξίζει να πληρώσω το ποσό που σαφώς θα είναι αρκετά χρήματα να το επισκευάσω; Κατά τη γνώμη σας περίπου ποσο εκτιμάται μία τέτοια δουλειά με όλα αυτά που πρέπει να γίνουν; Το όργανο αυτό έχει μεγάλη ιστορία, το αγάπησα πραγματικά και θέλω να το σώσω εαν γίνεται. Θα προσπαθήσω να κατεβάσω φώτο να το δείτε

Φιλικά Αναστάσης

Απευθύνεις την ερώτησή σου σε λάθος ανθρώπους με την έννοια ότι εφόσον ο οργανοποιός που το έφτιαξε, υπάρχει και λειτουργεί ακόμα, αυτόν θα έπρεπε να ρωτήσεις πρώτα.
Αν τον ρώτησες και δεν σου άρεσε πιθανά η απάντηση τότε δεν πιστεύω ότι θα βρεις καλύτερη απάντηση μέσα σε ένα φόρουμ, από κάποιες φωτογραφίες.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Π.χ. Λες ότι το καπάκι έχει “σπασίματα” και παρακάτω αναρωτιέσαι μήπως χρειάζεται αλλαγή. Από τις φωτογραφίες εγώ δεν βλέπω κανένα σπάσιμο στο καπάκι παρά μόνο ένα θεματάκι με την φιγούρα που επίσης έχει διάφορες ρωγμές πράγμα φυσιολογικό για ένα όργανο κάποιων δεκαετιών.
Η αλλαγή καπακιού θεωρείται από τις μέγιστες παρεμβάσεις σε ένα όργανο. Γενικά αποφεύγεται εκτός και αν υπάρχει καταστροφή.
Γιατί στα λέω όλα αυτά;
Επειδή γενικά υπάρχει ο κανόνας ότι ένα όργανο το συντηρεί αυτός που το κατασκεύασε ή αν έχει πεθάνει ο φυσικός συνεχιστής του.

4 «Μου αρέσει»

Έχεις δίκιο φίλε loukas, το γεγονος οτι το καπάκι έχει κατά κυριως λόγο μόνο αισθητικές ζημιές αυτό δεν μ’ενοχλει και επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο καπάκι κάθεται στο όργανο επι 49 χρόνια χωρίς να έχει κάτσει είτε έχει υποστεί κάποια παραμόρφωση με τα χρόνια, αυτό δείχνει σίγουρα την καλή ποιότητα της κατασκευής και την ανθεκτικότητα στον χρόνο.

Ο κύριος Ηλίας Παλάβρατζης δυστυχώς δεν ζει αλλά ο γιός του συνεχίζει την επιχείρηση. Εννοείται οτι το μπουζούκι θα το πάω στον γιό του στην Καμπάνα απλά ο λόγος που ρωτάω εδώ είναι διότι εχω πάρα πολλά χρόνια να πάω μπουζούκι για επισκευή στην Ελλάδα, εαν κάποιοι οργανοποιοι είτε και μουσικοί οι οποίοι ίσως γνωρίζουν έστω και χονδρικά πόσο θα μπορούσε να κοστίσει μια τέτοια επισκευή ( χωρίς αλλαγή καπακιού ).

Δεν νομίζω ότι μπορεί να σου δώσει κάποιος εκτίμηση - τιμή από εδώ χωρίς να πιάσει το όργανο στα χέρια του και να το εξετάσει.
Από τις φωτογραφίες σου όλα τα θέματα που βάζεις είναι αισθητικής φύσης.
Είπαμε για την φιγούρα που έχει φύγει ένα κομμάτι και έχει ρωγμές πράγμα φυσιολογικό λόγω του ότι η ασετόπαστα με τον καιρό συρρικνώνεται.
Για το καράολο αν παρατηρήσεις θα δεις ότι η φιγούρα δεν έχει επηρεαστεί παρά μόνο η μαύρη ασετόπαστα έχει φύγει όπως και στο κλειδί της Φα ψιλής.
Από τις δούγιες δεν φαίνεται να έχει κάποιο σπάσιμο παρά μόνο λείπει κομμάτι από το φιλέτο, πιθανά από χαραγμένη δούγα. Χαραγμένη λέμε όταν δεν είναι πραγματική, δηλαδή σημείο ένωσης με μια άλλη, αλλά χαραγμένη στην επιφάνεια για να μπει φιλέτο.
Για την ρωγμή στο πάνω μέρος του μάνικου φαίνεται να είναι σκάσιμο στο βερνίκι και όχι κάτι πιο βαθύ.
Όλα αυτά είναι πραγματικά πταίσματα σε ένα όργανο 49 χρονών όπως λες. Είναι ένα πραγματικά καλοφτιαγμένο μπουζούκι. Και δεν πιστεύω ότι ο ήχος του έχει επηρεαστεί, παρά μόνο αν το είχες αφήσει στην άκρη και δεν έπαιζες.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολυ για τις παρατηρήσεις σου φίλε. Με καθησύχασες λέγοντας ότι τα περισσότερα δεν ειναι κάτι σοβαρό. Όσο αναφορά τη ρωγμή όντως ξεκινά από την ένωση μεταξύ των φιλέτων με τις δούγιες αλλά δυστυχώς την μία δούγια την έχει πάρει. Αλλα αυτό πιστεύω ειναι κατι που διορθώνεται.

Το μπουζούκι το είχα αφήσει για χρόνια στην θήκη του δυστυχώς αλλά θέλω να πστεύω οτι με λίγη περιποίηση απο τον μάστορα εκεί που χερειάζεται να το συνεφέρει.